De mystiek van het getal 27

Bij levensvragen is het is maar net naar welke kant de dobbelstenen rollen of bestaat er werkelijk zoiets als een wetmatigheid?

In een ver verleden ontmoette ik een handlijnlezer op een parabeurs in hotel de Witte Bergen in Baarn. Hij maakte een afdruk van mijn handen met behulp van een kopieerapparaat.  Ik heb zijn reading bewaard. Opvallend was dat hij begon over benauwdheid bij mijn geboorte en op mijn 27ste verjaardag. Dat was juist.

Bij mijn geboorte was ik blauw en heeft de arts met wisselbaden mijn leven gered. De avond voor mijn 27ste verjaardag vergeet ik nooit. Ik werkte in het theater. Mijn vriendin stond met een theaterprogramma in ’t land. Ik was eerder thuis dan zij en trof een versierde huiskamer aan met een tafel vol pakjes en aan de wand een groot bord met daarop geschreven: “Voor je 27ste verjaardag!”

Het was natuurlijk goed bedoeld en ik had blij moeten zijn. Maar in plaats daarvan werd mijn keel bijna letterlijk dichtgeknepen. 27 jaar! Mijn God, bijna 30.. Ik barstte spontaan in huilen uit en toen mijn vriendin thuiskwam trof ze mij aan in zak en as. Ze begreep er natuurlijk helemaal niets van juist omdat ze zo haar best had gedaan. Het was inmiddels middernacht. Mijn ouders kwamen langs met een taart met 27 kaarsjes. Hun komst brak de negatieve stemming.

Waarom die benauwdheid?  Ik zag erg op tegen het ouder worden en dacht dat als je eenmaal de 30 bent gepasseerd verwacht wordt dat je serieus gaat leven met huisje, boompje en beestje en dat wilde ik niet. Het is er ook nooit van gekomen. In feite ben ik dus nog steeds 27 jaar.

Dat geldt ook voor bekende persoonlijkheden, de club van 27, die letterlijk nooit ouder dan 27 jaar zijn geworden. Die lijst is lang. Ik noem slechts: Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en  Amy Winehouse. De doodsoorzaken zijn heel verschillend van een ongeluk, moord, overdosis drugs tot zelfmoord. De enige overeenkomsten die ik kan ontdekken is dood, 27 jaar en beroemd.

Toch is het getal 27 een geluksgetal. Wiskundig een perfecte derde macht, zijnde 33 = 3 × 3 × 3. Het is een Smithgetal, een Harshadgetal en een atoomnotatie voor Kobalt. Volgens de bijbel symboliseert het een poging van een engel om te communiceren. 27 is ook het totaal aantal boeken van het Nieuwe Testament. Met deze wetenschap komen we dus niet ver als we de Club van 27 willen verklaren.

Wie de betekenis opzoekt van nummer 27 in de numerologie wordt bedolven onder informatie over de “Engelen” die ons goeds brengen omdat 27 bestaat uit de geluksnummers 2 plus 7. Ook is nummer 27 een keerpunt… een moment om te raden te gaan bij jezelf over volgende stappen op je levensweg. Wordt 27 dan ook bedoeld als geboortejaar? Dat is niet duidelijk maar zou best eens kunnen.

In de club van 27 tellen we verhoudingsgewijs veel artiesten die zelfmoord hebben gepleegd of door hun levensstijl de dood niet konden ontlopen. Bij ongelukken is vaak de oorzaak onduidelijk. Ik ben eens in een volslagen razernij over een smalle dijk gereden met 180 km op de teller. Dat had fout kunnen aflopen. Wie denkt er dan aan zelfmoord in plaats van roekeloos rijgedrag?

Ik schakel weer terug naar die reading van de handlijndeskundige. Hij zei er namelijk nog bij dat wij allen in ons leven 3 maal de fase van 27 jaar doormaken. Onze theoretische eindleeftijd is daarom 81 jaar. De eerste fase is de leerfase, de tweede fase tot en met 54 jaar maken we carrière en in de derde fase oogsten we en bouwen we ons leven langzaam af met wat we hebben bereikt.

Je 27ste verjaardag is dus een moment van bezinning. Dat moment zit blijkbaar in onze genen verankerd. Wat is dan de volgende stap als we alles al hebben bereikt zoals bij de artiesten van de Club van 27. In mijn situatie was het precies andersom. Ik wilde die tweede stap zolang mogelijk uitstellen. In de hoofden van de overleden beroemdheden kunnen we helaas niet meer kijken. Als dat wel zou kunnen zou dat erg interessant zijn. Hadden zij ook die gevoelens die mij destijds parten speelden?

In de realiteit van mijn huidige leeftijd kan ik terugblikken op die tweede fase waar ik zo tegenop zag. Welnu, het zijn verreweg de mooiste jaren van mijn leven geweest. Had ik dat geweten op mijn 27ste verjaardag dan had ik hem uitbundig gevierd.