Altijd geluk hebben

In het normale leven wisselen geluk en tegenslagen elkaar af. Maar we kennen allemaal wel iemand die altijd door het geluk wordt toegelachen. Ook al tart de persoon in kwestie het ongeluk, bij hem of haar loopt het goed af.

Zo ken ik een zakenman wiens geluk in zakendoen zo groot is dat we het nauwelijks kunnen bevatten. Maar ook wat zijn gezondheid betreft overleefde hij aandoeningen die een ander de pijp aan Maarten doen geven.

Nee, een nobel mens is hij niet. Ondanks zijn vele miljoenen schept hij er een genoegen in rekeningen van kleine ondernemers niet te betalen. Geld geven aan goede doelen heeft hij nooit gedaan. Toen hij nog flink verdiende aan de verkoop van auto’s is menige particulier door hem opgelicht.  Afspraken over serviceverlening werden maar zelden nagekomen. Het spreekt voor zich dat hij niet bepaald geliefd is maar daar lacht hij om. Boze tongen beweren dat hij met een geladen geweer (hij is een fanatieke jager) in zijn kofferbak door zijn dorp rijdt. Waarschijnlijk klopt die bewering want met zovele vijanden weet hij immers maar nooit…

Dat de duivel op de grootste hoop schijt bleek toen een kennis van mij drie keer een vorstelijk bedrag in de Staatloterij won. Iets minder spectaculair is mijn vriendin die beweert nooit te hoeven zoeken naar een parkeerplaats voor haar auto. Ik heb dat inderdaad meegemaakt als ik met haar op stap ging. Een andere vrouw die ik ken (met een lage opleiding) heeft nooit gesolliciteerd. Aan haar zijn de leuke banen op een presenteerblad aangeboden.

Helaas komt het pech hebben en tegenslagen moeten incasseren vaker voor dan geluk. Zou het daarom mogelijk zijn om het geluk naar je hand te zetten of moeten we berusten in ons lot? Om met de loterijwinnaar te beginnen: het kopen van veel loten verhoogt uiteraard de winkans. Het zoeken naar een parkeerplek op zaterdag zal een stuk lastiger zijn dan op maandagmorgen. Als je een groot netwerk hebt en vertelt op zoek te zijn naar werk, dan komen de banen of tips voor banen naar je toe. Slim gebruikmaken van de situatie vergroot dus je kansen op succes. Maar kunnen we het succes dan nog geluk noemen? Nee, geluk is iets dat je overkomt en blijkbaar voor je is weggelegd.

Kijk ik achterom naar mijn eigen leven dan heb ik zowel geluk als tegenslagen gehad. Maar financiële sores en het niet kunnen vasthouden van een relatie voeren de boventoon. Die twee lopen als een soort rode draad door mijn leven heen. Mijn geluk was een plotselinge mooie liefde, een baan die ik nooit had verwacht en de jackpot op een moment dat ik geen geld meer had om te eten.

Is er sprake van een blauwdruk zodra we op de wereld zijn gezet? Astrologen zijn daarvan heilig overtuigd. Je levenslot staat volgens deze pseudowetenschappers in de sterren geschreven. Paragnost Piet Vuijst ziet onze levensloop als een film en paragnost Sonja van der Linden noemt het een “pakketje” dat we hebben meegekregen van de Kosmos op het moment van geboorte.

Het is opmerkelijk dat sommige mensen altijd dezelfde fouten begaan of altijd hetzelfde overkomt. Zit dat misschien voorgebakken in ons DNA? Ik ben van mening dat ons kansen worden geboden om een radicale omslag te maken en we van onze fouten moeten leren. Maar ik geloof ook dat wie voor een dubbeltje geboren is nooit het kwartje zal bereiken. Waarmee ik bedoel te zeggen dat je de president van Amerika alleen kan worden als dit voor je is weggelegd.

Samengevat: ja, we kunnen ons geluk best een handje helpen door verstandig om te gaan met de kansen die worden geboden. Maar voor sommigen is het geluk standaard beschikbaar, anderen moeten er heel erg hun best voor doen. Waarom de één wel en de ander niet? Dat wonder blijft onverklaarbaar.