Deze paragnosten losten een vermissing op.

Nu de vermissing van Tanja Groen weer actueel is en het Paragilde zich aandient om de fel begeerde beloning van 1,4 miljoen tipgeld in de wacht te slepen, roept het de vraag op of de hulp van paragnosten ooit iets bij een moord of vermissing heeft opgeleverd.

In de populaire RTL serie het Zesde Zintuig Plaats Delict zagen we paragnosten van alles beweren maar nimmer losten ze een moord of vermissing op. In maart 2013 besloot RTL met het programma na 6 jaar te stoppen. Het ligt voor de hand om nu te denken dat RTL ongewild het tastbaar bewijs heeft geleverd dat echte paragnosten niet bestaan. Dat valt nog te bezien aan de hand van de volgende voorbeelden:

Toen Gerrit Jan Heijn was ontvoerd is er één paragnost geweest die zijn ontvoerder en moordenaar bijna had gevonden. Paragnost Hans Verbeek (overleden in 2011) schreef op zijn site destijds dat zijn gedachten aldoor bij de dader en niet bij het slachtoffer (Heijn) zijn geweest. Hij had zelfs voor diens huis in Landsmeer gestaan maar kreeg van de Kosmos Lyon in Frankrijk door. Die plaats ligt in de Franse wijnstreek de Elzas. De moordenaar was Ferdi Elsas.

Jelle Veeman werd verzocht op zoek te gaan naar een vermiste dominee. Hij “zag” dat de dominee verdronken was en wees ongeveer de plek aan waar het lichaam zich zou bevinden. Jelle werd niet geloofd maar kreeg alsnog gelijk. Het hele verhaal lees je hier.

Dezelfde Jelle Veeman werd gevraagd wat er met mijn vermiste neef was gebeurd op het eiland Corsica. Jelle “zag” hem vallen in een ravijn maar kon de plek niet goed aanwijzen. Wel wist Jelle dat het 25 jaar zou duren voor het bewijs zou worden geleverd. Opnieuw had Jelle gelijk. Je leest het hele verhaal hier.

Paragnost Piet Vuijst kreeg de vraag waar een Opa was gebleven. Hij bestudeerde aandachtig de foto van de bejaarde man en zag dat hij in een gracht verdronken was. Dat klopte niet volgens de familie want er was uitvoerig in de bewuste gracht door duikers gezocht. Piet bleef volhouden en vertelde dat het lichaam van de man klem gezogen zat tussen een paal en de muur van de kade. Duikers gingen nogmaals zoeken en jawel, nu vonden ze het lichaam precies zoals Piet had verteld. De vraag waarom en hoe opa in de gracht was gevallen kon Piet niet beantwoorden.

Van paragnost en genezer Gerard Croiset is een omvangrijk dossier bewaard gebleven. Croiset schreef namelijk alles op wat hij deed. Hij bewaarde ook honderden krantenartikelen over zijn werk. Croiset was over de hele wereld bekend door toedoen van zijn grootste pleitbezorger Wilhelm Heinrich Carl Tenhaeff een Nederlandse bijzonder hoogleraar parapsychologie aan de Universiteit van Utrecht van 1953 tot 1978.

Volgens sceptici heeft Croiset maar één vermissing daadwerkelijk opgelost. Het zijn er veel meer geweest maar in Japan. Daar was Croiset een nationale beroemdheid. De kritiek op Croiset kwam vooral na zijn dood door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ook het onderzoekmateriaal van professor Tenhaeff werd sterk bekritiseerd. Maar wie aandachtig het archief van Croiset bestudeert komt tot een andere conclusie. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met het Johan Borgman Fonds

In het Politieblad Blauw uit 2010 staat een groot artikel over de inbreng van paragnosten bij moordzaken. Ik citeer:

Oud-districtsrechercheur Victor van Schelt was in 1974 betrokken bij het onderzoek naar de moord op een boer uit Moordrecht, genaamd Leenheer. “Het onderzoek zat muurvast tot we, in het kader van het relatieonderzoek, via het adressenboek van het slachtoffer terechtkwamen bij een 87-jarige man die in een bejaardencentrum woonde.

Na een paar vragen zei hij: ‘Stop maar. Ik zal precies vertellen wat er is gebeurd.’ En vervolgens beschreef hij onder andere hoe de daders waren gelopen, dat het een uit de hand gelopen inbraak was en dat een plank het moordwapen was. Ook vertelde hij dat hij drie ladders op het dak van de boerderij zag liggen. Toen we hem foto’s van verdachten voorhielden, begon hij op een gegeven moment te trillen. “Dat is de moordenaar”, zei hij. En dat terwijl hij volledig blind was. Er was absoluut geen enkele relatie tussen hem en de daders.

Van Schelt en zijn collega Thijs van der Wal verlieten het bejaardencentrum met een dubbel gevoel waarvan ze niet precies wisten wat ze mee aan moesten, maar alles bleek exact te kloppen. “Op basis van de summiere CID informatie die we hadden, aangevuld met de specifieke gegevens van de man, zijn de verdachten aangehouden en uiteindelijk veroordeeld”, zegt de oud-rechercheur. “Sindsdien weet ik dat er meer is tussen hemel en aarde dan wat wij denken.

Een mij bekende paragnost, die diverse vermissingen heeft opgelost, wil daar zo min mogelijk ruchtbaarheid aan geven. Hij is niet de enige. Publiciteit heeft een stortvloed aanvragen voor hulp tot gevolg. Dat willen ze niet, ook om valse hoop te vermijden. Want de meeste vermissingen en moorden blijven ondanks hulp van de integere paragnosten onopgelost.