Healing

Healing, het Engelse woord voor spirituele genezing werd trendy door toedoen van Jomanda. Tienduizenden chronisch zieken kwam naar de veilinghal in Tiel om een “healing” van Jomanda te ontvangen. Zij was overigens niet de enige die dit soort evenementen organiseerde. Ook Piet Vuijst in Bussum deed dat maar dan kleinschalig.

Het was tijdens een kerstmarkt die ik organiseerde in Muiden, dat ik twee dames ontmoette waarvan de één mank liep. Ik vroeg haar wat de oorzaak was. Ze bleek enkele dagen voor de kerstmarkt gevallen te zijn. Bij wijze van grap stelde ik voor haar ter plekke te genezen. Op ongeveer een halve meter afstand van haar lichaam bewoog ik mijn handen en deed alsof ik de pijn uit haar trok. Natuurlijk keek ik daarbij bloedserieus. Na mijn enkele minuten hocus pocus, liepen de dames verder over de kerstmarkt om een uur later terug te keren en enthousiast te vertellen dat mijn healing geholpen had.

Vanzelfsprekend heb ik de dames in de waan gelaten dat ik het Hollandse equivalent van Harry Potter ben. Ik was echter zeer verbaasd dat mijn healing werkte. Iets dergelijks vertelde mij Piet Vuijst. Hij was al goed in magnetiseren en in het lezen van foto’s toen volkomen onverwachts er op een dag een dimensie bij kwam. Hij “voelde” dat hij een genezende kracht bezat en ging ermee aan ’t werk door healingsavonden te organiseren in Bussum. Ik ben vaak op die avonden geweest en zag bijzondere dingen gebeuren. Daarover zo dadelijk meer.

Klankschalen. Er bestaan verschillende vormen van healing. Trillingen in gang gezet door het tikken tegen klankschalen zouden heilzaam werken. Regelmatig worden klankschaalsessies in combinatie met bijvoorbeeld Yoga gegeven. Persoonlijk vind ik het flauwekul maar hele volksstammen vinden het prachtig. We moeten niet uit ’t oog verliezen dat Healing een weids begrip is. Zo’n klankschalen circus kan ons een zekere mate van rust en ontspanning geven.

Healing door Reiki. Hoewel het Japanse Reiki al eeuwen bestaat, maakte Reiki in ons land een opmars ergens midden in de jaren 80. Reiki zou ons van alle kwalen kunnen afhelpen werd er gezegd door de schrijvers van de boeken over deze Japanse geneeswijze. Er ontstonden dure Reikiopleidingen op verschillende niveaus met als hoogste doel een Reikimaster te worden. Om dat te bereiken ben je jaren studie en een klein vermogen kwijt.

Gezien de populariteit van Reiki werd veel wetenschappelijk onderzoek naar de werking gedaan. De uitkomsten waren bedroevend. Ondanks sommige spectaculaire genezingen kon Het overtuigende bewijs dat Reiki heilzaam werkt niet worden geleverd. Aanhangers van Reiki zullen aanvoeren dat geen enkele geneeswijze altijd resultaat boekt. De mens is geen machine. Daarbij moet de persoon die een reikibehandeling ondergaat er ook nog voor de volle 100% in geloven.

Geloven in je behandelaars is de eerste stap op weg naar je genezing. Ik vertelde je zojuist van de dames op de kerstmarkt. Ze geloofde in mijn behandeling. Zo vreemd is dat niet want denk maar eens terug aan je kindertijd. Als jij je bezeerde liep je huilend naar je moeder toe. Die gaf je troost en streek met haar handen zachtjes over de zere plek.  Dat gaf onmiddellijk verlichting.

Volgens Piet Vuijst hebben we allemaal genezende krachten maar gebruiken we dat niet tot we er op de één of andere manier mee worden geconfronteerd. Daarnaast bezit ons lichaam een zelfgenezend vermogen. Dat verklaart waarom placebo’s werken. In feite moet er een soort knop worden indrukt om ons lichaam te activeren “de rommel” waar we last van hebben op te ruimen. De hoopvolle resultaten van de immuuntherapie bij kanker heeft deels te maken met het stimuleren en repareren van het eigen immuunsysteem.

Tijdens de goed bezochte healingsavonden van Piet Vuijst gebeurde opmerkelijke wonderen. Piet “zag” artsen bij de bezoekers operaties uitvoeren. En na afloop waren er mensen die verklaarden genezen te zijn. Dat gold helaas niet voor iedereen. Waarom de één wel geneest en de ander niet, zal altijd een raadsel blijven. In ieder geval besteedde de TROS in 1996 een televisie-uitzending aan de healingsavonden van Piet Vuijst die je hierbij kunt zien. Commentaar van een huisarts, te zien in deze uitzending, is dat Piet de kunst beheerst om bij mensen met kwalen het zelfgenezend vermogen in werking te zetten.

Mijn conclusie is dat het wonder van een healing beslist bestaat maar het geldt zeker niet voor iedereen. Pas op voor de zogenaamde Reikimasters die veel geld vragen voor een behandeling. De meeste kans dat je een goede healer treft is op spirituele avonden die overal in ons land worden gegeven. De toegang is doorgaans maar een paar euro en de healing is dikwijls gratis.