Medium Paul Jacobs

Maart 2006 ontmoet ik voor het eerst Engels Medium Paul Jacobs. Ik zit een beetje verscholen achter in het zaaltje waar hij een optreden geeft. Paul Jacobs weet dan nog niet wie ik ben. Hij pikt me uit het publiek en zegt dat mijn moeder doorkomt. Om mij te overtuigen zegt Paul Jacobs drie dingen. Als ik mijn God maar prijzen mag, Appelscha en een rode roos. De rode roos kan ik niet plaatsen. Ik gaf mijn moeder dikwijls een bos rode rozen. Niet uitzonderlijk, dat doen wel meer kinderen. Appelscha is interessanter. Mijn ouders hebben in die plaats lang naar een geschikt huis gezocht maar niet gevonden. Na de dood van mijn vader heeft mijn moeder het vaak over Appelscha gehad. Maar de belangwekkendste uitspraak was “Als ik mijn God maar prijzen mag.”

Paul Jacobs kwam ook met een aantal weetjes over mijn grootvader van mijn vaderskant. Er was iets met een eigen gemaakte klok en met een beddenpan van koper. Mijn grootvader maakte van rood en geel koper antieke voorwerpen na. Dat was zijn hobby. Een beddenpan werd vroeger gebruikt om het bed te verwarmen. De pan werd gevuld met smeulende kolen en dan onder de lakens gestopt. Inderdaad had mijn grootvader een klok gemaakt van smeedwerk. De klok zelf liep op een modern, elektrisch uurwerk. Op het moment dat mijn grootvader aan de andere kant van ons land overleed, hield de klok ermee op. Mijn ouders hebben de klok nooit meer aan de praat gekregen. De beddenpan staat me vaag voor de geest. Die hing waarschijnlijk aan de muur bij mijn oom en tante waar mijn grootvader heel lang in huis heeft gewoond. Op oude foto’s kwam ik hem helaas niet tegen. Ik weet ook niet of mijn grootvader een beddenpan heeft gemaakt. Mogelijk dat Paul Jacobs, omdat hij Engels spreekt, een verkeerde indruk heeft achtergelaten en hij een ander voorwerp heeft bedoeld.

De roos waar Paul Jacobs over begon bleef de ontbrekende schakel tot ik een paar jaar later zit te bladeren in mijn agenda die ik ook als een soort dagboek gebruik. Twee dagen voor haar overlijden kocht ik een verse bos rode rozen voor mijn moeder. Die bos rozen stond bij haar bed. Drie weken had ik vrijwel dagelijks bij mijn moeder aan haar ziekbed gezeten maar uitgerekend het moment dat ze overlijdt ben ik er niet. De volgende dag rijd ik weer naar Friesland toe. Mijn moeder is netjes opgebaard in de kist. In haar hand heeft ze één roos met mijn kaartje eraan. De zusters die mijn moeder hadden afgelegd hadden dit gedaan. De aanblik was een emotioneel moment. Dat schreef ik op in mijn agenda. Hiermee was ook de roos voor mij verklaard.

Schrijven over mediums en over mijn leven ben ik op 17 december 2006 begonnen. Informatie over mij en over mijn ouders en grootouders was tot dan niet op het internet te vinden en zeker niet de informatie waar Paul Jacobs mee aankwam. Nu kunnen we ons afvragen welk belang we moeten hechten aan de kennis van Paul Jacobs. De feiten die Paul Jacobs noemde en niemand anders dan ik kon weten, waren om aan te geven dat hij werkelijk contact met mijn moeder had. Coldreading was geen sprake van.

Toch zet ik er een paar vraagtekens bij. Jacobs vertelde mij geen nieuws. Op de beddenpan na kon ik alles herleiden tot wat er in mijn onderbewuste aanwezig is. Spectaculair zou zijn als Jacobs had gezegd: “Paul, je moeder laat weten dat je nog een broertje hebt. Die heet Frits en woont in Den Haag. Dit is zijn adres. Ga hem opzoeken.” Vervolgens doe ik dat en blijk ik inderdaad een onbekende broer te bezitten. Dat zou niet alleen zeer spectaculair zijn maar ook nuttige info want hier kan ik iets mee.

Toch had mijn moeder een boodschap voor me. Erg teleurgesteld was ze dat ik niet mijn kansen gegrepen had om naar Spanje te gaan, zoals ze had verwacht. Tja, ook dat blijf ik stom van mezelf vinden. Verder bedankte ze me voor de mijn inspanningen en liefde tijdens haar ziekte. Veel later realiseerde ik mij dat mijn moeder ook enkele malen zeer onredelijk in die periode was geweest tegen mij. Maar ik was dat alweer vergeten omdat ik het haar niet kwalijk nam.

Maar waarom willen we naar een medium toe? Er zijn situaties denkbaar waarbij nabestaanden met prangende vragen zitten. Denk aan moord, zelfmoord, hield hij of zij nu wel of niet van mij, de onopgeloste oorzaak van een ongeluk, twijfels over de familiebanden, kortom de geheimen die een mens meeneemt in het ’t graf en de achterblijvers geen rust geven. Soms kunnen mediums die vragen beantwoorden. Het opsommen van een aantal feiten die kloppen geeft aan dat het medium in ieder geval in de goede richting zit. Maar dan weten we nog niet hoe hij aan die feiten komt. Krijgt hij die echt door vanuit de geestenwereld en van de persoon die wij zo missen? Misschien moeten we daarover ’t hoofd niet breken. Troost is wat we verwachten en eventueel de oplossing van een mysterie. Dat laatste is zeldzaam maar het komt voor.

© Paul Smit 2012

Naschrift: ik was destijds in 2006 zo onder de indruk van Paul Jacobs dat ik contact opnam met de TROS. Ik zag er een item in voor de TV-show. Producent Eyeworks was enthousiast en zo ontstond deze bijzondere televisie-uitzending. Ook de omslag van boek heb ik gemaakt.