Alsnog de doodstraf voor Ferdi Elsas.

Ik sprak onlangs een deskundige op het gebied van ontvoeringen. De ontvoering van Heineken staat in onze geschiedenis bij iedereen bovenaan de lijst. Maar hij liep goed af. Veel ernstiger was de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. Zijn moordenaar had van mij de doodstraf mogen krijgen. Dat vond Ferdi zelf ook. Het wonder is nu dat hij de doodstraf daadwerkelijk kreeg. Nota bene verpletterd onder een graafmachine op 3 augustus 2009!

Onder druk van de landelijke opinie is de strafmaat voor ernstige delicten de afgelopen jaren flink opgeschroefd. Wij zijn het enige land in Europa waar levenslang ook daadwerkelijk levenslang is. Ferdi Elsas, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, zou volgens de huidige maatstaven nooit meer vrij man zijn geweest.

Ferdi beging de misdaden in 1987 en werd  gearresteerd en veroordeeld in 1988. Hij kreeg 20 jaar cel en TBS maar werd in 2001 vrijgelaten wegens goed gedrag. Daarnaast kreeg Ferdi nog 700.000 gulden “zakgeld” mee. Dat geld was een huzarenstukje van advocaat Willem Anker. Hij regelde voor Ferdi met terugwerkende kracht een WAO uitkering. (inmiddels is dat gat in de wet gedicht)

Ferdi, heeft nooit spijt gehad van zijn daad. Dat zou zijn positie nu erger maken maar in 1988 was dat blijkbaar voor de uitspraak van onderschikt belang. 8 jaar eerder dan zijn veroordeling kon Ferdi met zijn gezin aan een nieuw leven beginnen. Vanzelfsprekend koos hij daarvoor niet zijn woonplaats Landsmeer maar Ruurlo waar hij een riante woonboerderij kocht. Hij ging daar door het leven als Paul Elsas. Ondertussen had zijn vrouw Els Hupkes een lijvig boek geschreven: De  Kleine Britt het leven na de overval. Het boek beschrijft in romanvorm het leven na de arrestatie van haar man en werd een bestseller.

Het spreekt voor zich dat zijn vervroegde vrijlating en het riante leven dat Elsas daarna had, niet bepaald in verhouding stond tot zijn gruwelijke daad. Immers, de rechtbank oordeelde over Ferdi als een koelbloedige moordenaar die weloverwogen te werk is gegaan en waarbij elke vorm van menselijkheid ontbreekt. Hoewel de nabestaanden van Gerrit Jan Heijn, Ferdi vergiffenis schonken, was het publiek daartoe niet bereid. De verontwaardiging in Ruurlo was groot toen in 2006 bleek dat Paul Elsas in werkelijkheid Ferdi Elsas was, de meedogenloze moordenaar van Gerit Jan Heijn.

“Toen ik was opgepakt, zou ik er vrede mee hebben gehad als ik de doodstraf had gekregen.” zegt Fredi in het programma Zembla op 13 maart 2003. Een opmerkelijke uitspraak die blijkbaar door de Kosmos is gehoord. Om en nabij het moment dat Ferdi zijn aanvankelijke straf van 20 jaar zou hebben uitgezeten, wordt hij op weg naar de tandarts verpletterd door een graafmachine en is morsdood.

Iedereen dacht dat de ontvoering van Gerrit Jan Heijn en de daarop volgende, succesvolle transactie met het losgeld, het werk van een zeer professionele bende was. Een bende die heel ons land bijna een half jaar in spanning wist te houden over de afloop van het drama. De ontknoping was verrassend. Het bleek de eenmansactie van een doorgedraaide ingenieur uit Landsmeer. Hoewel Ferdi later zou verklaren “knettergek”geweest te zijn was de hele ontvoering als een militaire operatie opgezet en dus zorgvuldig voorbereid.

Ferdi wist van te voren dat hij Heijn zou vermoorden. Maar ook hoe hij met de afgesneden pink de familie tot betalen van het losgeld zou dwingen. Op verzoek van de familie hield de politie gepaste afstand. Stel dat Elsas zijn gezin in de steek gelaten had, er met de buit onmiddellijk vandoor was gegaan en zich zou hebben gevestigd in een Zuid-Amerikaans land, dan was deze ontvoering en moord waarschijnlijk nooit opgelost.

Ferdi verknalde zijn geslaagde misdaad door het gemerkte losgeld in een plaatselijke slijterij uit te geven. Aanvankelijk werd Ferdi tot 20 jaar plus terbeschikkingstelling veroordeeld. Hij mag in 2000 met proefverlof. Ondergaat daarna een korte TBS-behandeling en krijgt in augustus 2001 definitief zijn vrijheid wegens goed gedrag. Kans op herhaling wordt door psychiaters uitgesloten geacht. Dat hebben we vaker gehoord en gelezen. In het geval van Ferdi lag een herhaling inderdaad niet voor de hand. Maar is dat een legitieme reden om een moordenaar een groot gedeelte van zijn straf kwijt te schelden? Ik vind het niet.

De ontvoering van Gerrit Jan Heijn hield ons land ruime zeven maanden in haar greep. Dagelijks schreven de kranten over de zoektocht naar Heijn en zijn ontvoerders. De politie riep helderzienden op om mee te werken. Er kwamen 3000 reacties. Maar geen enkele helderziende kon de politie helpen. Of toch wel? Paragnost Hans Verbeek (overleden in 2011) schreef op zijn site destijds dat zijn gedachten aldoor bij de dader en niet bij het slachtoffer (Heijn) zijn geweest. Hij had zelfs voor diens huis is Landsmeer gestaan maar kreeg van de Kosmos Lyon in Frankrijk door. Die plaats ligt in de Franse wijnstreek de Elzas. En Ferdi heette Elsas van zijn achternaam. Verbeek legt uit hoe moeilijk het is om met een brei van informatie om te gaan en daaruit de juiste gegevens te herleiden. Dat is een vaak gehoord excuus van paragnosten als ze er gedeeltelijk of er helemaal naast zitten.

Als we Hans Verbeek het voordeel van de twijfel gunnen komt mijn model in beeld. Ik denk dat het zeer goed mogelijk is om een misdaad/vermissing op te lossen met behulp van paragnosten of mediums. Alleen moet je dat met een team doen bestaande uit de paragnost, een journalist, een politieman en een forensisch expert. Die kunnen trachten, ieder vanuit hun eigen perspectief, de brei van de paragnost te ontleden en de puzzelstukjes aan elkaar te passen.

Terug naar Ferdi Elsas. Ondanks de gruwelijke misdaad die hij had begaan was hij dus instaat om tot zijn dood nog 8 jaar met een riante uitkering van zijn vrijheid te genieten. Velen zullen het hem niet hebben gegund. Verpletterd worden door een graafmachine, het komt niet dagelijks voor, ik moest er om glimlachen. Eindelijk gerechtigheid.