Kan je kat geesten zien?

Dat is een interessante vraag. Persoonlijk ben ik overtuigd dat er een leven is na de dood. Via een goed medium is het soms mogelijk om met overleden dierbaren te communiceren. Het bewuste medium “ziet” of “ervaart” personen waarmee we een innige band hebben gehad. Die “beelden” worden min of meer op hun netvlies geprojecteerd. Een enkele keer beweert het medium dat onze gidsen daadwerkelijk naast ons staan.

Helderhorendheid komt echter het meest voor. Het medium krijgt dan informatie door van een stem en tracht uit te zoeken bij wie die stem hoort en voor wie een boodschap van gene zijde bestemd is. Maar in hoeverre moeten we de boodschappen uit de Kosmos werkelijke geloven?

De betrouwbaarheid van mediums staat terecht ter discussie. Er bestaan zelfs scholen waar je een opleiding voor mediumschap kunt volgen zoals het Arthur Findlay in Engeland. Katten worden er overigens niet toegelaten. Ondertussen is er een heftige strijd tussen mediums onderling wat in mijn beleving niet past bij een spirituele, liefdevolle samenleving.

Er bestaat nog een andere, zeer omstreden theorie die van de spoken. Aangenomen dat energie nooit verloren gaat en het stoffelijk lichaam door energie omgeven is, dan blijft er een afdruk van dat lichaam als energieveld bestaan, terwijl het lichaam zelf elders is gecremeerd, begraven of tot stof is vergaan. Zo’n statische afdruk is verbonden aan een plek waar de overledene bij zijn leven vaak stond of zat en zou een kat kunnen zien. Het is een mooi, romantisch en beetje eng verhaal waarin ik niet geloof.

Toch is wetenschappelijk aangetoond dat katten veel meer kunnen zien, horen en ruiken dan wij. Misschien zelfs spoken en geesten, indien ze bestaan.

Om bij het gehoor te beginnen. Jonge mensen, meisjes/vrouwen in het bijzonder, die hun gehoor nog niet met luide muziek hebben verpest, horen geluiden tot ongeveer 20 kilohertz. Dat is al uitzonderlijk hoog want de meeste mensen komen niet verder dan 15 kilohertz. Katten daarentegen horen tot 79 kilohertz. Ze kunnen letterlijk een speld horen vallen.

Katten zijn overdag bijziend en zien maar twee kleuren. Wij zien 3 kleuren. Maar ’s nachts verandert het zicht van de kat. Dan ziet hij 4 keer scherper dan wij en vindt hij zijn weg in de duisternis omdat hij ook het uv-licht kan zien, iets dat wij niet kunnen.

Het reukvermogen van een gezonde kat is verbluffend. Geschat wordt dat een kat 1000 keer beter kan ruiken dan de mens. Dat onvoorstelbare reukvermogen gebruikt hij als navigatie of om op grote afstand vijanden of vriendjes te ontdekken en lekkere hapjes natuurlijk.

Katten hebben in verhouding tot de mens dus veel beter ontwikkelde zintuigen die hij doorgaans gelijktijdig gebruikt. Hij heeft ze nodig om te jagen en eventueel gevaren te ontwijken. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn intuïtie. Een mooi voorbeeld van intuïtie demonstreert Oscar de kat des doods.

Laten we nu eens aannemen dat wij omgeven zijn door geesten maar door onze beperkte zintuigelijke vermogens ze niet kunnen waarnemen. Katten daarentegen hebben veel betere zintuigen dus die zien ze wel. Dat moet beangstigend voor ze zijn. Bij elke stap die de kat doet moet hij een geest zien te ontwijken.

Maar als we serieus naar het gedrag van onze katten kijken en daarbij onthouden dat hij veel meer kan waarnemen dan wij, dan zijn de gedragingen die suggereren dat je kat een geest ziet simpel te verklaren. Hij hoort het geluid van muizen. Wij horen dat niet. Je kat springt op en gaat op zoek. Overdag is zijn zicht niet bijster goed. Hij moet zich oriënteren. We zien onze kat plotseling wat gekke sprongen maken.. Aha, hij ziet een geest! Welnee, hij pakte terloops nog even razendsnel een heel klein vliegje mee.  Die zag hij niet maar hoort hij wel.

Of je kat zit roerloos voor zich uit te staren. Let dan op de stand van zijn oren. Nee, hij ziet geen geest maar hoort een geluid vaak op grote afstand en bedenkt wat hij daarmee moet doen. Ook al heeft de kat zich aangepast aan ons,  zijn jachtinstinct heeft de kat niet afgezworen. Ligt hij ogenschijnlijk lekker te slapen, dan staan zijn zintuigen toch op scherp. Zijn voor ons soms vreemde gedragingen blijken dan bij nader inzien verklaarbaar.

Er bestaat een geestelijke wereld, althans ik ben daarvan overtuigd. Ik sluit niet uit dat dieren contact hebben met het hiernamaals. Waar ik mijn twijfels over heb is de verschijningsvorm van de entiteiten. Bewegen er echt geesten om ons heen die we met een beetje geluk zelfs kunnen fotograferen? Zo ja, dan kunnen katten die zeker zien. Maar dat bewijs is nooit geleverd.