Een teken uit het hiernamaals?

Mijn moeder overleed in 2001. Ik ben enig kind en kreeg dus ook al haar sieraden. Dagelijks draag ik haar zilveren schakelarmband. Het is een designband gemaakt in Denemarken en draagbaar zowel voor dames als heren. De gouden ketting met een Hugenotenkruisje, die mijn moeder altijd droeg, heb ik ook bewaard en gebruik ik soms als pendel. Dat zijn de enige sieraden waar ik een emotionele band mee heb.

Er was echter veel meer. Ringen, gouden horloges, kettingen en armbanden van goud. Dat bracht bij elkaar toch een leuke cent op. Het lukte me echter niet een antiek medaillon van mijn betovergrootmoeder te verkopen. Dat was vreemd omdat het een bijzonder sieraad is met een afbeelding gemaakt van mensenhaar. Dergelijke zogenaamde “Mourning Hair” juwelen brengen in Engeland een klein vermogen op. Hier was niemand op Marktplaats geïnteresseerd tot afgelopen zondag.

Het loopt momenteel even niet op rolletjes in mijn leven. Vooral financieel heb ik betere tijden gekend. Natuurlijk ben ik niet de enige die gebukt gaat onder de prijsstijgingen en de energienota’s. maar ook een paar van mijn klanten kunnen niet betalen. “Je moeder gaat je helpen”, zei mijn steun en toeverlaat de paragnost Piet Vuijst. Eerlijk gezegd geloofde ik Piet niet. Kom maar met het bewijs dacht ik… Bewijs? Hummm, wacht eens even.. Dat onverkoopbare medaillon dat 8 jaar op Marktplaats staat.  Stel, ik vraag mijn moeder om een koper als bewijs dat ze er werkelijk voor me is….

Afgelopen zaterdagnacht ging ik zitten voor haar foto. Ik stak een kaarsje aan en brandde wierrook. “Ma, als jij er werkelijk voor mij bent, dan zorg jij voor een koper voor het antieke medaillon!” Amper 6 uur later, zondagmorgen vroeg, ontving ik een berichtje van Marktplaats. Tot mijn verwondering een koper voor het medaillon. Hij betaalde keurig zonder afdingen. Vandaag kreeg ik een enthousiaste mail dat hij blij is met zijn aanschaf.

Natuurlijk kunnen we ook spreken van toeval. Ik had de prijs van het medaillon enkele dagen eerder verlaagd en het nu in feite onder de antiekwaarde van de hand gedaan. Als er verder niets positiefs gebeurt dan heeft Piet het fout gehad en heb ik ten onrechte aan de hulp van mijn moeder gedacht. Maar komen de opdrachten weer binnen en gaan mijn klanten plotseling betalen, dan is de verkoop van het medaillon de voorbode van betere tijden.