De spirituele betekenis van een eekhoorn

We zagen gisteren in de serie “Over Mijn Lijk” de ouders van Kiki Toll. Kiki overleed op  14 juli 2021 aan kanker en werd slechts 16 jaar oud. Zowel haar vader als haar moeder vertelde atheïst te zijn maar inmiddels te geloven dat er meer is tussen hemel en aarde.

In de serie konden we niet om de levenslustige Kiki heen. Met een onvoorstelbare nuchterheid onderging Kiki haar lot. Ondanks haar beperkingen wegens haar ziekte, haalde Kiki uit het leven dat wat maximaal mogelijk was.

Kiki wilde niet begraven worden maar gecremeerd en maakte haar eigen urn. Desondanks vond haar familie dat er een aandenken aan Kiki moest zijn. Op een bankje in het bos, waar Kiki vaak kwam, werd een gedenkplaatje gemonteerd. Het was op die plek waar presentator Tim Hofman de ouders van Kiki sprak.

Haar moeder wees op een rood hartje dat in de takken hangt dichtbij de plek waar ze Kiki gedenken. Het was niet de eerste keer dat er rode hartjes in de bomen hangen. Drie keer eerder was het voorgekomen. De hartjes gaven haar troost ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat de hartjes iets met Kiki te maken hebben.

De vader van Kiki vertelde over een eekhoorn die hij iedere keer ontmoet als hij op deze gedenkplek komt. Kiki had iets met eenhoorns en zou eens gezegd hebben na haar dood als een eekhoorntje terug te komen. In ieder geval ziet hij in de eekhoorn een spirituele betekenis.

Het komt vaker voor dat na een overlijden er een teken van de overledene uit het hiernamaals komt. Meest bekend zijn vlinders die plotseling verschijnen. Spectaculair is dit verhaal van de kat als troost voor een vrouw wiens echtgenoot enkele ogenblikken daarvoor overleed aan een hartstilstand.

Hebben we hier te maken met reïncarnatie? Dat te veronderstellen gaat me te ver. Wel denkbaar is dat de ziel van een overleden persoon kan communiceren met het dierenrijk. In het geval van Kiki met een eekhoorn als teken van haar aanwezigheid.

NASCHRIFT
Enkele jaren geleden liep ik op een zomerdag over de begraafplaats van Muiderberg als ik plots een plof hoor. Ik draai me om en kijk in de grote ogen van een eekhoorn. Hij zit nauwelijks op een meter afstand van mij op een grafzerk. Er valt me onmiddellijk iets op aan zijn pluimstaart. Die staat niet recht omhoog maar ligt plat. Het beest is ziek en heeft hulp nodig dringt het tot me door. Natuurlijk wil ik hem wel naar een dierenarts brengen maar hoe doe ik dat. Mijn auto staat in het dorp. Als ik het diertje oppak zal hij vast niet stil blijven zitten. ik bel de eekhoornopvang in Huizen en stuur ze onmiddellijk een foto. Zij komen om het beestje proberen te vangen. Helaas werd hij niet gevonden. Later had ik toch spijt hem niet zelf gepakt te hebben… Ik schreef er dit verhaal over.