Het wonder van de burn-out: van klacht naar kans.

Frans was een succesvolle autohandelaar. Het kleine autobedrijfje van zijn vader wist hij uit te bouwen tot een belangrijke dealer van exclusieve merken. Het ging Frans voor de wind tot zijn vrouw verliefd werd op een bekende nieuwslezer. De scheiding was een harde klap voor hem. Hij raakte daardoor zodanig uit balans dat er sprake was van een burn-out. Daarom zette hij zijn bedrijfsactiviteiten tijdelijk stop en ging in therapie. De therapie wierp zijn vruchten af want toen Frans de scheiding geestelijk verwerkt had begon hij met nieuw elan zijn bedrijf te besturen.

Hij nam bedrijven over, opende vestigingen in het buitenland en trok nog meer bekende automerken naar zich toe. Op het hoogtepunt had zijn bedrijf een omzet van een paar miljard en 4000 man in dienst. Frans bezat het grootste autobedrijf van Europa toen het uiteindelijk mis ging. De expansie was veel te snel gegaan. Frans ging technisch failliet maar eet er geen boterham minder om. De inmiddels opgebouwde vastgoedportefeuille en een aantal andere activiteiten bleven buiten het faillissement. Frans behoort weer tot de super rijken van ons land en leeft riant met eigen vliegtuig, kasteeltje en superjacht in Monaco.

Een bekende in de wereld van de coaches en geluksgoeroes is de huisarts Dokter Juriaan Galavazi uit Naarden. Met zijn thema “van klacht naar kans” is hij succesvol online en in de theaters. Zijn boek “van klacht naar kans” is een bestseller. Alvorens hij zijn landelijke bekendheid verwierf ging Juriaan door een diep dal. Hij was getrouwd, had drie kinderen en bezat een goed lopende praktijk overgenomen van zijn vader die eveneens huisarts in Naarden was.

Het probleem voor Juriaan begon met een verliefdheid op een adembenemende, mooie vrouw. Als getrouwde man met kinderen wilde hij niet aan die verliefdheid toegeven. Maar het bloed kruipt daar waar het ook bij een huisarts niet gaan kan. Juriaan besloot te gaan scheiden maar die scheiding bracht vanzelfsprekend nogal wat consequenties met zich mee. Hij raakte uit balans en zocht hulp in het reguliere maar ook in het alternatieve circuit. Uiteindelijk wist Juriaan zijn leven en zijn werk weer op te pakken en is hij getrouwd met de vrouw waar hij verliefd op geworden was. Zijn praktijk floreert als nooit te voren.

Tijdens het proces van vallen en weer opstaan is Juriaan met andere ogen naar de medische wereld gaan kijken. De klassieke huisarts is een pillenvoorschrijver. Helaas wordt met medicatie zelden de oorzaak van het probleem aangepakt. Pillen bestrijden slechts de symptomen. En wat te doen met chronische aandoeningen? Juriaan trok lering uit gehandicapten die ondanks hun gebrek iets van het leven weten te maken. Beroemde voorbeelden zijn de overleden wetenschapper Stephen Hawking of Monique Velzeboer, de Olympisch kampioene die verlamd raakte maar nu wereldwijde bekendheid geniet als kunstenaar/fotograaf.

Ik werd gefocust op Juriaan door zijn uitspraak over het alternatieve, medische circuit. We accepteren het uitgedokterd zijn in het reguliere circuit maar de paniek slaat pas werkelijk toe als ook het alternatieve circuit (schijnbaar) geen uitkomst biedt. Zo ontstond bij Juriaan ‘Van Klacht naar Kans”. Hij laat tijdens zijn trainingen zien dat je moet “omdenken” en er wel degelijk mogelijkheden zijn om ondanks een handicap of chronische ziekte je verder te ontwikkelen en succesvol te zijn.

Op Internet “struikel” je over de coaches heen die allemaal in hun biografie vertellen dat ze door een burn-out tot inzicht zijn gekomen. Graag willen ze je voor veel geld vertellen hoe dat proces is verlopen en hoe ook jij dankzij hun ervaring gelukkig kan zijn. En dan hebben we nog de tientallen geluksgoeroes zoals dokter Juriaan die optreden in theaters. Sommigen zijn erg goed maar er zit ook heel veel kaf onder het spaarzame koren.

Maar laat ik het houden bij de mannen en vrouwen die werkelijk een burn-out hebben gehad en daardoor tot hernieuwde inzichten zijn gekomen, zowel zakelijk als privé. Dan kun je een burn-out met recht een wonder noemen.