Genezen van kanker

Genezen van kanker werd voorheen gezien als een wonder. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Door betere medicijnen en tijdig opsporen van tumoren is de overlevingskans sterk toegenomen. Bij vrouwen met borstkanker is dat zelfs 90%. Over het algemeen geneest 65% van de mensen met kanker. Dat percentage stijgt elk jaar.

Helaas bestaan er een aantal soorten kanker waarbij genezen vrijwel uitgesloten is. Alvleesklierkanker bijvoorbeeld. In mijn directe omgeving heb ik 3 mensen, waaronder mijn moeder, aan deze agressieve ziekte verloren. Desalniettemin bestaat er een beroemde musicus die al twintig jaar met pancreaskanker leeft. Zijn naam is Chris Rea, bekend van o.a. driving home for Christmas. Rea nam diverse keren afscheid van zijn publiek en kwam weer terug tot hij 9 december 2017 tijdens een optreden onwel werd en met spoed naar een ziekenhuis is vervoerd. Gelukkig krabbelde hij weer op maar besloot te stoppen met optreden. Chris Rea leeft echter nog steeds.

Dat je mijn verhalen leest is feitelijk een groot wonder. In 2015 kreeg ik kanker in mijn trachea (luchtpijp). Ik werd met spoed geopereerd. De kans dat ik wakker zou worden was 50%. Maar het was die dag Hemelvaartsdag. Ik kwam bij uit de narcose en kon lachend zeggen dat Petrus mij een hand gaf maar terugstuurde naar de aarde. Na de operatie volgde een heftig traject van bestraling. Chemo heb ik geweigerd. We zijn nu zeven jaar verder. Ik ben 100% genezen terwijl de levensverwachting 2 jaar was.

Mijn ex-vriendin, een gevierde balletdanseres, kreeg borstkanker in 2002. In feite had ze toen al 2 jaar met klachten rondgelopen maar de artsen vonden het knobbeltje in haar borst niet van belang. Een bezoek aan een plastisch chirurg om haar hangende borsten te laten liften had tot gevolg dat hij haar onmiddellijk doorstuurde naar het AVL. Daar werd kanker in een vergaand stadium geconstateerd. De situatie was zo ernstig dat genezing uitgesloten was. Toch koos ze voor een amputatie, chemo en bestralen. Tot ieders verbazing stond ze binnen een jaar weer op de planken en gaf ze fulltime les aan de top van het klassieke ballet. Pas 15 jaar later keerde de kanker terug waaraan ze in 2019 is overleden.

Ik schets met opzet drie gevallen van kanker waarbij de kans op genezing door de artsen niet was voorzien. Ik hoor mijn huisarts mei 2015 nog zeggen: “Paul hoe sta je tegenover euthanasie?” Ze was overtuigd dat ik longkanker had er het niet lang zou redden. Zo zie je maar….

Maar ook met longkanker zijn de wonderen nog niet de wereld uit. Vrijwel gelijk met mijn behandeling in het VUmc kreeg een kennis van me longkanker. Het zag er niet best uit. Samen met zijn vriendin ging hij op vakantie naar zijn geliefde eiland Ibiza. Dat was in 2015. Het had zijn laatste vakantie moeten zijn maar hij leeft nog steeds. Dankzij nieuwe, peperdure medicijnen kan hij een redelijk normaal leven leiden.

Het lijkt me geweldig een boek te schrijven bestaande uit interviews met voormalige kankerpatiënten die de magische grens van 5 jaar ruim zijn gepasseerd. Behoor jij tot die groep of ken je iemand die de kanker heeft overleefd? Neem contact met me op.