Een Biografie of familieboek schrijven?

Heb je genoten van mijn wonderbaarlijke verhalen? Misschien kan ik dan meer voor jou en je familie betekenen. Bijvoorbeeld een biografie of familieboek schrijven. Een biografie is niet alleen iets voor en over beroemde mensen. Het kan ook een familiegeschiedenis zijn; een kostbaar document in boekvorm voor het nageslacht.

Naar mate we ouder worden gaan we automatisch belangstelling krijgen voor ons verleden. Mede dankzij internet en televisieprogramma’s is stamboomonderzoek razend populair. Ook de mediums ervaren steeds meer vragen over het verleden van familie. Vragen waar de “zieners” maar zelden een bevredigend antwoord op kunnen geven.

Er is dus een behoefte aan informatie over onze familiegeschiedenis. Wat weten we van onze ouders, grootouders en overgrootouders? Vaak niet meer dan vele losse verhalen en een stapeltje vergeelde kiekjes. Verhalen die in de loop der tijden een eigen leven zijn gaan leiden. Want hoe zat het nu precies met die zogenaamde familiegeheimen? Dat willen wij en onze kinderen uiteindelijk toch graag weten.

Vraag je familie om te schrijven

Ik adviseer iedereen wiens ouders en of grootouders nog leven, ze te vragen een biografie voor het nageslacht te schrijven. Wat helemaal niet moeilijk is want je vraagt de verhalen op te schrijven die je in de loop van je leven al menigmaal van ze hebt gehoord maar zelden in chronologische volgorde.

Ideaal is de biografie in een Word document. Maar met OCR technieken kun je ook handgeschreven teksten digitaliseren. Van de biografie is vrij simpel een mooi boek te maken met harde kaft en gescande foto’s. Dat kost geen vermogen meer zoals vroeger maar slechts enkele tientjes per stuk bij een kleine oplage.

Uitbesteden en kosten

Heb jij plannen om een biografie te schrijven of ben je daarmee bezig en wil je een objectief en vrijblijvend advies van mij? Dat kan op basis van een vriendelijk uurtarief. Neem contact op voor een prijsopgave.

Het schrijven van een biografie kost heel veel tijd voor iemand die het nooit heeft gedaan. Ouderen zien daar terecht tegenop. Maar er is een oplossing: het laten schrijven van de biografie door een ervaren journalist zoals ik die zorgt voor het hele traject inclusief het drukken van het boek. De gemiddelde productietijd is 3-4 maanden.

Kosten? Vanaf 1500 euro is al een klein boekje mogelijk. Bijvoorbeeld één belangrijke gebeurtenis uit het leven in 30 – 35 pagina’s beschreven. Een beknopte biografie omvat gemiddeld 125 pagina’s inclusief foto’s en is vanaf 3500 euro mogelijk. Dat mag in 2 of 3 termijnen worden betaald. (de laatste termijn voordat het boek wordt gedrukt.) De prijs is exclusief drukkosten van het boek en afhankelijk van de gewenste oplage en uitvoering. Wil je slechts enkele exemplaren dan moet je rekenen op tussen de 15 en 20 euro per stuk.

Een uitgebreide biografie omvat al snel 200 – 300 pagina’s A5. Aanvullend journalistiek onderzoek is altijd mogelijk. We praten dan over een omvangrijk project waar misschien wel een jaar aan gewerkt moet worden. Dit soort projecten komen in de particuliere sfeer zelden voor. Je moet dan denken aan boeken over bekende personen zoals een Johan Derksen of Gijp. Maar doe gerust een voorstel.

Het uitgeven van je biografie en grote oplages

Het boek wordt digitaal gedrukt. Dat is lonend bij oplagen van 1 – 250 stuks. Daarboven gaan we naar de offsetpersen. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan digitaal maar de opstartkosten zijn hoog. Maar stel, je hebt een grote familie en je wilt iedereen het boek geven en je komt dan ruim boven de 250 stuks uit. Dan ga ik zorgen dat je die boeken zo voordelig mogelijk krijgt. Je betaalt dan een prijs die uitgevers aan de drukkers betalen. (2,20 – 4,60 per stuk)

Een familiebiografie is zelden interessant voor de boekhandel. De slogan: “Jouw bio tussen beroemdheden?” is met een knipoog gekozen. Maar misschien ben jij of je familie afkomstig uit een roemrijk geslacht. Of zijn er bijzonderheden te noemen die een groter lezerspubliek dan alleen de familie zullen aanspreken. Ik noem: je vader of grootvader was een miskende uitvinder, hij overleefde een grote ramp, was de oprichter van een succesvolle maar niet meer bestaande fabriek, een onbekende oorlogsheld, de eerste gastarbeider in de jaren ’60 die het heel ver heeft geschopt, etc.

Behoor je tot de enkeling wiens familiebiografie verkoopbaar is, dan bekijken we samen alle mogelijkheden. Waaronder zelf voor uitgever spelen maar de handeling overlaten aan professionals. Dat brengt de schrijver altijd meer op dan de standaard 10% die uitgevers betalen.  De promotie (kranten, bladen, radio en televisie) kan ik voor je doen.

Het traject:

  1. We beginnen met de interviews telefonisch of op locatie en het eventueel nemen van foto’s voor de omslag.
  2. Het grof uitwerken van de teksten en toesturen voor correcties en aanvullingen.
  3. De indeling en hoofdstukken van het boek bepalen.
  4. Het schrijven van het boek en ter goedkeuring inleveren.
  5. Correcties en aanvullingen verwerken.
  6. Eventuele correcties en suggesties van een externe redacteur.*
  7. Ontwerp cover voor en achterkant.
  8. Drukken van het boek.

*Ben jij zelf de schrijver van de biografie en wil je een professional over je schouders laten meekijken en correcties laten uitvoeren? Dan kan ik die redacteur voor je zijn.

Maar ben ik de schrijver en dus betrokken bij het componeren van de inhoud van je boek, dan is een redacteur plezierig omdat afstand nemen van je eigen teksten lastig is. Hoe goed en beroemd een schrijver ook is, altijd zal de uitgever een redacteur de puntjes op de spreekwoordelijke I laten zetten. Dus wil je een biografie die aan de hoogste professionele eisen voldoet, dan komen de kosten erbij voor een externe redacteur.

Het totale kostenplaatje wordt vooraf berekend en is van diverse factoren afhankelijk. Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

Video en audio?

Bij een interview op locatie wordt altijd een audio-opname gemaakt. Die opname kan tegen meerprijs worden gemonteerd tot een podcast.

In deze moderne tijd kun je natuurlijk ook overwegen van de interviews een documentaire te maken. Ook dat kan ik voor je regelen in samenwerking met een professioneel team televisiemakers. Ik schrijf het script en bepaal in overleg met je de geschikte locaties. Vervolgens huur ik een cameraman en een geluidstechnicus en gaan we op pad. Het ruwe materiaal monteer ik samen met een editor. Dat kan een prachtig document worden maar is wel kostbaar. Maar ach, men geeft ook veel geld uit aan een huwelijk of begrafenis. Dat is eenmalig, een biografie heeft de familie eindeloos lang plezier van.

Tot besluit het belang van een familieboek of biografie

Ik kom uit een familie van amateurschrijvers. Mijn grootvader liet 200 brieven na waarin hij een deel van zijn leven beschreef. Mijn tante, zuster van mijn vader, was tijdens de Koude Oorlog een dubbelspion. Ze beschreef haar avonturen in een tiental brieven bestemd voor een collega in Canada maar die brieven werden nooit verstuurd. Ik heb ze dus en zou er een boek van kunnen maken.

Ook mijn moeder kon goed schrijven. Ze was zeer belezen en dat kon je aan haar proza merken. Na de plotselinge dood van mijn vader was ze begonnen aan haar memoires. Helaas hield ze er na enige maanden mee op en heb ik verzuimd haar aan te moedigen om vooral door te gaan. Daar heb ik heel veel spijt van.

Ik bezit dus halve familiedossiers. Die zullen nooit meer aangevuld worden met feiten omdat mijn familie is overleden. Dat vind ik jammer. Als jij nog wel familie hebt, zorg dat ze hun leven op papier zetten of dat bijvoorbeeld door mij laten doen.

Ik heb regelmatig aan boeken meegewerkt in de vorm van productie, uitgave en promotie. Hieronder een willekeurige greep.