De straf van de Kosmos?

Ieder mens maakt vroeg of laat een deceptie mee. In de rationele sfeer kunnen teleurstellingen heftige emoties oproepen met name als het vertrouwen diep is beschaamd. Als de persoon waar je veel om geeft, je ziel heeft gekrenkt roept dat naast verdriet wraakgevoelens op. Zelfs de rechtspraak heeft daar begrip voor. Een moord aangemerkt als crime passionel  wordt lichter gestraft dan een moord met voorbedachte rade.

Maar wraak is verspilde energie. De Kosmos brengt vanzelf de balans in evenwicht. Ik zal je enkele voorbeelden uit mijn eigen leven noemen die de straf van de Kosmos bevestigen.

Ik had een goed inkomen. De vriendin waarmee ik samenwoonde hoefde van mij niets bij te dragen aan het huishouden. Zo kon zij een mooi spaarpotje opbouwen. In dat potje zat ongeveer 25.000 gulden toen mijn baas failliet ging. Ik kreeg weliswaar een riante uitkering maar moest toch een paar stappen terugdoen. Dat zou betekenen dat mijn vriendin, na vijf jaar gratis eten drinken uitjes en onderdak, eindelijk iets van haar salaris zou moeten afstaan om het huishouden draaiende te houden. Daar had ze geen zin in.

Zij kende een man die deed alsof hij rijk was. Hij reed dure auto’s en woonde in een penthouse. Zijn geld verdiende hij met de handel in aandelen en een aantal winkels. Mijn vriendin viel voor zijn charmes en zijn geld. Ze liet mij achter en trok bij hem in. Ik was kwaad en verdrietig en deed nog een poging om haar terug te halen. “Wat denk je, dat ik al deze luxe voor jou laat schieten?” was haar smalend antwoord. Nog geen 6 weken later stond ze berooid op straat en moest ze onderdak zoeken. Mijn deur bleef potdicht voor haar.

Wat was er gebeurd? Haar spaarpotje van 25.000 gulden had ze aan hem afgestaan om te beleggen. Ook haar ouders waren zo stom al hun spaargeld aan deze man te geven. Het ging helaas mis met de aandelen vertelde hij en dus was het geld verdwenen. Gelukkig voor hem kreeg hij een nieuw liefje wiens vader geld en bedrijven bezat. Mijn ex moest vertrekken. Het heeft jaren en vele vriendjes geduurd eer ze eindelijk een normaal leven kon gaan leiden.

Ik neem virtueel een sprong in de tijd en ontmoet mijn grote liefde. Binnen enkele weken wonen we samen. Het lijkt een sprookje maar haar ex was een geslaagde zakenman en miljonair. Ik ben dat niet dus er ontstaan wat lichte irritaties over en weer. Over die relatie kan ik letterlijk een boek schrijven maar laat ik volstaan met een paar feiten. Op een gegeven moment wil ze terug naar haar rijke ex maar die heeft inmiddels een ander. Ze ontmoet een kennis van me die zich opdringt als een soort “huisvriend”. Als ik haar betrap op overspel gelast ik haar te vertrekken.

Er gaan vijf jaar overheen als ze plotseling voor mijn deur staat. Ook ik ben net weer vrijgezel. Ik laat haar binnen. Dan komt haar verhaal. Ze trouwt met die zogenaamde huisvriend en kennis van mij. Maar het huwelijk is niet zo goed. Seksueel is het dramatisch. Zou hij misschien een homo zijn? Dat denkt mijn ex tot ze bij toeval een stapel pornofoto’s van hem vindt met een andere vrouw. Als ze hem woedend met haar vondst confronteert vertelt hij dat die vrouw de vriendin van de bruidsfotograaf was. Op hun trouwdag heeft hij in het toilet het eerste nummertje met haar gemaakt. Ruim vier jaar heeft hij mijn (ex)vriendin met deze dame bedrogen.

Ik kreeg een mooie opdracht van een vrouw die zich een “medium” noemde. Voor haar praktijk moest een nieuwe website worden gemaakt. Maar ze wilde ook websites voor twee zelfstandige projecten. Nu is het gebruikelijk in mijn branche dat de opdrachtgever de helft vooruit betaald en de ander helft bij aflevering. Geen enkele webbouwer gaat aan het werk als die eerste helft niet is voldaan. Ik deed dat wel want ik vertrouwde haar. Dat was niet slim. Maar met veelvuldig aandringen kwam de eerste aanbetaling eindelijk binnen. Toen de websites klaar waren kreeg ik volop complimenten. Maar nu de rest van het geld nog. Ze verzon tal van uitvluchten waardoor de betalingen stagneerden.

Ondertussen vroeg ze of ik de websites wilde overzetten naar de server van haar zoon. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Ik had een ander voorstel: ik zet alle bestanden op een stick voor je zoon en jij komt met geld en we steken gelijk over. Toen bleef het akelig stil. Maar nu komt het…. Enige tijd later gaat de bewuste persoon door haar rug en ligt bijna een jaar plat. En die websites? Die heb ik met wat aanpassingen aan iemand anders kunnen verkopen.

Is het toeval dat in de twee gevallen hier beschreven de Kosmos de dames een koekje van eigen deeg heeft gepresenteerd en bij geval nummer 3, het zogenaamde medium, haar praktijk werd stilgelegd? Er bestaan wat volkswijsheden. Ik noem: “Boontje komt om zijn loontje” en “Wie een kuil graaft voor een ander… of “Het gras bij de buren is altijd groener” Die volkswijsheden bezitten een lange geschiedenis en immer een kern van waarheid.

Tot slot de vraag of de Kosmos altijd het onrecht ons aangedaan bestraft of compenseert. Dat is moeilijk te zeggen omdat er soms jaren overheen gaan en je niet altijd de persoon die jou wat heeft misdaan kan blijven volgen. Ik moet het antwoord dus schuldig blijven. Bovendien kennen we nog een volkswijsheid: slechte mensen gaat het altijd goed…..