Astrologie en karakteranalyse

Ik ontmoette haar in een discotheek. Na samen uitbundig te hebben gedanst gingen we iets drinken en kwam het gesprek op de Astrologie. Ik vond het altijd iets voor de vrouwenbladen en lariekoek. Toen zij vrij nauwkeurig mijn karakter wist te omschrijven aan de hand van mijn sterrenbeeld, werd ik toch nieuwsgierig naar meer.

Het eerste boek dat ik kocht was “Astrologie en Liefde” van Dr. M. Boot. Het werd mijn bijbel in een onstuimige periode van mijn leven waarin ik op jacht was naar vrouwelijk gezelschap. De kennis die Dr. Boot mij had aangereikt met zijn boek werkte perfect bij het veroveren van de dames. Slechts de simpele vraag: “Wat is je sterrenbeeld?” wekte onmiddellijk de belangstelling voor wat op het antwoord zou volgen. Het was voor de dames weer eens wat anders dan het afgezaagde: “Ken ik jou niet ergens van?”

In ongeveer dezelfde tijd kocht ik mijn eerste computer, zo’n enorm bakbeest met een geheugenschijf van 20MB en een monochroom beeldscherm. Er bestond een computerprogramma waarmee je een horoscoop kon uitdraaien. Dat kocht ik erbij. Dat programma maakte niet enkel grafisch een mooie horoscoop maar deed er ook de duiding bij. Dat was een lijvig document van gemiddeld 30 pagina’s A4.

Wat heb ik een plezier gehad van dat computerprogramma. Elke leuke vrouw die ik ontmoette bood ik een horoscoop aan. Vanzelfsprekend kwam daar een tweede afspraak uit voort, zoals ook mijn bedoeling was. Dan besprak ik met haar de plussen en minnen in haar geboortehoroscoop. Toen er nieuwe versies kwamen van Windows en ik een nieuwe, moderne computer kocht, werkte het programma niet meer. Dat was nadelig voor mijn amoureuze escapades.

Ondertussen had ik nog een paar boeken over de astrologie gekocht en daarmee zoveel kennis van de sterrenbeelden opgebouwd dat ik voor de lokale krant de wekelijkse horoscopen schreef. Moeilijk was dat niet. Ik verzon ze ter plekke of gebuikte oudere voorspellingen uit andere kranten. Met wat knippen en plakken zag het er zeer betrouwbaar uit.

Mijn veroveringen dankzij mijn “gespeelde” astrologische kennis hield ik bij in een boekje. Ik was nieuwsgierig met welk sterrenbeeld en de ascendant ik het meest succes had. Volgens het boek van Dr. Boot zou ik met een Stier en met Vissen de ideale combinatie vormen. Een Kreeft was ook nog een optie maar dan hield het volgens Boot wel op. Mijn langste relatie was echter met een Schorpioen en de leukste met een Boogschutter. Een Stier waarmee ik het langer dan een nacht kon uithouden ben ik niet tegengekomen. Wel twee maal een Vissen. Na een bezoek aan een echte astroloog heb ik de astrologie naar het rijk der fabelen verwezen.

Een aantal jaren geleden las ik een interessant artikel van wetenschappers die hadden onderzocht of het tijdstip van de conceptie van invloed is op ons karakter. Let wel, dus niet het tijdstip van de geboorte. De uitslag gaf weinig houvast. Maar vanaf de geboorte kun je terugrekenen tot het moment waarop de nog ongeboren vrucht indrukken van buitenaf gaat opdoen. Stel dat die periode in de feestmaand december valt dan levert dat vrolijke kinderen op. Of in het voorjaar de maand mei. Snel depressief zouden de kinderen zijn die in de maand februari hun eerste indrukken op doen. En zo kunnen we nog even doorgaan met analyseren. Klopt deze logische redenatie?

De vier seizoenen hebben ongetwijfeld invloed op ons welzijn. In een land met een zeeklimaat zoals ons land staat dat als een paal boven water. Maar hoe zit dat met landen rond de evenaar of met een typisch landklimaat?

Aanhangers van de astrologie en de serieuze beoefenaren pareren elke kritiek met: “Er bestaan geen twee mensen hetzelfde.” Een waarheid als een koe. De onnauwkeurigheid van een horoscoop ontstaat al met de geboortetijd, die vaak niet exact is opgegeven.

Maar van een veel grotere invloed op ons karakter dan de stand van de sterren is onze opvoeding, de familie, de vrienden, sporten en de schoolopleiding. Je kunt iemand dus niet beoordelen op basis van een sterrenbeeld. Maar het is wel leuk volksvermaak en nog altijd een dankbaar onderwerp in de bladen en je scoort ermee op verjaardagen.