Music was my first and only hit!

John Miles 1949 – 2021

Hij overleed na een kort ziekbed op de sterfdag van onze Sint Nicolaas 5 december 2021.

Worden hits geboren of worden ze gemaakt? Een interessante vraag want we kunnen die vraag met ja en ja beantwoorden. Duizenden componisten en tekstschrijvers over de hele wereld zijn dagelijks aan het werk om hits te schrijven. Vaak borduren ze voort op eerdere successen en herken je hun signatuur. Neem als voorbeeld de vele hits van Chic (Nile Rodgers) of in de jaren ’70 het trio Holland–Dozier–Holland (Tamla Motown). In eigen land kennen we het duo Bolland en Bolland of Hans van Hemert. Maar er zijn er uiteraard nog veel meer die aan de lopende band succesnummers produceerden.

Was je vroeger afhankelijk van promotie door radio en televisie, tegenwoordig scoor je als artist via de sociale media of streamingdiensten zoals Spotify. Een dure studio met voor miljoenen aan apparatuur en het proces van platen persen, hoesontwerpen en vervolgens distribueren is voorbij. Op je zolderkamer kun je wereldhits produceren zoals de moderne Dj’s aan de lopende band doen.

Als platenplugger en DJ heb ik die gouwe ouwe tijd van vinyl nog meegemaakt. Wekelijks kwamen er zo’n 350 nieuwe singles uit. Hooguit 10 werden veelvuldig op de radio gedraaid en misschien 2 of 3 werden een echte hit met verkoopcijfers van 100.000 en meer. Kwam je met je plaatje op televisie bij Top-pop dan kon het hard gaan. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Dat was nadien ook het grote succes van de musiclips en MTV. Hoe mooier of gekker de clip, hoe meer kans op succes.

Dat is in 1976 nog niet van toepassing als zanger-gitarist John Miles binnen een half uur het nummer Music (was my first love) schrijft en dat nummer op zijn eerste album Rebel zet. Alan Parsons is de producent. Music wordt een wereldhit en brengt John Miles in contact met Tina Turner, Joe Cocker en Elton John. Miles gaat op wereldtournee en trekt volle zalen. Maar zijn succes is van korte duur. De opvolgers: Highfly (1975) en Slow Down (1976) worden middelmatig verkocht.

Zijn carrière loopt vast en Miles besluit studiomuzikant te worden. Daarnaast wordt hij de vaste gitarist van Tina Turner. Ruim negen jaar na zijn grote succes met Music wordt Miles herontdekt bij de eerste editie van Night of the Proms in Antwerpen. Sindsdien is hij als zanger en als leider van de Electric Band een vast onderdeel bij Night of the Proms.

Waarschijnlijk is Music (was my first love) de grootste one day wonder hit aller tijden. In slechts een half uurtje geschreven. Het bracht John Miles wereldfaam en volop werk als muzikant maar geen nieuwe hits. Geen van de inmiddels 14 albums die hij in de loop der jaren heeft uitgebracht werd een eclatant succes. Zou het hem deren? Ik denk het niet want hij werd tot aan zijn dood 5 december 2021 nog veel gevraagd.

Ik vond deze geweldige flashmop van John Miles op de markt van Landau in 2019. Het ziet er spontaan en simpel uit maar heeft vanzelfsprekend veel voorbereiding gekost. Geniet mee!