Gedachten zijn krachten

We kennen allemaal het fenomeen van aan iemand sterk denken en hem of haar vervolgens ontmoeten. Vaak op een onverwachte plek. Of de telefoon gaat met de bewuste persoon aan de andere kant van de lijn. Is hier sprake van toeval?

Het is een prachtige voorjaarsdag als ik samen met een collega aan tafel zit met de directie van een bandenfabriek in Veenendaal. Het betreft de onderhandeling voor een ICT-megadeal. De bespreking verloopt vlot. We worden het snel eens en dat is een feestje waard. Als we weer buiten staan bekruipt me een onprettig gevoel.

Mijn collega stelt voor om de goede deal te vieren met een uitgebreide lunch in een sterrenrestaurant maar ik “voel” dat ik naar huis moet. Mijn vriendin zou normaal gesproken thuis moeten zijn maar als ik mijn flat binnenkom is zij er niet. Ze kan natuurlijk boodschappen zijn doen of met een vriendin een kopje koffie drinken maar ik “weet” dat er iets grondig mis is.

Ineens zie ik bij wijze van spreken “het licht”. “Ze zit bij haar ex-man”, zegt een stemmetje in mij. Het enige wat ik van hem weet is dat hij in Nieuwegein woont. Maar ik heb geen adres. Toch besluit ik op onderzoek uit te gaan. Eenmaal in Nieuwgein hoef ik niet lang te zoeken. Ik rijd als door een magneet getrokken naar het juiste adres. Mijn vriendin bezat een opvallende, klassieke sportauto en die stond voor zijn deur. Ik bel aan. De huishoudster doet open en ik zeg: “Ik kom mijn vriendin vertellen dat ze hier mag blijven.”

Dat incident had natuurlijk een voorgeschiedenis en luidde inderdaad het einde van onze relatie in. Maar waar het hier om gaat is dat we blijkbaar beschikken over een onzichtbaar lijntje met personen die emotioneel dichtbij ons staan. Zo voelen Moeders feilloos of er iets met hun kinderen is, ook als die aan de andere kant van de wereld wonen. Omgekeerd weten we als er wat aan de hand is met onze ouders.

Wij mensen beschikken over communicatiemogelijkheden die we zelden bewust gebruiken maar er wel degelijk zijn. Dat blijkt uit mijn verhaal hierboven en zullen velen kunnen beamen. Je kunt je afvragen in hoeverre we dat zesde zintuig wel bewust kunnen inzetten. Waarschijnlijk gaat dat niet omdat we worden we afgeschermd voor te veel indrukken. Alleen die boodschappen die echt van belang voor ons zijn komen door. En dikwijls zijn dat de waarschuwingen.