De betekenis van dromen

Dromen zijn van levensbelang. Wij kunnen niet zonder. Tijdens onze slaap worden de indrukken van de dag gefilterd op belangrijkheid en gerubriceerd. Zie het als een harde schijf van je laptop. Je parkeert mailtjes en bestanden op de c-drive en gaat ze later opbergen in de juiste mapjes. Slechts een klein deel van dat proces nemen we bewust waar in het gebied tussen slapen en ontwaken. Tot zover is er niets aan de hand. Maar soms is er met onze droom iets merkwaardigs. Wie zien een angstige gebeurtenis en schrikken wakker. Of de droom wordt keer op keer herhaald.

Dromenuitleg is een fascinerend onderwerp. Sigmund Freud en zijn leerling Carl Gustave Jung danken er hun naamsbekendheid aan. Er zijn duizenden boeken over dromen geschreven. Terecht want een droom kan ons waarschuwen voor onheil maar ook inzicht geven in onze diepste verlangens, angsten en karaktereigenschappen. Daarom adviseer ik dromen direct bij het wakker worden op te schrijven en die notities te bewaren. Komt dezelfde soort droom regelmatig voor dan geeft die droom inzicht in onze verlangens, mogelijkheden of angsten.

In de loop der jaren droomde ik regelmatig dat ik door de Amsterdamse Kalverstraat liep met ontbloot onderlijf. Niemand keek daarvan op. Soms schaamde ik mij, soms ook niet. Nu ben ik vele jaren een bezoeker van het naaktstrand en van de sauna geweest. Bloot is voor mij heel gewoon. Schamen voor mijn naaktheid heb ik nooit gedaan. Natuurlijk zocht ik naar de betekenis van mijn repeterende droom. Had die droom iets met naaktlopen te maken? Neen, maar wel met zich blootgeven. Ik ben een open boek, kom voor mijn mening uit en heb geen geheimen. Soms is dat niet verstandig….

Ik had een slechte relatie met een donkere vrouw. We woonden samen. Op een nacht droomde ik van een hoog blonde, slanke vrouw waarmee ik innig de liefde bedreef. Het was een mooie droom maar toen ik wakker werd lag ik nog steeds naast de vrouw waaraan ik inmiddels een hekel had. Enige weken later vertrok zij definitief uit mijn huis en uit mijn leven.

Na een half jaar ontmoet ik een andere vrouw. Ze is hoog blond en we krijgen verkering. Als we al enkele maanden heel plezierig samenleven, moet ik ineens aan de droom denken van weleer. Ik schrik want ik realiseer me dat mijn nieuwe vriendin me in een droom is voorspeld. Die voorspelling was dus een troost met uitzicht op betere tijden.

Mijn werk is de promotie van o.a. boeken. Ik krijg een geweldige opdracht om de biografie van een overleden Amerikaanse zangeres te promoten. Er is een fors budget, dus ik besluit dat bij de lancering van het boek in de grootste boekwinkel van ons land en ook later bij signeersessies in de provincie, een zangeres met haar band zal optreden die het werk van de overledene vertolkt. Ik heb nog geen idee wie ik daarvoor neem als ik ’s nachts droom van een voor mij nog onbekende zangeres. Ze is een mooie vrouw maar we krijgen in mijn droom een hooglopende ruzie.

Amper een dag later ontvang ik van de schrijver van de biografie een link naar een website van een zangeres die hij kent en hij wil inschakelen voor de promotie. Ik kijk op haar website en val bijna omver van verbazing. Nee, maar! Dat is exact de vrouw uit mijn droom waarmee ik in die droom ruzie kreeg. Ik haal mijn schouders op en benader haar. Dat heb ik geweten… Wat een vreselijk mens en wat een ellende hebben met haar gehad. De droom kwam dus naadloos uit.

Er bestaan dus verschillende soorten dromen. De meeste zijn te herleiden naar gebeurtenissen van de vorige dag of vorige week. De absurde combinaties ontstaan doordat we afwisselend in een diepe of juist in lichte slaap verzonken zijn. Alleen op de grens tussen slapen en bijna ontwaken zien we de droombeelden. Dat is een golfbeweging. Het lijkt één gebeurtenis te zijn wat we dromen maar dat is het dus niet.

Hoe weten we nu of onze droom een voorspelling/waarschuwing is, iets zegt over de problemen waarmee we worstelen of een gewone huis-, tuin- en keukendroom is? De laatste categorie komt dagelijks voor en herkennen we bijna automatisch. Een droom die iets vertelt over onze zorgen en hoe daarmee om te gaan maakt gebruik symboliek. Er bestaan boeken en websites die de symbolen voor je vertalen. Maar dan de waarschuwingen? Die herkennen we onmiddellijk alleen de meeste mensen luisteren er niet naar. Dat is dus onverstandig. Lees het verhaal van Britt Pijnenburg.