Hoe betrouwbaar zijn voorspellingen?

Het is nog voor de oorlog. In een zaal van de Beurs van Berlage treedt een helderziende op. Mijn moeder, toen nog een jong meisje, is één van de bezoekers. Op een gegeven moment wijst de paragnost naar een man in het publiek en zegt: “U staat zo dadelijk op, loopt de zaal uit en komt onder de tram!” Misschien was ik uit protest blijven zitten maar de man in kwestie staat op en loopt de zaal uit. Hoogstwaarschijnlijk met zijn gedachten nog bij de bizarre voorspelling van de helderziende kijkt hij niet uit en wordt hij aangereden door een tram.

Wat deze paragnost deed was natuurlijk misdadig en had niets met de toekomst te voorspellen te maken. Mijn moeder is nooit meer naar een dergelijke avond gegaan. Ik wel en heb er tientallen meegemaakt maar daar gaat dit verhaal niet over. Wel over de vraag of het voorspellen van de toekomt echt bestaat.

Een paragnost staat voor een zaal als iemand uit het publiek hem uitdaagt te bewijzen dat hij de toekomst werkelijk kan zien. In de zaal worden wekelijks paranormale avonden georganiseerd. De paragnost gaat de uitdaging lachend aan en vertelt dat een week later op rij drie stoel vijf een man zit van 78 jaar met een hoed, een baard en een wandelstok die notaris is geweest en duiven als hobby heeft.

Het is een week later als dezelfde paragnost weer voor de zaal staat en hij herinnerd wordt aan zijn voorspelling. Op rij drie stoel vijf zit echter geen oudere man maar een jongen van een jaar of 18. Zie je nu wel dat toekomst voorspellen onzin is….. denkt de zaal. De paragnost vraagt aan de jongen wie hij is. Die vertelt dat oorspronkelijk zijn grootvader naar deze avond zou gaan maar dat hij ziek is. Als  de jongen een gedetailleerde beschrijving van zijn grootvader geeft blijkt die beschrijving precies te kloppen bij de man die de paragnost een week eerder had voorspeld.

Paragnost Piet Vuijst “ziet” mij verhuisdozen inpakken en vervolgens een luxe appartement met uitzicht op een metershoge fontein. Volgens Piet ga ik binnenkort verhuizen naar dit mooie appartement. Ik ben echter straatarm en zou niet weten hoe ik die verhuizing kan betalen.

Een paar dagen later belt een kennis mij op. Ze heeft net een appartement gekocht in mijn omgeving en nodigt me uit om te komen kijken. Als ik in de huiskamer sta zie ik tot mijn stomme verbazing een metershoge fontein. De zolder van haar oude huis moet leeg worden gemaakt en dus kom ik haar helpen. En jawel, ik pak de verhuisdozen in!

Er wordt vaak beweerd dat wie zich de toekomst laat voorspellen naar de uitkomst gaat leven. “Dat jij hier nog rustig op een stoel zit. Je zou eens moeten weten hoeveel narigheid je te wachten staat.” Dat zei paragnost Marion Evers tegen mij ergens in de jaren ’90. Ik weet nog goed hoe ik weer in mijn auto stapte na deze voor mij dramatische voorspelling. “Mens val dood, ”dacht ik en inderdaad was Evers een jaar later dood. Ik heb gelukkig mijn schouders opgehaald en nog vele prima jaren gehad. De ellende die Evers voorspelde kwam weliswaar op mijn pad maar dat duurde nog 15 jaar.

De al vaak door mij genoemden paragnost Piet Vuijst voorspelt een nieuwe vrouw in mijn leven op het moment dat ik nog mijn wonden lik van een dramatisch geëindigde relatie. Ik sta beslist niet open voor een nieuwe liefde en verwijs zijn overigens spontane voorspelling (ik had hem niets gevraagd) naar het rijk der fabelen. Piet kreeg 100% gelijk. Hoewel die relatie maar 4 jaar heeft bestaan is het tot nu een van mijn beste relaties en vooral de leukste geweest.

Maar het kan ook anders gaan met voorspellingen. Volgens Engels Medium Paul Jacobs had ik nu schatrijk moeten zijn en medium Jacky van der Berkt wist zeker dat ik vier jaar geleden zou komen te overlijden. Beide voorspellingen kwamen niet uit. Zo kan ik nog een hele rij van onzinnigheid noemen dat over mijn toekomst door het paragilde is beweerd.

Toch ben ik van het wonder overtuigd geraakt dat de toekomst binnen zekere marges voor ons vastligt en sommige mediums en paragnosten die wel degelijk kunnen zien. Maar als de toekomst vastligt, heeft het dan zin om daarvan op de hoogte te zijn? Dat hangt van de persoon in kwestie af en of hij er nog iets mee kan doen. Bijvoorbeeld berusting in het lot of indien mogelijk de juiste keuze maken. Een keuze maken klinkt in tegenstrijd met een toekomst die voorbestemd is maar dat hoeft niet. Soms heeft de Kosmos die keuzes bedoeld als een leerproces voor volgende levens.

Indien keuzemogelijkheid bestaat wordt die ons door de Kosmos meegedeeld doormiddel van voorspellende dromen of door intuïtie, helder zien of helder horen. Ook komt het regelmatig voor dat “De Hand van God” ingrijpt op de weg die we wilden gaan.

Samengevat: ja, het is wel degelijk mogelijk de toekomst te zien maar de juiste interpretatie is soms lastig.