Een teken uit het hiernamaals?

Iemand tipte me over de dood van een ex-vriendin. Ze was ooit fotomodel geweest en had in haar jeugd regelmatig voor mijn camera gestaan.

Ik ging via het Internet op zoek en kwam zo op een site terecht waar ik haar naam ontdekte. De eigenaar van die site bleek haar man te zijn. Ik belde hem op en inderdaad bleek het gerucht juist, zijn vrouw was onlangs plotseling overleden. Ik vertelde hem van onze relatie en dat ik nog oud fotomateriaal en krantenartikelen over haar bezat. Misschien kon ik hem en haar kinderen er een plezier mee doen. Hij was inderdaad blij met mijn aanbod. Ondertussen vertelde hij mij van hun relatie. Hoewel kortstondig was het de mooiste tijd van zijn leven geweest.

Tijdens ons gesprek mailde hij mij de rouwkaart en vroeg me wat ik van de kaart vond. Op de voorkant stond een foto van een vlinder. Ik was meer geïnteresseerd in de tekst. Die was niet zoveel anders dan je zou verwachten. Nee, die tekst ging het niet om lichtte hij me toe. Ik moest vooral goed naar de vlinder kijken. Tja, mooie foto. Nou, en? Enkele dagen voor haar onverwachte dood hadden ze samen een afspraak gemaakt. Als één van beide zou komen te overlijden dan zouden ze elkaar op de een of andere manier vanuit de Kosmos een teken van hun aanwezigheid geven.

Mijn ex-vriendin overleed begin november. De ochtend na haar overlijden zit haar man met hun kinderen aan het ontbijt. Op dat moment vliegt er een vlinder binnen. Die vlinder gaat eerst op de lege plek aan tafel zitten waar anders mijn ex zou hebben gezeten. Vervolgens vliegt de vlinder van bord tot bord. Een van de kinderen pakt zijn mobiele telefoon en maakt een foto van deze vlinder. Als laatste gaat de vlinder op de rand van het bord zitten van de weduwnaar. Dan vliegt de vlinder weg en verdwijnt in het niets. Ineens realiseert men zich dat er nergens een raam openstaat. Het is immers winter en koud. Hoe is de vlinder binnengekomen? Dat zal altijd een raadsel blijven maar man en kinderen zijn het er over eens dat deze vlinder het afgesproken teken was en de laatste groet van de overledene. De foto op de voorkant van de rouwkaart was dus een foto van deze vlinder.

Sceptici zullen aanvoeren dat de “verdwaalde” vlinder een Chaeopsestis ludovicae was. Een van de weinige vlinders die in oktober en november zijn vliegtijd heeft. Deze vlinder leeft van het traanvocht van zowel dieren als mensen. Echter, de hier genoemde soort komt alleen voor in Vietnam en Thailand. Warme streken dus. Over het algemeen worden vlinders in Nederland alleen waargenomen vanaf het voorjaar zodra de zon schijnt en bij temperaturen boven de 12 graden. Een enkele soort (er bestaan 160.000 verschillende) kan een deel van de winter overleven. Hij houdt dan een diapauze wat je kunt vergelijken met een winterslaap. De meeste vlinders worden echter maar enkele dagen oud.

Sinds de oudheid wordt aan vlinders een bepaalde symboliek toegekend. In de christelijke iconografie is een vlinder op de hand van Christus een symbool voor de opgestane menselijke ziel. De levenscyclus van de vlinder: rups, pop en vlinder symboliseert leven, dood en opstanding. Op oude begraafplaatsen kan daarom op grafmonumenten een vlinder worden aangetroffen.

Er zijn meer verhalen over vlinders die verschijnen na de dood van een dierbare. De inmiddels overleden zangeres Teddy Scholten, die in de grijze oudheid het songfestival won, verzamelde oranje vlinders. Ze was daarmee begonnen nadat er tijdens de begrafenis van haar man een opvallende oranje vlinder werd waargenomen. Met name opvallend omdat daags na zijn begrafenis de oranje vlinder zich ook liet zien thuis bij hun kinderen. Teddy was overtuigd dat de vlinder een teken was van haar overleden echtgenoot.