Het natuurverschijnsel Arcen

Het Limburgse kasteeldorp Arcen is de warmste plek van ons land. Die indruk wordt althans gewekt omdat in Arcen ‘s zomers regelmatig de hoogste temperatuur gemeten wordt.  Arcen grossiert in uitschieters ook wat regenval betreft. Dit jaar buiten beschouwing valt nergens meer regenwater dan in Arcen. Een droge maand is voor Arcen een unicum.

De winters zijn in Arcen aangenaam. Nachtvorst is uitzonderlijk en ijs om te schaatsen komt maar heel sporadisch voor. Toch is het klimaat van Arcen een zeeklimaat en speelt de Noordzee nog wel degelijk een rol. Klimaatdeskundigen zijn het niet met elkaar eens waardoor de grote verschillen met de rest van ons land ontstaan. Het dorp ligt aan de Maas in een heuvelachtig natuurgebied dicht tegen de Duitse grens. In Middeleeuwen heeft er een aardewal om het dorp gestaan die inmiddels is verdwenen.

In het buitenland zien we klimaatverschillen tussen dorpen die in een dal gelegen zijn of op een berg. Dat is vrij logisch omdat de beschutte ligging de warmte vasthoudt. We kennen dat fenomeen van de stad waar het altijd iets warmer is dan op het platteland. Maar Arcen ligt niet in een dal.

Is de zon misschien verantwoordelijk voor het aangename klimaat van Arcen. Het hele jaar door worden ongeveer 2363.5 zonuren geteld. Gemiddeld is er 77.57 uur zon per maand. Dat is iets meer dan in Amsterdam of Hilversum. Maar wie echt van de zon wil genieten woont in Zeeland. Gemiddeld is er 79.93 uur zon per maand.

Naast een aangenaam klimaat heeft Arcen meer te bieden. De prachtige kasteeltuinen en het kasteel dat eveneens te bezoeken is of het thermaalbad Klein Vink. Maar ook de befaamde brouwerij van Hertog Jan is een bezoek waard. Langs de Maas ontdek je tal van gezellige terrassen. Je waant je in het buitenland.

Ik vind dat we Arcen met het prima klimaat best een wonder mogen noemen.