Gebakkenluchtverkopers

Onlangs was ik op de paranormaalbeurs te Rijswijk. Die wordt gehouden in een voormalige broodfabriek. Tegenwoordig bakken sommige parawerkers er luchtkastelen.

Opvallend veel zogenaamde verkoopstands met halfedelstenen, sieraden en zelfs kunst. In mijn beleving hebben glitter en kunst weinig met de esoterie te maken. Blijkbaar heeft de organisatie de sieradenverkopers en kunstenaars nodig om de beurs te bekostigen want het aantal “zieners” is flink afgenomen.

Maar er blijven genoeg paranormale zielswerkers over om je op zo’n beurs te vermaken. De tarotkaartenleggers zijn ver in de meerderheid. Maar je ontdekt ook handopleggers, Reikimasters, fotolezers, koffiedikkijkers en een auraloog. Kortom, bijna elke paranormale discipline is op de beurs aanwezig.

Een consult bij één van de standhouders kost gemiddeld 20 euro. Opgeteld bij de entree ben je 28 euro kwijt voor een paranormaal advies. Maar daar blijft het niet bij. Je wilt misschien ook wat eten en drinken. Daartoe is volop gelegenheid tegen overigens schappelijke prijzen. En dan hebben we nog de reiskosten en eventueel je parkeerkaart. Kortom, een bezoekje aan zo’n beurs kan aardig in de papieren lopen. Is dat het waard in deze dure tijd?

Deze beurs kent geen ballotage, iedereen die beweert te beschikken over bovennatuurlijke eigenschappen is welkom. Zo ontmoette ik een verkoper van toverstokken: een bamboestaaf met aan het uiteinde een kleine kalebas gevuld met erwten. De staaf zelf was schitterend bewerkt. Voor rond de 100 euro werd je de trotse bezitter van dit bijzondere instrument. Elke dag een keer rammelen en al je wensen gaan in vervulling.

De bezoeker moet bij de keuze voor een consult een gok wagen en afwachten of hij een echte ziener of een gebakkenluchtverkoper treft. Die laatste categorie is helaas in de meerderheid. Je zou ze kunnen herkennen aan de inrichting van hun stand. Die stand is dikwijls uitbundig gedecoreerd en voorzien van teksten als “bekend van televisie en de bladen”. Ik moet daar altijd erg om lachen want bekend van tv en de bladen kan ook negatief zijn.

Met mijn min of meer geoefend oog pik ik de serieuze paragnosten en mediums er snel tussenuit. Maar jij kunt dat ook. Hun stands zijn doorgaans sober ingericht. Geen of vrijwel geen tierelantijnen. Vaak verkopen ze hun eigen boeken en soms een enkele sieraad. Bijvoorbeeld een pendel. Die bijverkoop is om de kosten te drukken van de deelname aan de beurs.

Het was erg rustig, daarom kon ik met een aantal serieuze parawerkers een praatje maken. Zo kwam ik van ze te weten dat deelname aan een beurs niet altijd een commercieel succes hoeft te zijn. De één ziet het als een vingeroefening, de ander hoopt een spirituele boodschap te kunnen overbrengen. En weer een ander nam deel om zijn boeken te promoten. Interessant was ook de visie van een parawerker op het mediumschap. “Mediums verkondigen zaken als: “Hij of zij is goed overgegaan of je krijgt een groet uit het hiernamaals.” Wat kun jij ermee?” Tja, ook mijn mening is dat een bezoek aan een medium maar zelden zinvol is.

Na een rondgang over de beurs en een aantal gesprekken, is mijn conclusie dat 60% van de spirituele standhouders een gebakkenluchtverkoper is. Is hier dan sprake van een vorm van oplichting? Dat ligt een beetje aan je verwachtingen. Over het algemeen kan een gesprek over je persoonlijke situatie met iemand die volkomen neutraal tegenover je staat verhelderend en bemoedigend zijn. Parawerkers op dit soort beurzen luisteren aandachtig naar jou en komen soms met simpele oplossingen voor ogenschijnlijk uitzichtloze problemen. En dat is de investering van die paar tientjes zeker waard.

En dan tot slot is het maar waarin je gelooft. In de geneeskunde wordt het effect van de placebo geroemd. Op deze en andere parabeurzen worden zogenaamd geneeskrachtige stenen en heilzame sieraden verkocht. Ikzelf draag al jaren een “wonderdadige medaille”.  Ondanks gemis aan een wetenschappelijk bewijs, sluit ik een positief effect niet uit.  En dat geldt dus ook voor een consult van een gebakkenluchtverkoper. Met andere woorden: soms heeft er toch een wonder plaatsgevonden.