Paragnost Piet Vuijst

Wie aan de gemiddelde Nederlander vraagt een naam te noemen van een paragnost zal in de meeste gevallen niet verder komen dan Jomanda, Gerard Croiset en Liesbeth van Dijk. Croiset overleed in 1980, Jomanda raakte in 2001 uit de gratie na haar de debacle met Sylvia Millecam en Liesbeth van Dijk kunnen we nauwelijks een serieuze voorspeller noemen.

Maar er zijn meer mensen die paranormaal begaafd zijn alleen zijn ze niet bij de massa bekend. Piet Vuijst (81) bijvoorbeeld. Hij had een bloeiende praktijk in Bussum en trad regelmatig op in theater ’t Spant. Ook organiseerde hij zogenaamde healingavonden eveneens in Bussum. Tegenwoordig woont hij in Hilversum en geniet van een welverdiend pensioen. Piet in Zwarte Gat 11 augustus 1985

Ik leerde Piet Vuijst in de jaren ’90 kennen toen ik mijn liefdesverdriet trachtte te verwerken. Slapen deed ik daardoor nauwelijks en ik verloor minstens 17 kilo aan lichaamsgewicht. Piet stond toen vooral bekend als magnetiseur. De voorspellingen waren voor hem bijzaak. Maar Piet had nog een eigenschap: hij was vooral een raadgever en filosoof en noemde zich een oude monnik uit een vorig leven. Daar leek hij ook wel een beetje op.

Tot mijn eigen verbazing werkte het magnetiseren bij mij uitstekend. Na een behandeling van Piet stapte ik het zonnebankcentrum aan de overkant van de straat binnen. Uitrusten op de zonnebank na een behandeling van Piet was een mooie combinatie om mijn verdriet te verwerken.

Ondertussen had Piet mij tal van goede adviezen gegeven en liet hij me zien dat liefdesverdriet te voorkomen was geweest als ik beter naar mijn intuïtie had geluisterd. “Wat waren je eerste gedachtes toen je die vrouw ontmoette?” vroeg Piet. Ik antwoordde: “Mooie vrouw maar niet voor mij weggelegd.” Helaas bleek dat achteraf naadloos te kloppen.

Zonder dat ik erom vroeg kwam Piet met de voorspelling van een nieuwe liefde in mijn leven. Het zou een geweldige tijd worden maar niet eeuwig. Want dat zat niet in mijn “film”. Maar ze zou me weer plezier in het leven geven en al mijn verdriet doen vergeten. Ik moest van Piet mijn huis weer gezellig maken want ik zou ook met haar gaan samenwonen.

Nu zat ik absoluut niet te wachten op een nieuwe liefde en wilde zeker niet opnieuw gaan samenwonen. Ik lachte Piet uit en zei dat het een onzinnige voorspelling was. Ik zie de brede smile nog op zijn gezicht toen hij zei: “Paul, je hebt geen keuze. Ze staat bij je voor de deur en jij laat haar binnen.” Ik haalde mijn schouders op maar enkele maanden later kreeg Piet gelijk. Hoe dat gelopen is, is een spectaculair verhaal dat ik in een andere column uitvoerig zal beschrijven.

Het was niet de enige voorspelling van Piet die uitkwam. Inmiddels vele jaren later zag hij mij verhuisdozen inpakken en verhuizen naar een mooi en luxe appartement met uitzicht op een metershoge fontein. Op het moment van die voorspelling was ik straatarm. Die verhuizing zat er beslist niet in. Ik schudde mijn hoofd maar enkele dagen na die voorspelling belde een vriendin van me. Ze vroeg me te komen kijken naar haar nieuwe appartement dat ze net had gekocht. Ik was met stomheid geslagen toen ik in haar huiskamer stond en ik uitkeek op een metershoge fontein. En ja, ik hielp haar bij de verhuizing met het inpakken van de verhuisdozen.

Piet zag in een heel vroeg stadium dat ik problemen zou krijgen met mijn keel. Hij hield in het midden of dat ernstig zou zijn of niet. Helaas had hij wat dat betreft eveneens gelijk. Ruim 6 jaar geleden kreeg ik kanker in mijn trachea (luchtpijp) maar heb de kanker 100% overleefd. En ook dat voorspelde Piet vanuit zijn ziekbed toen hij een heupoperatie ondergaan had en ik hem opzocht in het verpleegtehuis. Dat was in 2015 net na mijn eigen operatie.

Nog onlangs deed Piet een aantal verrassende uitspraken. Vlak voor de eerste Lockdown zag hij mij iets ondernemen met een vrouw, een actrice of schrijfster. Dat zou heel groot kunnen worden maar er kwam iets tussen. Ook dat klopte. Nog voor de lockdown kreeg ik met de dame in kwestie een verschil van mening over de opzet. Zij kreeg last van hoogmoedswaanzin. Dus haakte ik af.

De jaren ’90 waren de hoogtijdagen voor Piet. Naast zijn bloeiende praktijk in de Bijlstraat, organiseerde hij o.a. in theater het Spant te Bussum avonden met als gasten andere paragnosten en mediums. Hij gaf ook een klein magazine uit. Bijzonder waren toch vooral de healingbijeenkomsten vergelijkbaar met wat in die tijd Jomanda deed maar dan kleinschaliger. De TROS maakte daar een reportage van, zie de video onder deze column. Piet werkte ook mee aan programma’s zoals het legendarische Zwarte Gat en stond op de beurzen van Paravisie in Den Haag en Amsterdam.

Op een gegeven moment kwam Marga in het leven van Piet. Marga was eigenares van een kapsalon in Hilversum. In dat pand was ruimte vrij en zo ontstond de oprichting van een Spiritueel centrum. Eerst in de kelder en later in het hele pand. Dat centrum was vrijwel onmiddellijk een succes. Maar Marga werd ziek en overleed aan borstkanker. Dat was een zware slag voor Piet die ook al zijn broer verloren had die hem altijd bijstond bij het organiseren van de healingavonden en andere evenementen.

Piet gooide de handdoek in de spreekwoordelijke ring tot ik een avond organiseerde in hotel Jan Tabak met Engels medium Paul Jacobs. Ik vond dat Piet daarbij moest zijn. Hij kwam en werd weer enthousiast. Ik kon Piet zelfs overhalen om weer op kleine beurzen te staan nu in Hoogland. Het Gooise publiek was zijn naam nog niet vergeten want een advertentie op het internet zorgde voor een toeloop aan publiek die de organisatie niet had verwacht. Maar aan alles komt eens een eind.

De beurzen in Hoogland zijn gestopt in 2016. Piet heeft op zijn leeftijd geen trek meer om voor de zalen te staan. Zo nu en dan geeft hij een consult aan vrienden of bekenden. Ik spreek Piet nog regelmatig. Opvallend is zijn helderheid van geest. Zijn voorspellingen komen nog vrijwel altijd uit alleen de interpretatie klopt soms niet zoals bij de verhuizing naar het appartement met de fontein. Dat geldt overigens voor meer paranormale voorspellers. Je moet daarmee dus rekening houden als je een ziener bezoekt.

Bekende uitspraken van Piet: “Het geld ligt op straat. Je moet het laten stromen. Het zit in je film. Je eerste gedachte is dikwijls juist.” Bij het laten stromen bedoelt Piet dat we onze wensen de Kosmos in moeten sturen en niet vast moeten houden. Dat advies kennen we ook van The Secret en NLP.

Ik heb veel aan Piet gehad en hoop dat hij nog ettelijke jaren in goede gezondheid van zijn pensioen mag genieten.

GEZOCHT: een investeerder of een uitgever voor het boek dat ik over Piet Vuijst schrijven wil. Weet je iemand of heb je zelf interesse? Stuur een mail naar redactie[@]eenwonderbestaat.nl (haakjes weglaten)