Plotseling je idool ontmoeten is wonderlijk

Nietsvermoedend loop je door de stad Maastricht en zie je Eric Clapton op een bankje zitten. Je maakt een praatje met hem en duikt samen de kroeg in. Eric geniet van het Gulpener bier en geeft op het biljard nog een concertje weg. Jammer, maar dit soort dromen zijn bedrog. Althans…..

Je bent een groot fan van Mick Jagger. Daarom haal je van alles uit de kast om hem te kunnen ontmoeten. Helaas, dergelijke grote popsterren worden afgeschermd door een leger bodyguards.

Maar dan gebeurt het wonder: je wilt op een doordeweekse avond nog even een biertje drinken in een klein kroegje nabij het station van Hilversum. Op het moment dat je de deur opent botst er een Engelsman tegen je aan. Hij vraagt aan je of er ergens in Hilversum nog iets te beleven valt. Stomverbaasd kijk je in de ogen van je idool Mick Jagger. Je knikt ja, en je neemt Jagger en zijn bodyguards mee naar Club Baccara en je beleeft de avond van je leven. Een waargebeurd verhaal. Het overkwam een destijds 19-jarige, blonde schoonheid.

Heel lang geleden las ik met rode oortjes het boek The Happy Hooker geschreven door callgirl Vera de Vries beter bekend als Xaviera Hollander. Ik droomde haar ooit te ontmoeten en met haar de liefde te bedrijven. Dat moet een ultieme ervaring zijn was mijn idee. Op dat moment woonde Vera in Zuid-Afrika. De kans haar tegen te komen was nihil. Later verhuisde ze naar New York waar ze een callgirlorganisatie opzette. Dat liep uit de hand en Vera werd uit Amerika verbannen.

Er gaan jaren overheen als ik met een vriendin op vakantie ben en we in Ibiza een leuk restaurantje ontdekken dat een beetje afgelegen op een heuvel ligt. We besluiten er te gaan eten. Eenmaal aan tafel geschoven valt me een vrouw op die met twee heren zit te eten aan een tafeltje naast ons. Ze spreken Engels maar de dame lijkt sprekend op Xaviera Hollander. Ik neem de gok en vraag of ze uit Holland komt en of ze misschien Xaviera Hollander kent. Ze schiet in de lach en zegt in onvervalst Haarlems: “Ja, dat ben ik.” Er ontstaat een leuk gesprek met als gevolg dat we vier dagen met elkaar in Ibiza op stap zijn geweest.

Een kennis van mij is muziekjournalist. Gebruikelijk is dat een interview met een beroemdheid altijd geregeld wordt via een manager. Bij de lancering van een nieuw album of een reeks concerten is publiciteit van belang en krijgt bijna elke journalist een uitnodiging. Maar heeft de artiest geen nieuws te melden dan is het lastig hem of haar te interviewen. Zo ook met de Georgische Katie Melua. Manager en platenmaatschappij schermen haar af. Maar er voltrekt zich het wonder.

Mijn kennis staat in de lift van de Bijenkorf. En wie staat er naast hem? Juist, Katie Melua. Ze vertelt hem enthousiast regelmatig vanuit Londen naar Amsterdam te vliegen en hier te winkelen en uit eten te gaan. Bijna niemand herkent haar en dat is heerlijk rustig. Een afspraak voor een interview is ze onmiddellijk toe bereid en ze geeft hem haar privénummer.

Hebben we hier nu te maken met toevallige ontmoetingen? Voor wat betreft mijn ontmoeting met Xaviera Hollander ja. Maar bij Mick Jagger en Katie Melua heeft de Kosmos misschien hulp verleend.