Bestaat het wonder van de Astrologie?

Dat is een lastige vraag omdat rondom het begrip Astrologie veel ruis aanwezig is. Neem de bekende rubrieken in kranten en damesbladen, dat is allemaal onzin. Want wie gelooft er werkelijk dat er maar 12 typen mensen bestaan? En toch worden die rubrieken goed gelezen.

Serieuze astrologiebeoefenaars bestaan ook. Zoals op de foto’s hierboven astroloog Jan Gieles (1918-2007) Zij houden vol dat de astrologie een wetenschap is. Weliswaar niet als zodanig erkend maar dat wordt binnen de beroepsgroep niet als een handicap ervaren. Immers, miljoenen mensen over de hele wereld geloven in een God wiens bestaan ook niet wetenschappelijk is vastgesteld.

Opvallend is dat vele vooraanstaande politici en captains of industrie, ja zelfs sommige leden van de koninklijke familie, bij hun beslissingen zich laten bijstaan door een astroloog. Een enkele keer lezen we er iets over in de pers.

Astroloog/kappershulpje Simon Suiker (1949-2007)gaf Nina Brink de raad haar aandelen voor de beursgang van World Online te verkopen. Dat deed ze niet zonder succes. Astrologe Lenie Drent was de raadsvrouwe van Neelie Kroes die innig bevriend was met de bankier van de onderwereld kasteelheer Paarlberg. Ze tipte Neelie op tijd om van Paarlberg afscheid te nemen. Diezelfde Paarlberg was kind aan huis bij astroloog Oscar Wolf Manus. Wolf Manus (overleden in 2014) had vele klanten zowel in de boven- als onderwereld. Edwin de Roy van Zuydewijn en Margarita de Bourbon Parma kwamen voor hun scheiding vaak bij Wolf over de vloer. Moeder Irene zou Wolf geweigerd hebben maar Holleeder was altijd welkom.

Jan Bernard Gieles (1918 – 2007 ) was een Nederlands astroloog. Hij was oprichter van het astrologisch maandblad Sagittarius en vaste raadsman van Prins Bernhard Sr. die hij leerde kennen vanuit het verzet. In de jaren 70 en 80 timmerde Gieles flink aan de weg. Het was de bloeitijd van de dames- en roddelbladen met oplages van meer dan een miljoen. Gieles maakte er dankbaar gebruik van en zorgde in de bladen voor spraakmakende voorspellingen. De politiek in binnen en buitenland was zijn specialiteit. En jawel, zijn voorspellingen kwamen regelmatig uit.

Op de Laan van Meerdervoort te Den Haag bezat Gieles een riant appartement met 7 kamers waarvan 2 ingericht met computers en een drukpers. Samen met zijn 35 jaar jongere vriendin en latere vrouw Monique bestierde hij hier zijn drukke praktijk en uitgeverij.

Gieles was een boeiend persoon met een opvallende levensgeschiedenis. Hij was hoogbegaafd en bezat onnoemelijk veel kennis. Alvorens hij zich astroloog kon noemen had hij 4 jaar bijna alles bestudeerd wat er over de astrologie beschikbaar was. Hij ontwikkelde een computerprogramma zodat hij razendsnel horoscopen kon trekken wat in die tijd door collega’s nog handmatig werd gedaan. Zijn tijdschrift Sagittarius, te koop bij o.a. de Bruna, werd goed verkocht.

Omdat Jan Gieles besloot workshops te gaan geven en aan mijn redactie had gevraagd daar aandacht aan te besteden, werd ik op pad gestuurd voor een interview. Ik belde Jan Gieles voor een afspraak. Hij vroeg gelijk om mijn geboortegegevens. Daarmee zou hij me het bewijs leveren dat astrologie geen damesblaadjes-flauwekul is maar echt bestaat.

Het was in een klein, gezellig eethuisje te Nigtevecht waar ik Gieles voor ’t eerst heb ontmoet. Hij gaf daar een soort try-out van zijn workshop en ik zou verslag doen. Gieles begon met het duiden van mijn horoscoop die in grote lijnen verbluffend klopte. Natuurlijk was niet alles raak maar toch… Na afloop van de introductieles astrologie werden we uitgenodigd bij één van de cursisten thuis om nog een borrel te drinken.

Onze gastvrouw bleek getrouwd te zijn met een horecaondernemer. Die kwam wat later op de avond thuis. Hij gaf Jan Gieles een hand die hem onmiddellijk vroeg naar zijn geboortegegevens. We lachten ook omdat de horecaman dat hele gedoe met astrologie maar een damesaangelegenheid vond. Jan zat zichtbaar te rekenen maar schreef niets op. Na een paar minuten zegt Jan: “Je wordt op dit moment bestolen door je personeel. Dat doen ze al lang. Je gelooft me niet maar als je onmiddellijk gaat kijken zie je het bewijs.”

Onze gastheer schudt zijn hoofd. Nee, zijn mensen stelen niet, daarvoor kent hij ze te goed. Maar Gieles blijft aandringen om toch naar zijn zaak te gaan. Het is maar een kwartiertje rijden. Met tegenzin en ongeloof stapt de horecabaas zijn auto weer in. Binnen een uur is hij terug met de mededeling dat zijn personeel door de politie is ingerekend. Ja, hij betrapte ze op heterdaad toen ze het kasgeld onderling zaten te verdelen. Hoe wist Gieles dat? “Dat is de leer van de Kabbala” was Jan zijn antwoord. Jan Gieles deed vaker verbluffende uitspraken hoorde ik na zijn dood van zijn vrienden en bekenden. Hij bezat dus bijzondere eigenschappen maar die hadden niets met astrologie te maken.

Enige weken na die avond in Nigtevecht ben ik uitgenodigd bij Jan en Monique in Den Haag. Ik zou een uitgebreidere reading krijgen van mijn geboortehoroscoop op basis van het -1 systeem. Bij de aangifte van een geboorte zijn de tijden nooit op de minuut nauwkeurig. Door in de horoscoop te zoeken naar enkele belangrijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld het behalen van een diploma of een verhuizing, kan de astroloog gaan terugrekenen. Voorbeeld: de horoscoop geeft aan dat ik verhuisd ben in december 1995 maar het was december 1993. Dan wordt er een correctie toegepast. Zo ook met mijn horoscoop.

Maar klopte de horoscoop? Laat ik er dit over zeggen: ik schreeuw nog niet van de daken dat astrologie onzin is maar Jan Gieles wist op basis van zijn eigen horoscoop dat hij zou komen te overlijden op 67-jarige leeftijd. Maar hij behaalde de respectabele leeftijd van 89 jaar!