Beschermengelen

Ik ben overtuigd geraakt dat we omgeven zijn door ontelbare beschermengelen. In Bijbelboeken waarin engelen voorkomen, staat geschreven dat engelen over bovennatuurlijke macht, kennis en capaciteiten beschikken; de theologie ondersteunt deze eigenschappen van engelen eveneens. Engelen staan boven de natuurwetten en zijn tot dingen in staat die voor de mens onmogelijk zijn.

Onlangs werd op een overweg een bus doormidden gereden door een trein. Niemand raakte gewond. De bus was op weg naar de garage en dus waren er geen passagiers aan boord. Er was hier duidelijk sprake van het geluk bij een ongeluk. Want stel je voor dat de bus wel vol gezeten had met passagiers. De ramp was niet te overzien geweest.

Iets dergelijks was aan de hand met de twee vliegtuigen die 11 september 2001 opzettelijk de Twins doorboorden. De bezettingsgraad van beide vliegtuigen was aanmerkelijk lager dan normaal. Toeval? Die mogelijkheid moeten we niet uit ’t oog verliezen. Desalniettemin blijkt het vaker voor te komen dat bij een grote ramp er minder slachtoffers te betreuren zijn dan gezien de omvang logisch was geweest. De Bijlmerramp is daar een voorbeeld van.

De verhalen van mensen die op het nippertje aan de dood zijn ontsnapt zijn talrijk. Over de aanslag gisteren in Istanboel vertellen twee Nederlanders dat ze op nauwelijks 100 meter van rampplek aanwezig waren en de explosie hebben meegemaakt. Een vriendin van mij mistte de aansluiting met het vliegtuig dat betrokken was bij de grootste vliegramp uit de geschiedenis 27 maart 1977 op Tenerife. Zanger Henk Westbroek versliep zich waardoor hij de rampvlucht met een Turks vliegtuig bij Schiphol op woensdag 25 februari 2009 niet heeft meegemaakt.

We hebben hier nadrukkelijk niet te maken met voorschouw maar met bovennatuurlijke manipulatie waardoor we aan de dood zijn ontsnapt. Dat besef komt pas nadat er een ramp heeft plaatsgevonden en roept steevast de vraag op bij de overlevenden: “waarom ben ik gespaard en de slachtoffers niet?” Nuchtere personen zullen hun geluk als een toevalstreffer zien tot ze vaker op onverklaarbare wijze aan de dood ontsnappen zoals dat mij dat overkomen is. Immers, ik overleefde in 2015 keelkanker en ben twee keer spectaculair behoed voor een ernstige kettingbotsing.

In een winkelstraat krijgen twee jonge ondernemers vrijwel gelijk de diagnose Non-hodgkin. De een komt na drie jaar te overlijden, de ander is genezen en geniet 30 jaar later van zijn pensioen. Daarbij moet ik aantekenen dat er een groot verschil in karakter was. De overleden ondernemer was zwaar op de hand, de ander ziet altijd de zon schijnen. Heeft zijn opgeruimd karakter bijgedragen aan zijn genezing of zijn het de beschermengelen geweest?

Is het een soort beloning van de Kosmos als we door engelen tegen onheil beschermd worden of als we wonder boven wonder genezen van een ernstige ziekte? En zo ja, waarmee hebben we die beloning dan verdiend? Of worden we in leven gehouden omdat we nog een taak moeten volbrengen? Ik heb me dat zelf regelmatig afgevraagd en doe dat in feite nog want een antwoord heb ik niet.