In het harnas gestorven

Sterven terwijl het publiek voor je applaudisseert. Menige artist zal er van dromen. Helaas komt de dood doorgaans na een korte of lange lijdensweg als de beroemdheid oud en vergeten is. In de showbizz zijn echter een aantal opvallende uitzonderingen die we kunnen typeren als in ’t harnas gestorven.

De komiek en goochelaar Tommy Cooper zakte tijdens een live uitgezonden televisieshow voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel via de gordijnen achterover de coulissen in. Het publiek dacht aanvankelijk dat dit alles bij de show hoorde en lachte nog enige tijd door. Alleen de zoon van Cooper die backstage stond, begreep direct dat dit geen onderdeel van de show was. Tommy Cooper werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst reeds te zijn overleden. Hij werd 63 jaar oud.

De acteur Coen van Vrijberghe de Coningh, beter bekend als Johnnie uit de serie Flodder, overleed tijdens een Flodder-sketch op een besloten bedrijfsfeest voor een automerk. Aanvankelijk hadden de acteurs geen zin in de schnabbel waarop Coen nog de legendarisch woorden sprak: “Ach jongens, het is zo voorbij.” Hij kwam samen met Stefan de Walle en Tatjana Šimić in een roze Chevrolet aanrijden. Terwijl zijn collega’s uitstapten, sprong De Coningh op de motorkap en richtte hij zich tot het publiek met zijn armen wijd en riep: Dames en heren. Gevolgd door: Ik weet het niet meer. Daarna viel hij plots achterover en bleef hij met gestrekte armen en benen liggen. De honderden gasten van het feest dachten dat het een grap was en klapten maar zijn collega’s belden onmiddellijk een ambulance. Het was te laat. Coen was dood en werd slechts 47 jaar oud.

Rosa King, de Amerikaanse jazz- en bluessaxofoniste/zangeres, woonde en werkte een deel van haar leven in Amsterdam. Ze nam een groot aantal albums op en was voor vele muzikanten een voorbeeld waaronder Candy Dulfer. Haar laatste optreden was 12 december 2000 tijdens een grote reünie met haar voormalige gitarist Alex Britti in een landelijk televisieconcert te Rome met bijna 100.000 toeschouwers. Het publiek bij het concert en miljoenen televisiekijkers zagen haar op het podium in elkaar zakken. Ze had een hartaanval gekregen en stierf in het ziekenhuis. Rosa werd 61 jaar oud.

Donderdag 11 april 2019 geeft de Britse komiek Paul Barbieri, beter bekend als Ian Cognito, een show waarbij hij de grap maakt: “Stel je voor dat ik een beroerte krijg, wakker word en dan opeens Welsh spreek.” Vervolgens gaat Barbieri op een stoel zitten, houd vijf minuten zijn mond en ademt zwaar. Het publiek klapt want dat denkt dat dit bij de show hoort. In werkelijkheid is hij enkele minuten later overleden. Hij werd eveneens 61 jaar oud.

Dit lijstje zouden we kunnen aanvullen met artiesten die op de bühne overlijden door een stunt of een technisch mankement maar dat vind ik niet echt wonderlijk te noemen.

Wel wonderlijk is de brand die de beroemde Amsterdamse discotheek Roxy volledig heeft verwoest op 21 juni 1999. Het was de dag dat mede oprichter en bedenker van het interieur de kunstenaar Peter Giele werd begraven. Giele was tijdens een rit op zijn scooter van Amsterdam naar ’t Gooi overleden aan een beroerte.  Zijn uitvaart werd geheel in zijn stijl met veel vuurwerk en bombarie begeleid. Ook in de RoXY werd vuurwerk afgestoken. Vonken kwamen in de airco en vervolgens ontstond de alles verwoestende brand.