Het wonder van de honderdjarige

Is het een voorrecht om oud te worden of juist een straf? Die vraag hoeven we niet te stellen aan Henri Kissinger, 99 jaar en oud minister van buitenlandse zaken van Amerika. Eén dezer dagen komt zijn nieuwste boek uit: Leadership Six Studies in World Strategy.

Kissinger stond onlangs de pers te woord die bijna ademloos aan zijn lippen hing. Immers, deze oud politicus wordt gezien als de meest invloedrijke minister tijdens de koude oorlog. Natuurlijk heeft hij een mening over Poetin die hij persoonlijke kent en over de voortgang van de oorlog. Ook geeft hij diplomatieke adviezen hoe het conflict opgelost zou kunnen worden nu Poetin moet erkennen dat de weerstand van Oekraïne veel groter is dan verwacht. In ieder geval telt de mening van deze hoogbejaarde schrijver, ex-diplomaat en analist nog voor 100% mee.

Ook in ons eigen land hebben we zo’n hoogbejaarde politicus gehad die tot zijn dood nog werd geraadpleegd. We hebben het dan over Willem Drees sr. (1886 – 1988). Drees schreef eveneens veel boeken. Zijn laatste boek was “Herinneringen en Opvattingen” hij was toen 97 jaar oud.

Nieuwslezer Frits Thors gaf als honderdjarige nog een interview waarbij zijn hoge leeftijd nauwelijks opviel. Vijf jaar later overleed hij.

In Europa wonen de meeste honderdjarigen in Italië en specifiek op het eiland Sardinië. 84% van hen is vrouw. Wetenschappelijk is er geen verklaring waarom juist in Italië de kans stokoud te worden groter is dan in de rest van Europa. Men denkt dat voeding en het aangename klimaat een rol spelen maar ook spiritualiteit. Wat de voeding betreft wordt in de reclame gezinspeeld op het heilzame effect van olijfolie. Olijfbomen zijn er in Italië volop.

Blauwe zones. Auteur Michel Poulain en onderzoekjournalist Dan Buettner identificeerden hotspots van lange levensduur in de wereld. In populair-wetenschappelijke boeken besprak Buettner zeven zones:

  • Sardinië, Italië (vooral Ogliastra en Barbagia di Seùlo)
  • Acciaroli, Italië
  • De eilanden van Okinawa, Japan
  • Een gemeenschap van zevendedagsadventisten te Loma Linda, Californië
  • Nicoyaschiereiland, Costa Rica
  • Het eiland Ikaria, Griekenland
  • Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne, Zweden

 

Helder van geest honderd jaar worden is slechts voor een enkeling weggelegd. Kissinger en in het verleden Drees hebben dat geluk maar we kennen ook tal van beroemdheden die gaan dementeren. Als voorbeeld noem ik oud minister Joseph Luns en Koningin Juliana. Beiden haalden de honderd overigens niet.

Maar krasse honderdjarigen komen wel steeds vaker voor.