De wet van aantrekkingskracht

Wat je denkt of voelt trek je naar je toe. Dat is de basis van de law of attraction. Over dit onderwerp zijn duizenden boeken geschreven. Kort samengevat komt het er op neer dat je met positieve gedachten meer bereikt dan met negatief denken. Een waarheid als de spreekwoordelijke koe.

Laat ik een voorbeeld geven: je staat op in de wetenschap dat je een overvolle agenda hebt. Door met plezier aan je vele afspraken te denken krijg je extra energie en kom je fluitend de dag door. Je hebt zelfs nog energie over voor de sportschool. Maar sta je zuchtend op en kijk jij als een berg tegen je afspraken aan, dan verloopt de dag ook dramatisch. Na afloop ben je volkomen uitgeput.

Natuurlijk heb jij je afgevraagd waarom die lelijke vent altijd de mooiste vrouwen weet te versieren. Jij ziet er veel beter uit, hebt meer geld en je rijd ook nog eens in een peperdure sportauto. Het wordt je geel, groen en rood voor je ogen als je merkt dat die beeldschone vrouwen voor die lelijkerd ook nog eens zijn drankjes betalen. Hoe flikt hij dat? The de law of attraction? Jazeker! Vrouwen vallen op mannen met veel geld en aanzien. Maar vrouwen die zelf veel geld verdienen vallen op de antiheld; de man die alles verloren heeft. Ze maken er hun hulpproject van.

De rol die je bewust of onbewust speelt heeft zijn uitwerking op je omgeving, zowel positief als negatief. Ken je de terrassenproef? Je gaat op een zonnige dag op een terrasje zitten waarvan de meeste tafels nog onbezet zijn. Je bestelt iets te drinken. Ondertussen raadpleeg jij je telefoon. Ook als het drankje voor je neus staat blijf jij op je telefoon gefocust. Het terras blijft leeg. Maar nu doen we het anders. Jij gaat zitten, bestelt een drankje en kijkt met een vriendelijke glimlach om je heen (doe weg die zonnebril!) De “langslopers” voelen dat. Ik durf met iedereen te wedden dat binnen de kortste keren het terras vol zit. Amazing? No, the law of attraction!

Na het bovenstaande gelezen te hebben denk jij dat ik een pleitbezorger ben. Niets is minder waar. De voorbeelden die ik gaf kloppen met de werkelijkheid. Test het maar. Echter, de fans van de law of attraction beweren ook dat alles wat je wenst door positieve gedachten realiseerbaar is. Proef: koop een lot in de Staatsloterij, doe zoals de man en de vrouw in hun reclames. Met andere woorden, visualiseer “a lot of money…. “Je bent overtuigd van een winnend lot. En inderdaad met een kans van 1:10 win je een klein bedrag omdat je het eindcijfer goed had. “Zie je wel, het werkt!”, zullen de gelovigen in the law of attraction enthousiast roepen.

Miljoenen mensen over de hele wereld hopen op beterschap zodra ze gediagnosticeerd met een ernstige ziekte zijn. Na hun overlijden staat er dan boven de advertentie: “Hij of zij vocht tot het laatste moment maar heeft de strijd verloren.” Blijkbaar hebben ze toch niet goed genoeg hun best gedaan. Klinkklare onzin. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat een dodelijke ziekte overleven geluk hebben is of zoals ik het bekijk de voorzienigheid.

Een voorbeeld van negatieve gedachten. Mijn grootmoeder was 8 jaar ouder dan mijn grootvader. Toen ze overleed aan een struma-operatie was mijn grootvader 72 jaar. Als een intens gelovig man wilde hij bij mijn grootmoeder in de hemel zijn. Diverse keren belandde hij met een hartinfarct in het ziekenhuis. Overtuigd dat hij de laatste adem zou uitblazen werd de familie bij elkaar geroepen om afscheid van hem te nemen. Enkele dagen later liep hij dan tegen zijn zin opgeknapt op straat. Uiteindelijk overleed hij aan prostaatkanker op 86-jarige leeftijd.

Bij het ziekteproces en de behandeling hebben positieve gedachten wel degelijk nut. Dat klinkt tegenstrijdig met wat ik zojuist geschreven heb. Maar er bestaat het zelfgenezend vermogen. Het positieve resultaat van de placebo’s is daarvan een treffend voorbeeld. Het is alleen niet toepasbaar op alle ziektes.

Succesvol een studie afronden of uitblinken in de sport lukt alleen met positieve gedachten. Visualiseer het te behalen einddoel en je hebt 50% voorsprong. Maar wie zich uit ’t veld laat slaan en denkt: “ik haal het toch niet” zal dat einddoel ook niet halen. Deze doemdenkers zien bij elke stap beren op de weg. Ze denken als ze een bultje ontdekken aan de voorbode van huidkanker. Dat maakt gelukkig leven er niet eenvoudig op. Echter, wetenschappelijk is aangetoond dat wie altijd maar aan kanker denkt niet meer kans heeft het te krijgen als ieder ander mens.

De wet van aantrekkingskracht is beslist geen toverformule. Het effect van positief of negatief denken hangt sterk van de situatie af. Soms kunnen we invloed op ons leven uitoefenen maar heel vaak ook niet. Daarom geloof ik sterk in de voorzienigheid.