De psychiater die geloofde dat je de toekomst kunt voorspellen

Wat doe je als je voelt dat er iets vreselijks gaat gebeuren? Je ziet in een droom plotseling de woorden Centraal Station. Vier dagen later ontspoort buiten het station een overvolle sneltrein. Stel je had je visioen gedeeld, had je die ramp dan kunnen voorkomen? Vraag dat aan Lieneke van den Hoek die de Bijlmerramp voorspelde of aan Britt Pijnenburg die in een droom de aanslag in Apeldoorn zag waarbij haar moeder overleed en zijzelf ernstig werd verwond.

21 oktober 1966 richtte John Barker, psychiater en lid van de Britse Society voor Psychical Research het Bureau van Voorgevoelens op. De aanleiding was op die dag de ramp van Aberfan. Dat dorp is na een zware regenbui bedolven onder het afval van een steenkolenmijn. 116 kinderen kwamen daarbij om toen hun school door het puin werd getroffen. Twee kinderen hadden deze ramp in hun dromen zien gebeuren. Ze waarschuwden hun ouders. Die haalden hun schouders op. Beide kinderen kwamen om bij de ramp.

John Barker wilde onderzoeken of voorgevoelens een ramp kunnen voorkomen. Barker verzamelde met behulp van de media een groep mensen om zich heen wiens voorgevoelens angstaanjagend vooruitziend waren. Onder hen ook twee zeer begaafde ‘waarnemers’. Zij voorspelden vliegtuigongelukken, moordaanslagen en internationale incidenten, met griezelige nauwkeurigheid.

En toen informeerden ze Barker over hun meest verontrustende voorgevoel: dat hij op het punt stond te sterven. Helaas kwam ook die voorspelling uit. Barker stierf aan een herseninfarct op 18 augustus 1968. Zijn dood was tevens het einde van het bureau voorgevoelens dat dus maar twee jaar heeft bestaan.

Onlangs verscheen een boek over John Barker: “De psychiater die geloofde dat je de toekomst kunt voorspellen.” De auteur Sam Knight neemt je mee op een onvergetelijke reis in de geschiedenis van het voorspellen van de toekomst.

Alvorens Sam zijn boek ging schrijven nam hij contact op met de nabestaanden van John Barker. Die wilden niet meewerken omdat ze feitelijk niets wisten over het onderzoek en over het bureau voorgevoelens. Oprecht verbaasd waren ze toen Sam hen vertelde waarmee John Barker zich bezig heeft gehouden. John onderzocht ook in het diepste geheim occultisme, iets waar de wetenschap zich normaal verre van houd.

Ik ben al jaren overtuigd dat de toekomst vastligt. Maar ook dat we gewaarschuwd worden voor naderend onheil. Zo begon ik deze website met een artikel over de arts Larry Dossey. Ook hij noemt in zijn boek de ramp bij Aberfan omdat de voorspelling van het latere slachtoffer Eryl Mai Jones goed gedocumenteerd is.

Het probleem bij voorspellingen is niet enkel de betrouwbaarheid maar ook hoe we ermee moeten omgaan. De Bijlmerramp, de aanslag in Apeldoorn, de vliegtuigramp op vliegveld Faro en de zojuist genoemde ramp bij Aberfan zijn op de dag nauwkeurig voorspeld. Je zou kunnen zeggen dat dit waarschuwende voorspellingen zijn geweest alleen heeft niemand actie ondernomen.

Sommige rampen zijn zo onwaarschijnlijk dat ieder die ervoor waarschuwt voor gek wordt verklaard. Neem als voorbeeld 9/11. Dat één vliegtuig zich in het WTC boort zou aannemelijk zijn maar twee… En dan ook nog één in het Pentagon? Welke gek bedenkt zoiets? Toch gebeurde het met verstrekkende gevolgen voor de wereldvrede. En… het was door de artiest Prince op 23 december 1998 tijdens een nachtelijk concert in Tivoli voorspeld. Prince herhaalde keer op keer: ‘Get ready 2 bomb – Osama bin Laden’. En nog cryptischer: ‘America watch out in 2001’. Hoe kon The Artist weten wat wij pas op 9/11 leerden?