Is het succes voorbestemd?

Maatschappelijk succes in je leven heeft niet altijd te maken met de hoeveelheid tijd en inspanning die je er voor doet. Als ik terugblik op mijn leven dan moet ik concluderen dat alles waar ik de meeste tijd aan heb besteed het minste heeft opgeleverd. Juist de projecten waarin ik niet onmiddellijk geloofde werden een succes.

De grootste hits werden geschreven in slechts enkele minuten op een bierviltje. Lady Gaga deed 10 minuten over haar wereldhit “Just Dance” en de opvolger “Born This Way” eveneens in 10 minuten. Ook Adele had maar tien minuten nodig voor haar bondsong Skyfall. Ed Sheeran dankt zijn fabelachtig succes aan ‘Thinking Out Loud’ dat hij schreef in 20 minuten. Dichter bij huis heeft zangeres MEAU groot succes met “Dat heb jij gedaan”. Het liedje schreef ze in een uur. Miljoenen downloads, binnenkort een optreden in de Ziggo Dome en een nominatie voor twee Edisons was het resultaat van haar korte inspanning.

In de muziek kan het succes heel snel gaan. Maar sommige schrijvers hebben dat geluk ook. Het eclatante succes van “50 tinten grijs” is daar een mooi voorbeeld van. Nu kun je onmiddellijk zeggen dat seks altijd goed verkoopt. Dat is juist maar de schrijfster was een televisiemaakster en had nooit de intentie wereldberoemd te worden met haar boeken. Bovendien bestaan er heel veel boeken waarin seks een grote rol speelt, boeken die ook nog veel beter geschreven zijn maar nooit een oplage van 60 miljoen hebben gehaald. Schrijfster J.K. Rowling deed wel heel veel moeite om uitgevers in Harry Potter te laten geloven. Vele malen werd ze weggestuurd tot er eindelijk een uitgever was die het aandurfde. Haar succes is sindsdien ongekend.

Van krantenjongen tot miljonair of van kassajuffrouw tot directeur van een mode-industrie.  Ze bestaan! En niet zelden klommen ze de ladder zo hoog op door toevalligheden. Nu ja toeval? Ik ben steeds meer gaan geloven in het wonder van de voorzienigheid. Met andere woorden het “overkomt” je of overkomt je niet. Het roept de vraag op of je wel of niet voor het geluk geboren moet zijn. Of kun je het geluk aanroepen?

Wie voor een dubbeltje geboren is bereikt nooit het kwartje? Indien je de mogelijkheden “ziet” die je worden aangereikt kun je toch succesvol worden. John de Mol en Joop van de Ende komen uit een gewoon nest en werden desondanks miljardairs. Maar beide mannen hadden een lange weg te gaan om hun status te bereiken. Dat gold ook voor Youp van ’t Hek. Pas na 15 jaar buffelen in kleine zaaltjes kwam zijn doorbraak bij het grote publiek.

Ik ben niet zo thuis in de sportwereld maar kijken we naar wat onze “helden” op dit moment presteren in China dan kunnen we rustig concluderen dat onze sporters met goud, zilver en brons tot de wereldtop behoren. Neem Irene Schouten met 3 gouden plakken!. Dat succes kwam haar niet aanwaaien. Ze heeft er bikkelhard aan moeten werken door jarenlange training. Maar dat deden haar ploeggenoten ook. Wat maakt het verschil?

Boven dit verhaal staat de vraag of het succes is voorbestemd. Ja, daar ben ik inmiddels van overtuigd geraakt. Want naast de sporters, acteurs, ondernemers, musici en auteurs die wereldberoemd zijn geworden bestaan er honderdduizenden die ondanks talent dit stadium nooit zullen bereiken. Maar we kennen desalniettemin de voorbeelden van beroemd worden pas na de dood. Denk aan Vincent van Gogh of aan Eva Cassidy. Dus ook postuum zijn er nog kansen voor ons.