Een paranormale voltreffer is geen garantie voor de toekomst.

Precies 30 jaar geleden voorspelde huisvrouw Lieneke van den Hoek de Bijlmerramp en de vliegramp enkele maanden later bij Faro in Portugal. Ook zag Lieneke een defect aan een vliegtuig dat juist bleek te zijn. Het vliegtuig werd aan de grond gehouden en gerepareerd. Tien jaar geleden heb ik haar opgezocht in de hoop dat ze mij ook een paar goede voorspellingen kon doen. Jammer, ze sloeg de plank volkomen mis.

Dit is geen verwijt aan het adres van Lieneke want ze heeft de paranormale wereld een grote dienst bewezen doordat een aantal van haar voorspellingen bleken te kloppen en iedereen dit kon constateren. Voorschouw bestaat, Lieneke leverde het bewijs. Maar waarom kunnen we Lieneke niet in één adem noemen met de beroemde paragnosten Gerard Croiset en Jelle Veeman? Omdat ze na een paar voltreffers geen spectaculaire voorspellingen meer deed.

Je kunt je afvragen of dat voorspellen van rampen wel een gave is. Ik denk eerder een waarschuwing van de Kosmos met als doel ons voor te bereiden op een catastrofe. En wellicht bestaat er toch ook nog een parallelle werkelijkheid. Dan kunnen we door tijdig ingrijpen het lot nog keren. Ik denk hierbij aan de droom van Britt Pijnenburg. Of de vader die op aanraden van de paragnost de fiets van zijn dochter verborg. Zo kon ze niet betrokken raken bij een ernstig auto-ongeluk. Dat ongeluk vond daadwerkelijk plaats alleen het meisje had de bus genomen en bleef gespaard. Maar ik denk toch ook aan de ramp bij Faro. Waarom deed niemand iets terwijl Lieneke de Bijlmerramp juist had voorspeld?

Ik heb de indruk dat er twee soorten voorspellers bestaan: de gelegenheidsparagnost en de echte paragnost. De laatste categorie komt op deze website het meest aan bod. Wat me bij ze opvalt is dat de voorspellingen die bij deze mensen spontaan opkomen tijdens een consult beter kloppen dan voorspellingen met behulp van kaarten, pendels, koffiedik en astrologie. Zelf zeggen ze deze hulpmiddelen nodig te hebben bij wijze van katalysator. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen die zich verhuurt als “ziener”.  Sommige beweren in contact te staan met hun helpers die boodschappen doorgeven. Anderen zien beelden op hun netvlies verschijnen.

Maar waar het in dit verhaal om draait is dat een goede voorspelling geen garantie voor de toekomst is. Zo voorspelde mij in 2006 Brits medium Paul Jacobs grote rijkdom. Als ik naar mijn banksaldo kijk dan is daar niets van uitgekomen…