Koffiedik kijken

Onzuivere koffie, trucage, coldreading of….. Lees hier het bijzondere verhaal van de Turkse koffiedik kijkster en verbaas je.

Hoewel ik de indruk heb dat het soort tv-programma’s als Astrotijd en Dit is uw Toekomst, alsook de parabeurzen flink hebben ingeboet aan populariteit, bestaat bij vele mensen toch nog de behoefte om iets te weten te komen over hun toekomst. Tarotkaartenleggers, handlijnlezers, astrologen, mediums en paragnosten verdienen er (deels) hun brood mee.

Ik heb in mijn leven heel wat zieners bezocht omdat ik overtuigd geraakt ben dat de toekomst vastligt. Nu roepen de sceptici onmiddellijk dat als je maar lang genoeg wacht elke voorspelling uit zal komen. Was dat maar waar. Ik wacht inmiddels 15 jaar op de uitkomst van een voorspelling die spontaan werd gedaan door medium Paul Jacobs. Ik zou volgens hem schatrijk worden. Maar ik zie nog dagelijks de bodem van mijn kas.

Van alle bezoekjes aan de zieners heb ik een verslag gemaakt om later te kunnen bepalen of ze wel of geen gelijk hebben gehad. De score is, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, bedroevend. Maar enkele staken er met kop en schouders bovenuit. Ik noem Marion Evers, Jelle Veeman en Piet Vuijst. Piet leeft gelukkig nog, Evers en Veeman zijn dood.

Hun spontane voorspellingen klopten doorgaans beter dan het voorspellen met behulp van kaarten, glazen bol, pendel of een horoscoop. Er is echter één opvallende uitzondering en dat is de Turkse koffiedik kijkster uit Zandvoort.

Ik ontmoette haar op het strand. Ze was een bijzonder aantrekkelijke vrouw met alles in de juiste verhoudingen. Een vriendin van mij introduceerde haar. Daarna kon mijn dag niet meer stuk. Het genoegen bleek wederzijds te zijn. Aan het einde van de middag gaf ze me haar telefoonnummer. Ik mocht bellen voor een gratis koffiedik reading.

Een paar dagen later had ik de afspraak. Koffiedik kijken is een term met een negatieve betekenis:  zo van hij of zij zegt maar wat. Maar de dame had mijn hart gestolen en dat was de enige reden om naar haar toe te gaan. En ook voor de koffie want de echte Turkse koffie is geurig en smaakt voortreffelijk. Je moet wel voorzichtig drinken en zorgen dat de koffiedrab op de bodem blijft liggen. Die koffiedrab, daar gaat het om bij de reading.

Het principe is heel simpel. Je drinkt je kopje koffie op. De drab blijft op de bodem achter. De koffiedikkijkster draait het nu bijna lege kopje om. Of laat je dat zelf doen. 80% van de drap komt op het schoteltje. De overige 20% blijft aan de wanden van het kopje “plakken” en vormt een patroon. Dat patroon zegt alles over je toekomst.

Geamuseerd luisterde ik naar haar voorspellingen. Ik mocht niets van haar opschrijven want dan kwam het niet uit. Nu heb ik een ijzersterk geheugen dus heb ik later alsnog de aantekeningen gemaakt. En die aantekeningen kwamen goed van pas anders had ik misschien niet geloofd dat werkelijk alles van wat de Turkse schoonheid in het koffiedik had gezien is uitgekomen. Een uitzonderlijke score van 100%.

Zij was het die een toekomst in de journalistiek zag terwijl ik op dat moment nog nooit een artikel had geschreven. Die voorspelling kwam een jaar later uit. Het was door een misverstand dat ik een job als journalist kreeg aangeboden. Ik weigerde maar nam het uiteindelijk toch aan. Nooit een dag spijt van gehad.

Ook de lastige huidkwaal psoriasis zag ze bij mij opkomen alleen benoemde ze het anders. Dat duurde na de reading nog 3 jaar. Drie belangrijke vrouwen:  een blonde, een donkere en opnieuw een blonde.  De eerste letter van hun namen wist ze ook: I (Irene) F (Fanny) en M (Marjanne). Deze drie vrouwen zouden achter elkaar in mijn leven komen. Ook deze voorspelling was juist maar daar ging nog vijf jaar overheen. In die vijf jaar had ik natuurlijk weleens een vriendinnetje maar geen grote liefde. Met de drie vrouwen door haar genoemd lag dat anders. Ze hebben alle drie letterlijk mijn hoofd op hol gebracht. Met twee heb ik samengewoond.

De Turkse was een eenmalig “koffiedik” contact. De liefde bloeide niet op tussen ons. Maar vergeten doe ik haar nooit. Van zogenaamde coldreading was geen sprake omdat de toekomst werd voorspeld. Trucage is onmogelijk. Niets lag in de lijn der verwachtingen.

De vraag die het oproept is hoe serieus dat koffiedik kijken is. Net zo serieus als de glazen bol. Maar laat dat je niet ontmoedigen want het is een vermakelijk onderdeel van de Turkse cultuur. En soms tref je dus iemand zoals ik heb meegemaakt.