Waar zijn de beroemde televisiemediums gebleven?

Een wonder bestaat maar geldt door ook voor televisiemediums wiens succes maar tijdelijk was? Toen Jomanda definitief van haar voetstuk viel wegens het niet erkennen van haar verkeerde diagnose bij Silvia Millecam, was dat niet het einde van de paranormaal begaafden op de Nederlandse televisie. Spoedig na de afgang van Jomanda kwam het Amerikaanse Medium Char Margolis ons verbazen met een gelijknamig televisieprogramma. Chazia Elisabeth Mourali deed de presentatie. In 2007 nam Sylvana Simons het van haar over toen Mourali wegens persoonlijke omstandigheden besloot te stoppen met het televisiewerk.

Maar toen waren er inmiddels al wat barstjes in het vertrouwen van het publiek in Char ontstaan. In een kritisch programma van Zembla werden de trucs van het Amerikaanse orakel uit de doeken gedaan. De Amerikaanse goochelaar James Randi (1928 – 2020) deed er nog een schep bovenop. Toen ook nog bleek dat Char gelogen had over haar Amerikaanse heldendaden, waaronder het opsporen van het vliegtuigwrak waar de zoon van Dean Martin in zat, kon ze door de virtuele achterdeur vertrekken.

Ondertussen had ik een liveoptreden van haar meegemaakt in Amsterdam en daarbij een bekend Nederlands medium meegenomen, want twee zien meer dan één. Wat ons onmiddellijk opviel is dat Char, gezeten op een troon, vooral de mensen op de eerste rij toesprak en hen op het podium haalde voor een reading. Vervolgens spraken deze uitverkorenen uitstekend Engels. Wat denk je? Doorgestoken kaart? Natuurlijk! We hebben de pauze afgewacht en zijn toen gezellig de kroeg in gegaan. Het optreden van Char was vermakelijk, dat wel.

Char vertrok en Derek Ogilvie nam haar plaats in. Eerst als zogenaamde babyfluisteraar. Dat was nieuw maar de doorbraak kwam twee jaar later als Ogilvie op zoek gaat naar boze geesten. Vervolgens gaat hij met shows het land in en wordt een regelrechte hit. De kaarten vliegen weg en worden voor absurde prijzen door ticketsjoemelaars aangeboden. Ogilvie krijgt lucht van de dubieuze handel in kaarten en waarschuwt. Hij besluit extra shows te geven zodat iedereen voor een normaal bedrag een kaartje kan kopen.

Het succes van Derek is ongekend. Hij staat in de grootste theaters van ons land en bezegeld zijn succes met optredens in een uitverkocht theater Carré. Want als je iets in de theaterwereld voorstelt, dan is Carré de kers op de taart.

Engeland is de bakermat van het mediumschap. Een aantal mediums treden op met hun shows in de Engelse theaters. Ik noem willekeurig Joe Power, Paul Jacobs, Tony Stockwell en Simon James. Er zijn er nog veel meer. Maar niemand van deze mediums heeft ooit gehoord van Derek Ogilvie. Ook op het befaamde Arthur Findlay, een soort opleiding voor mediums, kent niemand Derek. Is hij onbekend omdat hij uit Schotland komt? Nee, omdat hij het nooit heeft aangedurfd zich in de wereld van de echte mediums te begeven.

In het land der blinden is eenoog koning. Nederland ligt aan zijn voeten omdat we iets dergelijks niet eerder hebben meegemaakt. Maar de fout die Derek maakt is van zijn show een soort poppenkast te maken. Verblind door het succes gedraagt hij zich als een popster gelijk Robbie Williams. Als hij dan ook nog aan het eind van zijn show met zijn overhemd zwaait en het nummer “Angels” zingt, wordt zijn geloofwaardigheid op de proef gesteld.

Op televisie dalen de kijkcijfers en Erland Galjaard besluit te stoppen met Ogilvie. In 2016 valt ook het doek over de shows in ’t land die door RTL en Stage Entertainment werden georganiseerd. Olgilvie meent nog 3.3 miljoen euro te goed te hebben van RTL en begint met procederen Hij verliest de claim ook in hoger beroep en moet genoegen nemen met iets meer dan een ton.

Ondertussen waait er bij RTL een andere wind door het vertrek van Galjaard. De huidige programmadirecteur heeft geen enkele affiniteit met de paranormale wereld.  Maar los daarvan zowel Char als Derek zijn voorgoed in ons land op televisie uitgespeeld.

Maar in Amerika tracht Char weer als medium aan de bak te komen. Ze brengt binnenkort een nieuw boek uit waarin ze uitlegt dat iedereen een medium kan worden. Ik stel me het volgende voor: A. We nemen een bord met het alfabet. B. We vragen zoveel mogelijk. C. We zorgen voor onopvallende hulptroepen in de zaal. KASSA!

En Derek? Wat doet hij behalve procederen met RTL? Hou je vast! Derek komt terug naar ons land en gaat in oktober en november op tournee langs de hotels van Van der Valk en Fletcher. Voor 54 euro mag je erbij zijn.