De kaartenlegster

Het is een koude, mistige en druilerige dag als ik vanuit ’t Gooi naar Den Helder rijd. De stad van de marine is grauw en troosteloos, perfect passend bij het weerbeeld van het moment. De reden dat ik onderweg naar deze uithoek van Noord Holland ben is een afspraak met een kaartenlegster. Ze zou de beste in haar vak zijn.

In een ogenschijnlijk normaal hoekhuis wordt de toekomst gelezen. Voor de kaartenpraktijk is een aparte ruimte ingericht versierd met Boeddhabeelden en plastic lotusbloemen. Vanzelfsprekend ontbreekt de wierooklucht niet.

Mijn vriendelijke gastvrouw gekleed in een lange jurk, waarschijnlijk uit India of omstreken afkomstig, begint met het uitleggen van een waaier kaarten met fraaie afbeeldingen. Vervolgens gaat de reading van start. Ademloos luister is naar haar verhaal. In niets herken ik mijzelf… Het gaat toch wel over mij, vraag ik haar aarzelend. Ze kijkt me verstoord aan! “Natuurlijk gaat het over jou,” antwoordt ze pinnig.

De reading duurt ruim een uur en kost 120 gulden plus 40 gulden voor de benzine. Maar als ik weer buiten sta heb ik niet het gevoel er iets mee opgeschoten te zijn. De regen komt nu met bakken uit de hemel. Voorzichtig rijd ik terug naar huis. Ondertussen denk ik na over wat er allemaal is gezegd. Dan dringt het tot me door dat deze vrouw hoogstwaarschijnlijk aan iedereen hetzelfde verhaal vertelt gelijk dat geweldige experiment met de horoscopen op een universiteit. Dat moet ik uitleggen.

Een astroloog vraagt aan een groep psychologiestudenten hun geboortegegevens. Hij zal ze bewijzen dat astrologie een serieuze wetenschap is. Enkele dagen later komen de studenten bijeen en krijgt ieder een gesloten envelop met daarin zijn “persoonlijke” geboortehoroscoop. De astroloog vraagt één voor één de studenten om naar zijn kamer te komen en voor te lezen wat hij over ze geschreven heeft. Het is verbazend maar alles klopt. Bij student nummer twee klopt het ook. Tot slot student nummer drie. Alweer raak!! Dit is ongelooflijk.

Nu vraagt de astroloog de studenten bij elkaar te komen, hun envelop te openen en de horoscopen met elkaar te vergelijken. Maar wat is dat? Ze zijn allemaal exact gelijk! Echter, wie kritisch heeft gelezen moet toegeven dat de  interpretatie in feite op iedereen van toepassing kan zijn. Waarmee de astroloog, een ingehuurde acteur, bewees hoe snel we ons laten bedonderen.

Heeft de kaartlegster uit Den Helder zich van dezelfde techniek bediend? Eenmaal weer thuis luister ik op mijn gemak naar de band van de dure reading. Het is een uur lang oeverloos gezwets doorspekt met wijsheden die we kennen van de tegeltjes met spreuken. Weggegooid geld dus en zonde van de tijd.

Ga ik nu beweren dat kaartenleggers per definitie charlatans zijn? De dame uit Den Helder, inmiddels niet meer in leven, was dat in ieder geval wel.