Hoe herken je een betrouwbare zielzorger?

Lifestyle coaches, kaartleggers, Reikimasters, astrologen, magnetiseurs, mediums en paragnosten, je struikelt erover op het Internet. Er is zelfs een periode geweest dat ook de televisie ons paranormaal behulpzaam was. In de nacht waren er de Astrolijnen die advies gaven bij onze problemen en ook een kijkje in onze toekomst was mogelijk, zolang je maar betaalde.

De hype van de astrolijnen is gelukkig reeds lang voorbij. Iedereen kon een zogenaamde paranormale adviseur worden en een box openen bij de lijnen. Vervolgens was het zaak een beller zo lang mogelijk aan de praat te houden want dan rinkelde de kassa door. Het hoeft geen betoog dat we hier te maken hadden met een milde vorm van oplichting.

Paragnosten en mediums zijn er altijd geweest ook toen er nog geen internet en televisie bestond. Een enkeling kwam in de publiciteit bij moordzaken, ontvoeringen of bij een vermissing. Ik noem Peter Hurkos, Gerard Croiset of astroloog Jan Gieles. Met name Gerard Croiset deed verrassende uitspraken en was over de hele wereld bekend. In Japan werd hij als een God behandeld.

Afgezien van deze bekende namen waren er honderden mensen die we paranormaal begaafd kunnen noemen maar die werkten in de anonimiteit. Wie op zoek was naar een alternatieve hulpverlener kon terecht bij diverse verenigingen waaronder de nog altijd bestaande Harmonia. Maar ook door de mond tot mond reclame kwam je in contact met een magnetiseur, medium of paragnost. En dan hadden we nog het fenomeen paranormale beurzen. Op de eerste beurzen van Paravisie kwam je inderdaad de goede zielzorgers tegen later werd dat minder en kwamen de concurrenten met hun beurzen en de kwakzalvers.

Tegenwoordig vind je de paragnosten en mediums met een eigen praktijk op het Internet. Er zitten absoluut enkele goede tussen maar bij het merendeel twijfel ik over hun kwaliteiten. Daarbij valt op dat in de wereld van de paranormale hulpverleners nogal wat haat en nijd is te bespeuren. Men gunt elkaar het licht niet in de ogen. Je kunt je afvragen of dit wel past bij spiritualiteit. Voor de zielzorgers die vinden dat ze beter zijn dan hun collega’s en daar prat op gaan moet je oppassen. Goede wijn behoeft geen krans en dat geldt met name voor de paranormaal begaafden.

Het beste advies dat ik je kan geven als je op zoek bent naar een betrouwbare, paranormale hulpverlener is een bezoekje te brengen aan een paranormale avond in je omgeving zodra dat weer kan.. De entree is gratis of een paar euro. Je ontmoet gelijkgestemden en je krijgt tips bij wie je het beste met jouw specifieke vragen of klachten moet zijn. Ook dan is het nog geen garantie voor kwaliteit. Maar de kans dat je een betrouwbare hulpverlener treft is groter dan een willekeurige aanbieder op het Internet.

Eenmaal op consult zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Vertel zo weinig mogelijk over de reden van je komst. Een goede paragnost zal onmiddellijk “zien” wat je weten wilt. Gaat hij of zij je veel vragen stellen dan is het een coldreader en kun je maar beter het consult beëindigen. Vertelt hij allemaal zaken waar je in eerste instantie niets mee kunt, dan kan het zijn dat je pas later, eenmaal weer thuis, het spreekwoordelijke kwartje bij je valt. Veel voorspellingen komen bijvoorbeeld pas over een langere termijn uit.

Bij een magnetiseur is het van belang of je na een paar behandelingen verbetering van je klachten hebt of dat er niets is gebeurd. Vaak zal een goede magnetiseur met je een traject afspreken waarbinnen je verlichting mag verwachten. Werken zijn behandelingen niet, dan neem je natuurlijk afscheid van elkaar.

Bij een bezoek aan een medium wil je iets weten van een overleden dierbare. Bijvoorbeeld ouders of een kind. Er zijn nogal wat mediums en er bestaan zelfs scholen voor het mediumschap in Engeland en ook in ons land. Over het algemeen zijn de Engelse mediums de beste. Dat heeft vooral de maken met de cultuur van het mediumschap in Engeland en met de strenge regelgeving. In ons land bestaat die cultuur en regelgeving niet. Iedereen kan zich medium noemen. Of je te maken hebt met iemand die echt een lijntje met de Kosmos heeft of een praatjesverkoper merk je snel genoeg als het medium met informatie komt die hij of zijn onmogelijk op een andere manier kon weten.

Het is echter niet altijd mogelijk om contact te leggen met overleden dierbaren. Ze komen niet op commando naar het medium toe. Bedenk dat dus alvorens je een medium bezoekt. Maar wat het medium wel kan zien zijn de “hulptroepen” om ons heen. Ook wel onze gidsen genoemd. Deze gidsen leren kennen kan boeiende informatie voor ons zijn.

Mediums leer je kennen op avonden die ze organiseren. Ga daar naartoe. Wellicht word je uit het publiek gepikt en krijg je een gratis reading. En ook voor de mediums geldt: gaan ze jou veel vragen stellen, dan zijn het coldreaders en geen mediums.

En dan hebben we nog de Reikimasters, de klanksessies, diverse workshops, stenentherapie en nog veel meer. Het is moeilijk om daarover een goed oordeel te geven. Wat ontbreekt bij de reguliere zorgverleners is tijd. Aandacht voor de kwaal staat bij hen op de eerste plaats. Aandacht voor de persoon komen ze nauwelijks aan toe. Vandaar de belangstelling voor het alternatieve circuit waar de persoon centraal staat bij een behandeling. In dat licht bezien kan elke alternatieve therapie werken als een placebo. Het geloven dat het werkt is belangrijker dan het wetenschappelijk bewijs.