De vermiste dominee

Als alle scenario’s bij een vermissing zijn doodgelopen wordt om de hulp van mediums en paragnosten gevraagd. Zelden levert dat iets bruikbaars op maar er zijn uitzonderingen die we wonderbaarlijk kunnen noemen.

Plaats van handeling is een Fries dorpje midden in de winter. Op straat ligt sneeuw en op het water van de gracht ligt een dun laagje ijs. De dominee is nog laat op pad. Hij bezoekt een ouderling om met hem wat belangrijke, kerkelijke zaken te bespreken. Tegen middernacht vertrekt de dominee naar huis maar komt nooit aan.

Vanzelfsprekend is zijn vrouw ongerust en slaat alarm. Hoewel de dominee op leeftijd is, is zijn gezondheid uitstekend. Wel blijkt hij zijn papieren vergeten te zijn toen hij de vorige dag op pad ging. Mocht hem iets zijn overkomen dan is zijn identiteit bij hulpverleners onbekend.

De ziekenhuizen in de omtrek worden gebeld maar er is geen onbekend persoon opgenomen. De politie vindt betrekkelijk snel de auto van de dominee. Die staat netjes geparkeerd aan de rand van de gracht. Die gracht is ondiep. Stel dat de dominee was uitgleden en in het water was gevallen, dan had hij met wat moeite op de kant kunnen klimmen. Maar de ijslaag in de buurt van de auto is nog helemaal intact.

Als na een paar spannende dagen de dominee nog altijd onvindbaar is, wordt toch de brandweer ingeschakeld om het water te inspecteren in de nabijheid van de auto. Er wordt gedoken maar geen lichaam aangetroffen van de dominee.

De tijd verstrijkt en het is een raadsel waar de dominee gebleven is. Er wordt binnen de gemeenschap gefluisterd dat hij misschien een geheime liefde heeft en er met haar vandoor is gegaan. Daarom liet hij zijn auto staan zodat hij niet meer te traceren is. Dit scenario is erg onwaarschijnlijk omdat de dominee een goed huwelijk heeft. Een buitenechtelijke relatie past niet bij deze man.

De politieagent van het dorp kent paragnost Jelle Veeman en besluit hem te raadplegen. Veeman ziet onmiddellijk wat er is gebeurd. Vlak bij zijn auto kreeg de dominee een hartinfarct. Hij verloor zijn bewustzijn en viel voorover in het ijskoude water. Op de bodem van de gracht ligt een dikke laag slip. Dat slip houdt zijn lichaam vast. Door de stroming is het lichaam ongeveer 150 meter verplaatst. Duikers moeten verder zoeken was het commentaar van Veeman.

De duikers van de Brandweer halen hun schouders op. Stroming? Hoe komt Jelle daarbij? De dooi is inmiddels ingezet. Een brandweerman laat de politie zien dat er van een stroming geen sprake is. Tja, dan heeft Veeman het blijkbaar verkeerd gezien. Natuurlijk is de vermissing een onbevredigende situatie. Maar alle scenario’s zijn uitvoerig onderzocht zonder resultaat. Men gaat in het dorp weer over tot de orde van de dag.

Het is midden in de zomer als de gemeente besluit een baggeraar de opdracht te geven de grachten te ontdoen van het slip. Het bedrijf gaat aan de slag. En dan, tot grote schrik van de werklieden, haalt hun grijper een lichaam uit de gracht. Het lugubere feit doet razendsnel in het dorp de ronde. Het zal toch niet…..? Ja, helaas wel. Er waren een aantal kenmerken waaruit kon worden opgemaakt dat het inderdaad de vermiste dominee is.

Hij werd 600 meter verder gevonden dan waar zijn auto stond. Hoe kan dat? Er was toch geen stroming? Waar de brandweer geen rekening mee had gehouden is dat er in stilstaand water toch een stroming kan ontstaat door het verschil tussen een koude bovenlucht (het ijslaagje) en het warmere water.  Dat was hier aan de orde waarmee Jelle Veeman gelijk kreeg.

FOTO: de man op de foto is NIET de bewuste dominee maar een fotomodel.