Het wonder van de tweelingzielen

Ik leerde haar kennen via een forum. Ze woonde in Rotterdam, was grafisch ontwerpster en wilde zich bekwamen in de analoge fotografie. Mijn aanbod om haar de fijne kneepjes van het ouderwetse fotovak te leren nam ze gretig aan. Maar eerst zou ze op wereldreis gaan. Haar moeder was pas overleden en had geld nagelaten waarmee ze die reis kon betalen.

Na meer dan een jaar nam ze plotseling contact op. Ze was weer thuis is Rotterdam en dacht aan mij en aan onze afspraak. Er volgde een lang en aangenaam telefoongesprek. Ondanks verschil in leeftijd hadden we veel met elkaar gemeen. Dat deed haar concluderen dat we tweelingzielen zijn. Het was voor mij een onbekend begrip. Niettemin vond ook ik de overeenkomsten tussen ons opmerkelijk.

De dag brak aan dat we elkaar zouden ontmoeten in Amsterdam. Op de agenda stond mijn rondleiding van haar door de binnenstad, bezoek aan een museum, een boekhandel met boeken over kunst, shoppen in de PC en tot besluit eten bij de Thai in de Jordaan. Maar zover kwam het niet.

Bij haar aankomst in de hal van het Centraal Station ging het feitelijk al mis. Spraakzaam was ze niet maar het was nog vroeg. Tijdens ons bezoek aan het museum viel op dat ze afstand van me nam. Maar de lunch werd dramatisch. Ik kreeg een stortvloed verwijten over me heen. Mijn kleding klopte niet, ik had te weinig kennis van de hedendaagse, grafische kunstenaars en het restaurant dat ik had uitgekozen voor de lunch (Talk of the Town) was niet trendy genoeg. Kortom, ik was één grote teleurstelling voor haar. Ik stond zwijgend op, betaalde de rekening en bracht haar terug naar het station. Uiteraard nooit meer iets van mijn “Tweelingziel” gehoord.

De dame in kwestie had op basis van ons telefoongesprek een beeld van mij gevormd dat niet klopte met de werkelijkheid. Hadden we elkaar direct ontmoet dan was het nooit tot een date gekomen. Toch komt het in het dagelijks leven voor dat je iemand op je werk, op straat of in de kroeg leert kennen waarmee je zoveel overeenkomsten hebt dat het lijkt of je elkaar al jaren kent. Hoe ga je er dan mee om?

Als je met Google “Tweelingzielen” zoekt dan kom je honderden websites met uitleg en verhalen tegen. Wat moeten we geloven en wat niet? Dat ligt aan je achtergrond en levenservaring. Je tweelingziel ontmoeten doe je niet op commando. Het overkomt je of het overkomt je niet. De tweelingziel kan ook van hetzelfde geslacht zijn. Meestal ontstaat er een hechte vriendschap maar vaak is die vriendschap slechts tijdelijk. Je kunt je dan afvragen of de Kosmos ons een spiegel wilde voorhouden. Ik las op deze website de volgende omschrijving:

“Wanneer jij jouw tweelingziel ontmoet is dat een ontmoeting waarbij je elkaar direct herkent alsof je elkaar al jaren kent. Onvoorwaardelijke liefde en die is heel groots. Er is geen sprake van verliefdheid of vlinders, maar een diepe herkenning op zielsniveau en een enorme diepe liefde die zijn weerga niet kent. Je kan telepathisch met elkaar communiceren en kent elke cel en vezel van elkaar. Je kan elkaar heel goed aanvoelen, zelfs als je niet in elkaars buurt bent. Hoe is dit toch mogelijk? Maar wie staat er eigenlijk werkelijk tegen-over jou? Kijk jij jezelf misschien aan in de spiegel?”

Natuurlijk worden ons tal van verklaringen aangeboden. Ik noem splitsing van de ziel bij onze geboorte of zielen die we kennen uit voorgaande levens. Die laatste optie lijkt mij het meest waarschijnlijk. Maar dan moet je wel in reïncarnatie geloven. Vanzelfsprekend bestaat er ook een nuchtere verklaring. We worden gevormd door opvoeding en omgeving. En nu met internet kunnen we onze kennis en meningen toetsen aan een grote gemeenschap wereldwijd. Bij een crisissituatie zoals Corona zien we kampen ontstaan van gelijkgestemden, de moderne tweelingzielen. We zijn bereid ons in te leven in die ander als dat ons voordeel oplevert. Dan lijkt het of we tweelingzielen zijn tot we teleurgesteld worden in onze verwachtingen.

Ik ontken het bestaan van tweelingzielen absoluut niet en zie het als een wonder. Maar de kans dat je een echte tweelingziel ontmoet is niet al te groot.