Het geluk staat naast je bij de Makro

Het is een wonder als je de ware liefde van je leven vind. Mij is dat helaas nooit gelukt en ik deel dat gemis met miljoenen over de hele wereld. Begin nu niet over datingsites en een datingapp. Die werken prima voor een spannende nacht met volop seks maar niet voor langdurige liefdesrelaties.

Hoe ontmoet je de enige, echte liefde dan wel? Ik geloof inmiddels in de voorzienigheid in combinatie met durf en intuïtie. Zoals de man die vlak voor zijn trouwdag in Den Haag een vrouw ziet lopen die zijn hart sneller doet kloppen.

Hij besluit haar achterna te gaan. Maar zij stapt in de tram. Die rijdt voor zijn neus weg. Ik zou het dan hebben opgegeven maar hij niet. Razendsnel houdt hij een taxi aan en vraagt de chauffeur de tram te volgen. Het wordt een dolle rit maar ze kunnen de tram bijhouden. Als de tram stopt duwt hij de chauffeur van de taxi een flinke fooi in de handen en springt uit de auto.  Het lukt hem in de tram te komen en de vrouw te vinden. Geheel buiten adem begint hij zijn verhaal. Ze luistert met een glimlach en doet zelf het voorstel samen iets te drinken…  Ze zijn inmiddels al 30 jaar gelukkig getrouwd.

Natuurlijk, dat voorgenomen huwelijk van de man was geen goed plan. Dat zal mede de reden zijn geweest dat hij om zich heen keek in de stad en wellicht al hoopte op een wonder. Dat wonder kwam.

Mark had alles mee. Een goed lopend bedrijf, een mooi huis en een leuk gezin. Maar soms kun je het noodlot niet ontlopen. Zijn vrouw werd verliefd op een ander. De enige fout die Mark gemaakt had was te trouwen in gemeenschap van goederen. Toen de situatie thuis uit de hand begon te lopen zat er niets anders op dan een scheiding. Mark wilde het netjes afwikkelen maar zijn vrouw dacht er anders over. Nog voor de scheiding was uitgesproken bleek op een kwade dag zijn woning leeggehaald te zijn. Er restte nog een bed en een stoel en daarmee zou Mark het voorlopig moeten doen.

De wet van Murphy dicteert dat als er iets fout gaat dit een keten van negatieve reacties en gebeurtenissen kan oproepen. Zo ook in het leven van Mark. Een van zijn toeleveranciers ging failliet. De rekeningen waren vooraf door Mark betaald maar de spullen kon hij naar fluiten. Hierdoor liep zijn productie vertraging op. Zijn klanten begonnen te zeuren en gingen vervolgens naar de concurrent. Tot overmaat van ramp kreeg hij het aan de stok met zijn grootste opdrachtgever waarvan hij tevens zijn productiehal huurde. Hij werd met zijn bedrijfje op straat gezet. In rap tempo ging het met Mark bergafwaarts. Mark raakte nu persoonlijk en bedrijfsmatig in ernstige financiële moeilijkheden. Zijn eigen faillissement was onafwendbaar en werd uitgesproken.

Mark was wel zo slim geweest om nog wat geld op een buitenlandse bankrekening in veiligheid te brengen maar dat was niet voldoende om elders een nieuw leven op te bouwen. Er zat niets anders op om te gaan solliciteren naar een baan. Onderhand voelde hij de hete adem in zijn nek van de curator. Elke stap die hij deed werd met argusogen gevolgd. Zijn post werd in beslag genomen, zijn gangen door een detective nagegaan, enz. Zijn vrienden lieten hem in de steek en het contact met zijn kinderen werd hem onthouden. De eenzaamheid maakte zich van hem meester. Hoe in hemelsnaam verder? Kortom, Mark was geen vrij man en begon zich ernstige zorgen over zijn toekomst te maken.

Mark had nog wat bedrijfspasjes overgehouden aan zijn onderneming. Zo bezat hij nog een Makropas. Dat kwam hem goed uit bij het winkelen. Niemand van de MAKRO vraagt immers of je bedrijf nog wel bestaat. Op een dag staat Mark bij de kassa om zijn inkopen af te rekenen. Voor hem heeft een leuke jonge vrouw net al haar boodschappen op de band gezet. De caissière vraagt haar om de Makropas. Maar nu blijkt dat ze die niet bij zich heeft. Er ontstaat een dispuut aan de kassa. De vrouw kijkt hulpeloos om haar heen. Mark ziet dat en zegt: “u mag mijn pasje wel gebruiken!” Het maakt de caissière niet uit als er maar een pasje is. De vrouw kan dankzij de hulp van Mark alsnog haar boodschappen meenemen.

Als Mark zijn eigen inkopen ook heeft afgerekend en naar zijn auto loopt om die in te laden blijkt dat de bewuste vrouw op hem gewacht heeft. Ze bedankt Mark voor de hulpvaardigheid en vraagt of ze hem als dank een kopje koffie mag aanbieden. Mark neemt het aanbod aan. Er volgt een leuk gesprek waarbij over en weer wat persoonlijke informatie wordt uitgewisseld. De vrouw vertelt Mark dat ze advocaat van beroep is bij een gerenommeerd kantoor. Maar ook dat ze net zoals Mark verwikkeld in een scheiding is. Mark spitst zijn oren! Wat kun je nog mooier hebben? Een leuke vrouw met dezelfde problemen en met een gedegen, juridische achtergrond. Bovendien niet zo armlastig als hij. Mark besluit werk van haar te maken en niet zonder resultaat.

We zijn een aantal jaren verder en dankzij die spontane ontmoeting is Mark weer helemaal back in business. Zijn problemen zijn opgelost, hij is zielsgelukkig met zijn nieuwe vrouw.