Spontane ontmoetingen

Net als bijna ieder ander mens had ik een idee hoe ik mijn leven zou inrichten. Het liep volkomen anders dan gedacht en gepland.

We beseffen het amper dat ons leven door spontane ontmoetingen grotendeels wordt bepaald. Wie mij aan het begin van mijn werkzame leven had voorspeld dat ik zou gaan schrijven en daarmee mijn brood zou gaan verdienen, die had ik voor gek verklaard. Ik was immers dyslectisch. Het was een toevallige ontmoeting op een feestje met een hoofdredacteur van een krant die mij vroeg artikelen te gaan schrijven dat ik pardoes rolde in de wereld van de journalistiek.

“Het zal mijn tijd wel duren”, dat waren mijn historische woorden tegen de eigenaar van een computerfirma die ik ontmoette op een beurs voor kantoormachines. Computers waren toen nog geen gemeengoed. Ik stond op het punt een nieuwe typemachine te kopen. De computerman wist me op andere gedachten te brengen. Een jaar later stond ik zelf computers te verkopen en gaf ik les in het gebruik van de tekstverwerker WordPerfect.

Ronduit spectaculair was mijn ontmoeting met een beginnende cabaretier die inmiddels heel Nederland al jaren kent. Hij wilde met zijn gezelschap optreden in mijn jazzcafé. Dat zag ik in eerste instantie niet zitten maar na lang aandringen gaf ik hem een kans. Dat ene optreden veranderde mijn leven compleet. Er kwam niet alleen een relatie uit voort met de vrouw die hij meenam maar ook een baan voor mij in de theaterwereld. Indien ik gewild had was ik alsnog acteur geworden, wat eens mijn grote droomwens was.

De vrouw waar ik alles voor over had sleurde mij bijna de afgrond in. Toen deze dramatische relatie ten einde was ontmoette ik op het strand een leuke, nog jonge dame. Na een genoeglijk gesprek namen we afscheid. Ik gaf haar mijn kaartje maar was haar al bijna vergeten toen ze me twee maanden later uitnodigde voor een lunch. Ze bleek in de problemen te zitten en vroeg om hulp. Hoewel het van beide kanten niet de bedoeling was kwam er een mooie relatie uit voort die drie jaar heeft geduurd. Geen dag spijt van gehad.

Aan wie dit leest de raad eens na te denken over je eigen leven. Herken je iets van wat ik zojuist heb geschreven? Zo niet dan komt dat misschien nog wel. In het bedrijfsleven wordt veel belang gehecht aan netwerken. Niet ten onrechte. Op informele borrels worden contacten gelegd die vaak later hun vruchten afwerpen. Maar ook in ons privéleven ontmoeten we mensen die van belang voor ons geluk kunnen zijn. Een gesprek met iemand die je voorheen nooit hebt gezien kan je ineens op andere ideeën brengen en is soms de oplossing voor een reeds lang slepend probleem. Sta open voor ontmoetingen met onbekenden is mijn advies.