De magie van een Heksenkruid

We blijven nog even in de sfeer van tovenaars en heksen. Ik las een verhaal over de genezende werking van Maretak of vogellijm. Beter bekend onder de naam mistletoe! Met de kerst in het vooruitzicht is de mistletoe te koop bij de tuincentra en bloemisten. Je hangt een bosje mistletoe boven de deuropening. Wie zijn geliefde onder de mistletoe kust wordt beloond met een romantische en voorspoedige verbintenis.

De mistletoe wordt ook in verband gebracht met vruchtbaarheid. Paren met een kinderwens doen er  goed aan om overal in hun huis mistletoe op te hangen. Maar zit je juist niet op gezinsuitbreiding te wachten, pas dan op voor de mistletoe want je kunt spontaan zwanger raken. Tot zover de mythe. Maar nu het echte verhaal dat minstens zo wonderbaarlijk is.

Er bestaan vele heksenkruiden die met elkaar gemeen hebben dat ze giftig tot zeer giftig voor de mens zijn. Het verhaal wil dat heksen van deze giftige kruiden drankjes en zalven maakten. Maretak is ook zo’n giftig heksenkruid. Evenwel kan het bij de juiste doseringen sommige vormen van kanker genezen. Het kan ook ingezet worden als preventie tegen kanker. Dit was al bekend in de 15e eeuw. Rudolf Steiner was een pleitbezorger voor maretak. In de Duitse antroposofische Filder Klinik te Filderstadt-Bonlanden werden kankerpatiënten met in eigen tuin gekweekte maretak behandeld. Filder doet dat echter niet meer. De reden waarom ze daarmee gestopt zijn is mij niet bekend.

Mijn moeder slikte een leven lang verschillende alternatieve geneesmiddelen tegen haar darmkwaal. Ter ondersteuning nam ze elke morgen bij het ontbijt een paar druppels Maretak. Toen ze bijna 83 jaar was kreeg ze alvleesklierkanker. Voor mijn moeder kwam de kanker als een bevrijding. Mijn vader was vijf jaar eerder plotseling overleden en de familie stierf langzaam uit. Genoeg redenen voor mijn moeder om verlangend uit te kijken naar de dood. Ze tekende blijmoedig een euthanasie verklaring. Maar toen het moment gekomen was dorsten de artsen wegens een nieuwe wetgeving de euthanasie niet aan. Ik had mijn moeder het lijden graag bespaard maar kreeg dus geen medewerking.

Er werd gekozen voor pijnbestrijding. Uiteindelijk zou mijn moeder dan binnen twee weken sterven aan de langzaam opgevoerde dosis Morfine en aan uitdroging. Maar dat gebeurde niet. De artsen stonden voor een raadsel. Hier was geen sprake van positieve gedachtekracht omdat mijn moeder vrede had met haar heengaan. Wat dan wel? Had het misschien te maken met haar overleving van de oorlog? Ze had immers de hongerwinter meegemaakt.

Ik begreep waarom mijn moeder nog in leven was en vertelde haar artsen over de wonderbaarlijke werking van Maretak. Ze hoorden mijn uitleg van de weerstand van mijn moeder stomverbaasd aan. Maretak doet namelijk iets positiefs met ons immuunsysteem. In het geval van mijn moeder hield de Maretak de slopende werking van Morfine bijna zes weken tegen.

Hoewel de Maretak lijkt op een plant is dat het niet. Het is een kleverige halfparasiet met gemene eigenschappen. Men maakte er in de middeleeuwen een lijm van, smeerde die lijm op takken om er vogels mee te vangen. Vandaar de naam vogellijm.

Maar nu Maretak als medicijn tegen kanker. Is het een wondermiddel? Misschien maar dat is nog onvoldoende bewezen. Wat wel wetenschappelijk bewezen is zijn de positieve eigenschappen voor ons immuunsysteem. Om daar voldoende van de profiteren heeft het dagelijks slikken van een paar druppels geen zin. Nee, het moet geïnjecteerd worden. Dat kan een antroposofische arts doen maar je kunt het na een korte opleiding ook zelf. Bedenk wel dat lang niet elke Zorgverzekering het zal vergoeden. En of het helpt valt nooit van te voren te zeggen.

Ik heb de indruk dat de Maretak weer in de belangstelling is gekomen dankzij de goede resultaten bij de behandeling van kanker met de immuuntherapie. In feite is het een defect aan ons immuunsysteem als het de kwade cellen niet zelf opruimt. Ik verwacht binnen een niet te lange tijd dat chemo niet meer nodig zal zijn door nieuwe, krachtige medicijnen en door de immuuntherapie. Wellicht zal Maretak daarbij een rol vervullen.

Over Maretak is veel te vinden op het internet. Kijk eens bij de Wikipedia.