Jongen met de traan brengt ongeluk

Het zigeunerjongetje met de traan, miljoenen van deze schilderijtjes hebben er in huiskamers gehangen. De meesten zijn gemaakt door de Italiaanse kunstschilder Giovanni Bragolin (1911 – 1981). Ook bekend onder de namen Bruno Amadio, Franchot Seville en Angelo Bragolin. Hij schilderde een serie huilende jongetjes. Vervolgens werden er miljoenen van gekopieerd en werd de schilder multimiljonair.  De bekendste is de afbeelding links.

In 1984, Een aantal jaren na de dood van de schilder vertelde een brandweerman aan het Engelse roddelblad The Sun dat hij bij branden opvallend veel van dit soort schilderijtjes vond in ongeschonden staat. Zou er een verband bestaan?

Er wordt beweerd dat in 1945 de schilder uit Italië naar Spanje is gevlucht. De reden van zijn vlucht heb ik niet kunnen ontdekken. In ieder geval nam hij een andere naam aan en dat was Franchot Seville.  Hij betrok zijn modellen uit een lokaal weeshuis en schilderde een serie van 27 olieverfschilderijen. Het meest bekende jongetje zou een dakloze wees zijn waarover de schilder zich had ontfermd. De ouders van de jongen waren omgekomen bij een brand. Een priester waarschuwde de schilder omdat de jongen hem ongeluk zou brengen. Hij beweerde dat elk huis waarin de jongen zou slapen door brand zou worden verwoest.

Inderdaad brandde enige tijd later het atelier van de schilder tot de grond toe af. Daarbij gingen ook alle originele kinderschilderijen verloren. De kunstenaar herinnerde zich de alarmerende woorden van de priester en stuurde de jongen weg. Vermoedelijk is hij bij een auto-ongeluk om het leven gekomen want hij is nooit meer gezien.

Het artikel in The Sun maakte de tongen los.  Van over de hele wereld kwamen de getuigenissen van brandweerlieden die ook een ongeschonden schilderij van het jongetje met de traan hadden gevonden in de puinhopen van een afgebrand huis. En zo ontstond de “Urban Legend”.

Is het een broodje aap verhaal of moeten we werkelijk duivelse krachten aan het schilderij toekennen? Alleen als de bezitter bekend was met de legende van het schilderij brandde zijn huis af. Wie dat niet wist hoefde nergens bang voor te zijn. Duizenden woningen worden door brand getroffen. Er is er altijd wel één waar het jongetje aan de muur heeft gehangen. We weten alleen welke schilderijen een brand hebben overleefd. Niet hoeveel er door de vlammen zijn verwoest..

Bij een brand vallen de schilderijen van de muren met de beeldzijde op de grond. Het eventuele vernis op het schilderij is onbrandbaar. Dat zou de verklaring zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat een gewaarschuwd mens….. Nee, lariekoek natuurlijk. Wil je meer weten? Kijk dan naar de uitzending van Pauw uit 2014.