Uw kat als arts

Kan het uitzonderlijk reukvermogen van katten ons op korte termijn helpen bij het opsporen van lichamelijke gebreken. Bij honden was dat vermogen al langer bekend maar katten leren sneller en blijken ook accurater zijn. Feitelijk werkt het bij de kat omgekeerd. Hij ruikt iets dat hem niet zint en vraagt om aandacht. Dat overkwam ook een vrouw die aan haar opmerkzame kat haar leven te danken heeft.

Katten en honden zijn in een vroeg stadium instaat kanker te ontdekken bij elkaar maar ook bij mensen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Maar wat kunnen we met deze kennis? Heeft het AVL katten in dienst? Niet dat ik weet. Maar het valt te overwegen.

De Amerikaanse Sue McKenzie heeft haar leven te danken aan haar kat Tom. Dankzij zijn ongebruikelijke aandacht voor haar nek ontdekte artsen een zwelling die een kwaadaardige tumor bleek te zijn

Tom was een rustige kat die zelden om aandacht vroeg. Hij was geen knuffelkat en kwam maar sporadisch naast zijn baasje zitten. Maar op een dag veranderde zijn gedrag opvallend. Hij begon met zijn pootje te tikken op haar nek en dat bleef zo. Sue besloot met Tom naar de dierenarts te gaan. Die kon niets bijzonders aan Tom ontdekken.

Hij vroeg Sue de plek aan te wijzen waar Tom zoveel belangstelling voor had. De dierenarts zag een lichte zwelling in de nek van Sue en gaf het advies om ermee naar het ziekenhuis te gaan. Dat advies had verstrekkende gevolgen voor Sue.

Haar verbazing was groot toen de specialisten in het ziekenhuis vertelden dat de zwelling een kwaadaardige tumor is die onmiddellijk behandeld moest worden. Met een operatie en chemo werd het leven van Sue gered. Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Voor zover bekend verkeert Sue dankzij Tom nog altijd in blakende gezondheid.

En Tom? Was er iets in zijn gedrag blijvend veranderd? Nee, nadat Sue succesvol behandeld was viel Tom weer in zijn oude, afstandelijkheid terug. Zijn taak was immers volbracht.

Een kat die plotseling opvallend om aandacht vraagt heeft ons iets te vertellen dat soms van levensbelang kan zijn. Klassiek zijn de gevallen van katten die hun baasjes waarschuwden voor brand, een gaslucht of voor inbrekers. Maar het kan dus ook om onze directe gezondheid gaan.

Ondertussen vragen we ons af of Tom paranormale eigenschappen bezit. Ik heb het niet aan Tom kunnen vragen maar de verklaring van de artsen is als volgt: kankervarianten die verborgen zitten onder de huid, weten de viervoeters te detecteren via de adem. Kanker laat namelijk andere restproducten achter dan gezonde cellen wat effect heeft op je adem. De verschillen zijn zo groot dat een getrainde hond of kat dit kan oppikken, zelfs in een vroeg stadium van de ziekte.