Katten als babysitter

Katten gaan verschillend om met baby’s. Sommige worden jaloers en zien de baby als een indringer. Dat kan gevaarlijk zijn. Maar het omgekeerde, de kat begroet enthousiast de nieuwe huisgenoot, komt gelukkig vaker voor. Er bestaan zelfs katten die je baby bewaken en ingrijpen als het kindje domme dingen doet zoals dat jongetje die uit zijn box kruipt en bijna van de trap valt:

De ouders, die enthousiast en dankbaar dit filmpje op internet hebben gezet, werden bedolven onder negatief commentaar. Wie laat er nu een kind alleen en ook nog een deur naar een steile trap openstaan? Ze verklaarden zelf ook zeer geschrokken te zijn maar dat hun kind niet eerder zelfstandig uit de box geklommen was en dat de webcam aanstond. Maar de webcam had het kind niet gered als de kat niet had ingegrepen.

Toen ik het onderstaand filmpje voor het eerst zag twijfelde ik aan de relatie van de hond met het kind. Ik dacht dat de hond bij zijn gezin hoorde en met het kind wilde spelen. Inmiddels weet ik dat de hond van de buurman was, uit het niets opdook en het kind hard in zijn been beet waarop de kat onmiddellijk het kind te hulp schoot.

Een kat voelt perfect aan dat een baby extra bescherming nodig heeft. Wie dat niet geloofd verwijs ik nog even naar de twee filmpjes die op deze pagina staan. Er zijn veel meer van dit soort spectaculaire gebeurtenissen met katten bekend, alleen was daar geen camera bij die het kon vastleggen.


Dat een hond zijn baas beschermt kijken we niet van op maar dat een kat dit ook doet is niet zo bekend. Het valt ook minder op dan het gegrom en geblaf van een hond. Er bestaan echter tal van anekdotes over katten die hun baas waarschuwde voor inbrekers of voor brand. En de reden dat katten graag bij ons op bed kruipen is niet alleen voor de warmte en gezelligheid maar ook om ons te beschermen.

Een hond kent maar één manier om zijn baas te beschermen: hij blaft en valt eventueel de belager aan. Daarbij missen honden het vermogen om bij vreemden het onderscheid te maken tussen goed en kwaad volk. Katten blijken dat wel te kunnen. En waarschijnlijk zelfs beter dan wij mensen. Dit zou te maken kunnen hebben met hun zelfstandigheid en overlevingsstrategie waarbij intuïtie een grote rol speelt.

Men zegt dat een kat vooral hecht aan zijn huis en minder aan zijn baas. Ik bestrijd dat en laat met een aantal voorbeelden zien dat katten wel degelijk gehecht zijn aan hun baas en zijn gezin.