Kabouters

Hoe leuk zou het zijn als kabouters echt bestaan? Tekenaar Rien Poortvliet (1932 – 1995 ) en schrijver de huisarts Wil Huygen (1922 – 2009) publiceerden een reeks kabouterboeken die een complete kabouterindustrie deden ontstaan. Tot op de dag van vandaag profiteren hun erfgenamen van de rechten.

Geloof het of niet, sommige paragnosten beweren dat ze kabouters hebben gezien. Onder andere de door mij zeer gewaardeerde Jelle Veeman maar ook Piet Vuijst en Mellie Uyldert weten het zeker dat kabouters bestaan. Piet heeft ze ontmoet in zijn slaapkamer in het ouderlijk huis. Maar Piet was toen 10 jaar!

Als kind luisterde ik met rode oortjes naar het radiohoorspel Paulus de Boskabouter. Bedacht en gepresenteerd door Jean Dulieu (de violist Jan van Oort) Opvallend:  Jean Dulieu woonde eerst op Terschelling maar later net zoals Poortvliet in Soest. Zou de bosrijke omgeving een rol in hun belevingswereld over kabouters hebben gespeeld?

Hoewel in de wereld van de kabouters boze heksen en jaloerse roofvogels hun plezier danig kunnen verstoren hebben wij mensen het idee dat leven in het grote kabouterbos een veilige manier is om de hectiek van het aardse bestaan te ontvluchten. Althans, zo dacht ik er als kind over na het beluisteren van een radio-aflevering Paulus de Boskabouter. Dan kroop ik helemaal onder de wol en fantaseerde ik van de boom waarin ik mijn huisje had. Natuurlijk bezat ik een open haard en branden er overal kaarsen. Romantiek volop.

Met het geloof in kabouters ontvluchten we tijdelijk de harde werkelijkheid. Dat is hun enige verdienste. Concreet acht ik hun bestaan zeer onwaarschijnlijk.