Kun je het onheil over je afroepen?

Volgens volkswijsheden is dat mogelijk. Pas bijvoorbeeld op voor conflicten bij volle maan! Vrijwel iedereen loopt in zijn of haar leven tegen de “onmogelijke liefde” aan. Ik ben geen uitzondering. Anderhalf jaar heb ik getracht het met haar vol te houden. Het was een drama. Op het eind van onze relatie volgden de ruzies elkaar in rap tempo op. Ik ontdekte er echter een soort wetmatigheid in.

Toen iemand me attendeerde op de negatieve werking van volle maan ben ik die ruzies gaan herleiden. Tot mijn stomme verbazing bleken de data van de grootste conflicten inderdaad samen te vallen met volle maan. Toeval? De helaas te vroeg overleden psycholoog Piet Vroon deed o.a. onderzoek naar volkswijsheden en bijgeloof. Vanzelfsprekend verwees hij vrijwel alles naar het rijk der fabelen. Alleen het heilige geloof dat maanstanden onze gemoedstoestand bepalen kon Piet niet ontzenuwen. Er zat toch wel een kern van waarheid in.

Een Joodse zakenman zal nooit een bedrijf beginnen in een pand waarin een ondernemer failliet is gegaan. “Daar rust de niegus op”, is dan zijn commentaar. Ik ken zo’n pand waar de ene na de andere horecaondernemer het loodje heeft gelegd. Het ligt schitterend aan het water midden in een stadscentrum en heeft een prachtig terras. De huur is niet extreem hoog en toch gaat het keer op keer mis. Toen de huidige huurder net klaar was met verbouwen en inrichten overkwam hem de tweede lockdown. Nu worstelt hij met een slechte zomer. Hij gaat het niet redden…

Mijn oma waarschuwde me vroeger dat je nooit of te nimmer een paraplu in huis mag opsteken. Want dat brengt ongeluk.

Het was een gezellig afscheidsfeest dat plaatsvond voor de kerstvakantie op de school van mijn vriendin. De gemeenteambtenaar, die jaren het schooltje begeleide, ging met een welverdiend pensioen. Als hobby mocht hij graag gaan vissen, een reden voor een ludiek afscheidscadeau. Hij krijgt een paraplu met het logo van de school daarop. “Binnen niet openen want dat brengt ongeluk,” werd er quasi serieus bij vermeld. Natuurlijk deed hij dat wel. Hij sprak daarbij de legendarische woorden: “Ik doe niet aan bijgeloof en tart graag het ongeluk….” Wij lachten spontaan met hem mee. Drie dagen later lag er een rouwkaart in de bus. Op de eerste dag van zijn pensioen kreeg hij een hartaanval. De kerst heeft hij niet gehaald.

Schrijver Godfried Bomans bezocht in de serie “tussen hemel en aarde” het Engels kasteel Puttenden Manor te Lingfield in het graafschap Surrey. De toenmalige eigenaar van het pand, Mr Thompson, vertelde o.m. dat een van zijn voorgangers, Mr Napier, altijd in een bepaalde stoel bij de haard zijn pijp zat te roken. De overlevering wil dat een ieder die in deze stoel zou plaatsnemen iets zou overkomen. Bomans vond dat de ultieme uitdaging. Hij ging zitten in deze stoel. Precies 6 weken later overleed Bomans. Toeval? Ja, want jaren later werd de eigenaar van het betreffende kasteel geconfronteerd met deze merkwaardige samenloop van omstandigheden. De kasteelheer kon zich Bomans nog goed herinneren. Het verhaal van de spookstoel had hij echter ter plekke verzonnen. Hogelijk verbaasd was hij dan ook te vernemen dat Bomans enkele weken na het interview plotseling overleden was.

Toch was het heengaan van Bomans niet zo verwonderlijk. De spookstoel zal daar weinig mee te maken hebben gehad. Een verblijf op het eilandje Rottum, waarbij hij een longontsteking opliep die hij vervolgens verwaarloosde, deed hem de spreekwoordelijke das om.