Je kunt een vechtscheiding voorkomen.

De liefde is een grillige fenomeen. Vandaag sluit je elkaar in de armen en morgen loop je met moordplannen rond. De emoties die vrijkomen na een relatiebreuk kunnen desastreuze gevolgen hebben voor beide partijen. Afgewezen worden brengt het slechtste in de mens naarboven. De kaskraker Fatal Attraction (1987) met in de hoofdrollen Michael Douglas en Glenn Close, gaf daar een mooi voorbeeld van. Maar de werkelijkheid is soms nog erger dan het absurdistische einde van die film.

Volgens paragnost en filosoof Piet Vuijst luisteren we te weinig naar onze innerlijke stem. Zouden we dat wel doen dan zijn vechtrelaties en teleurstellingen in de liefde te voorkomen. Ik denk dat Piet gelijk heeft en zal een aantal voorbeelden noemen.

Ik zag haar voor het eerst op het naaktstrand van Zandvoort. Ze was lang, had een prachtig bruin gebrand lichaam en mooie, volle borsten. Opvallend was haar lange donkere haar en haar mooie, donkere ogen. Er ging een schokt door me heen maar gelijktijdig dacht ik: “dit is een wereldvrouw maar niet voor mij weggelegd. “

Ze zag mij kijken en kwam spontaan naar me toe. “Zullen we samen iets drinken?” zei ze met een betoverende glimlach om haar lippen. Dat aanbod sloeg ik natuurlijk niet af. Niet veel later lagen we naast elkaar op de strandbedjes. Het werd een bijzonder gezellige middag die we afsloten met een diner op het terras van het strandpaviljoen. Inmiddels wist ik dat deze beauty een vaste relatie had met een man die vaak voor zaken in Amerika was. Ze woonde met hem samen in een riante villa in de buurt van Wassenaar. Mijn innerlijke stem had dus gelijk met niet voor mij weggelegd.

Na het diner liepen we samen naar de grote parkeerplaats waar onze auto’s stonden. Zij stapte in haar peperdure klassieke sportwagen en zwaaide me gedag. Was het daar maar bij gebleven. Enkele weken later zagen we elkaar weer op strand. Wat er toen gebeurde had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken. Zij nodigde zichzelf uit om een nachtje te komen logeren. Het bleef niet bij die ene nacht. Het werden drie hartstochtelijke weken tot haar man weer thuis kwam uit het buitenland.

Ik had genoten en verwacht dat het hierbij zou blijven. Helaas was ze zo dom om haar slippertjes met mij op te biechten. Ze kon direct haar spullen pakken en stond vervolgens voor mijn deur want waar moest ze anders heen? “Ben je nu niet blij dat ik bij je kom wonen?” Ik aarzelde om volmondig “ja” te zeggen. Blijkbaar voelde ik opnieuw instinctief dat het fout af zou lopen. Ik zal je de hele story besparen maar als ik terugkijk dan heb ik 1,5 jaar heel veel ellende met die vrouw beleefd. Bij haar definitief vertrek verloor ik door de spanning en verdriet 17 kilo.

Mijn volgende vriendin had iets dergelijks in haar leven meegemaakt. Ze was nog jong en onervaren met vriendjes toen ze in een kroeg een interessante, oudere man zag staan die voortdurend naar haar keek. Haar innerlijke stem zei: “Pas op, als je hem de kans geeft gaat hij jouw leven drastisch beheersen.” Uiteraard kwam de man op haar af en maakte een onschuldig praatje. In eerste instantie bleef het daarbij tot ze elkaar nog een keer tegenkwamen en hij haar meenam naar zijn huis. Er ontstond een spetterende relatie. Ondertussen nam hij haar alles af dat ze bezat waaronder haar baan en haar contacten met ouders, vrienden en familie.

Volkomen afhankelijk gemaakt besloot ze te vluchten uit zijn klauwen en kwam zo bij mij terecht. Ik heb 3 jaar een fijne vriendin aan haar gehad, toen was het kaarsje op. Geen dag spijt van gehad.

Deze vriendin en ik hadden de ellende met onze vorige relaties kunnen voorkomen als we beter naar onze innerlijke stem geluisterd hadden. Wie dat wel deed was een man in Den Haag die op punt van trouwen stond toen hij een vrouw zag lopen die zijn hart sneller deed kloppen. “Dit wordt je vrouw.” zei dat stemmetje.

Hij zag haar in de tram stappen en is met een taxi die tram achterna gegaan. Als de vrouw uit de tram stapt lukt het hem haar aan te spreken en uit te nodigen voor een drankje. Geamuseerd gaat ze op zijn uitnodiging in. Inmiddels zijn ze meer dan 25 jaar getrouwd. Je zou bij dit verhaal kunnen zeggen dat de Kosmos de man heeft behoed voor een vergissing. Hij stond immers op het punt om met een ander te trouwen.

Nog onlangs sprak ik een vrouw die op dit moment in een vechtscheiding betrokken is. Ik vroeg haar of ze nog iets weet van het begin van haar relatie. Jazeker, want die was nooit optimaal geweest. Maar ik verander mijn man wel had ze onterecht gedacht. Dat gebeurde dus niet en nu zit ze zwaar in de narigheid. Wat feitelijk heel logisch is omdat je nooit moet denken iemands karakter te kunnen veranderen.

Het wonderlijke is nu dat onze innerlijke stem een juist advies geeft maar we er op een uitzondering na niet naar luisteren.