Het 80/20 principe.

Wie denkt met hard werken een vermogen te kunnen verdienen heeft het mis. De vele miljonairs en miljardairs maken zelden lange werkdagen. Je vind ze vaker op de golfbaan dan achter hun bureau.  Wonderlijk? Nu ja, waarom zou je nog hard werken als je bankrekening 7 cijfers vertoont? Maar hoe kwamen ze aan dat vele geld?

In 10 minuten een muzieknummer schrijven en daarmee een wereldhit scoren. Dat komt voor en is geen uitzondering. Yvonne Kroonenberg (1950) schreef in 1989 een klein maar grappig boekje: “Alles went behalve een vent.” Er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Elk boekje leverde haar 1 gulden auteursrechten op. Haar eerste miljoen was binnen.

Hoe mooi zou het zijn als wij allen slechts enkele uren per week werken en  daarmee een vorstelijk maandsalaris verdienen. Het kan volgens het 80/20 principe van de auteur Richard Koch gebaseerd op de ontdekking van Vilfredo Pareto (15 juli 1848 – 19 augustus 1923).

In managementboeken wordt veel geschreven over wat voor de auteur wellicht een waardevolle ontdekking is maar waarmee de lezer in de praktijk niets opschiet. Een van de uitzonderingen is het boek 80/20 van de auteur Richard Koch. Hij betoogt dat we met 20% van onze tijd 80% van het resultaat behalen. Die theorie is niet alleen wetenschappelijk bewezen, mijn eigen ervaring stemt met de ontdekking van Koch en Pareto overeen.

Ik kan me goed een zakenrelatie van mijn werkgever herinneren die op zaterdagmorgen vaak in onze winkel kwam buurten. De man was schatrijk en had dat geld verdiend met de verhuur van opvijzelmachines in de bouw. Opvijzelen is een bouwmethode waarbij de ene bouwlaag onder de andere bouwlaag geschoven wordt. Dat was toen een revolutie. Hard werken deed de miljonair nooit. Hij pleegde dagelijks wat telefoontjes naar zijn huurders en voor de rest was hij voornamelijk druk met zijn hobby’s: zeilen en golfen.

Achteraf gezien één van de beste presidenten van Amerika was de acteur Ronald Reagan. Reagan had in feite een hekel aan werken. Hij stond laat op en na 5 uur was hij niet meer bereikbaar. Maar hij was een briljante strateeg die door vriend en vijand werd geroemd om zijn kwaliteiten als vredesstichter. Dankzij Reagan kwam er een einde aan de wapenwedloop tussen de Sovjet unie en de VS en implodeerde uiteindelijk het rijk van Michail Gorbatsjov. In de 8 jaar van zijn bewind was VS niet in oorlog en heeft Reagan meer goed voor de wereld en de VS gedaan dan zijn drie opvolgers samen.

Het wonder van het 80/20 principe is niet alleen wetenschappelijk verklaard, we zien het dagelijks in de praktijk. “Het geld ligt op straat” zegt mijn goede vriend de paragnost Piet Vuijst. We denken dat als we maar genoeg hebben gestudeerd en vervolgens bikkelhard werken, veel geld en roem onze beloningen zijn. Helaas valt dat maar te bezien.

Ik noem je twee simpele uitvindingen die de nazaten van de uitvinders nog dagelijks geld opleveren. Dat zijn de paperclip in 1867 gepatenteerd en de veiligheidslucifer in 1855 ook gepatenteerd (J.E. Lundström en A. Sjöberg). Aan de lucifer zoals wij die nu kennen ging overigens een lange geschiedenis vooraf want de eerste lucifer dateert van 577.

Veel geld verdienen doe je maar zelden met hard en lang werken. Het is niet enkel de kennis maar vooral je kennissenkring die zorgt dat jij een goede boterham verdient. Veel netwerken is mijn advies en daarnaast zorgen dat jouw dienst of uitvinding zichzelf verkoopt. Hoewel omstreden is de opkomst van de NFT’s. Een NFT is risicovolle belegging maar kan de eigenaar in korte tijd veel geld opleveren zonder er iets voor te doen.