Als je voor een dubbeltje geboren bent…..

Toen ik met mijn liefdesverdriet bij een psychologe kwam was haar ontnuchterend commentaar: “Paul, jij weet toch dat je niet kunt rijden in een Ferrari als je voor een middenklasser geboren bent?” De dame waar ik mijn hart aan had verloren viel voor mannen met mooie auto’s en veel geld. Ik had geen geld en reed in een middenklasser.

De vriendin die me toen verlaten had, woont inmiddels ruim 20 jaar samen met een miljardair. Overigens had ze zelf een zeer goede baan in het bedrijfsleven. Het ging haar ook niet zozeer om de centen maar om de status. Terugblikkend op onze relatie kan ik me nu nauwelijks voorstellen waarom ik op haar verliefd ben geweest.

Als je voor een dubbeltje geboren bent dan bereik je nooit het kwartje was een liedje van Louis Davids. Hij was een acteur, cabaretier, zanger, theaterdirecteur en revueartiest en staat bekend als een van de grootste namen van de Nederlandse kleinkunst van voor de oorlog. Tijdens zijn korte carrière, hij stierf aan astma en werd slechts 55 jaar, moet Davids flink wat geld verdiend hebben. Toch kwam hij uit een arm, Joods gezin met vier kinderen.

De succesvolle levensloop van Louis Davids is dus het tegendeel van het liedje als je voor een dubbeltje geboren bent. En hij is niet de enige die met niets begonnen is en het ver heeft geschopt. We kunnen talloze voorbeelden noemen van de krantenjongen die als miljonair eindigde. Conclusie: wie voor een dubbeltje geboren is kan wel degelijk dat kwartje bereiken. Of zien we iets over ’t hoofd?

Ja, vergeet het geld en kijk naar het bereiken van de status zowel zakelijk als privé. Duizenden getalenteerde personen zullen nooit in de openbare spotlights schitteren al doen ze nog zo hun best. Miljoenen zoeken hun leven lang naar een geschikte partner maar vinden die nooit. Vaak lezen we in de rouwadvertentie dat hij of zij tot het laatste moment gevochten heeft maar de strijd uiteindelijk heeft verloren. Ook ik ben zeer ernstig ziek geweest. Heb ik gevochten en daardoor de strijd gewonnen? Nee, zeker niet. De genezing is mij overkomen.

Ziekte, liefde en geluk staat al bij je geboorte vast. Dat is althans de mening van de paragnosten Sonja van der Linden en Piet Vuijst. Menige astroloog zal dat met ze eens zijn. Ik geloof niet in horoscopen als toekomstvoorspelling. Waar ik wel in ben gaan geloven is dat we maar bar weinig invloed kunnen uitoefenen op onze levensloop. Davids had in overdrachtelijke zin absoluut gelijk.

Succes in studie, werk en de liefde overkomt je. Je hoeft er betrekkelijk weinig voor te doen. De ideale relatie ontstaat vaak spontaan met iemand waarvan je het niet had verwacht. Meer dan de helft van onze werkende bevolking is niet tevreden met hun baan en zou graag iets ander willen doen. Als dat voor ze is weggelegd komt die kans uit een totaal onverwachte hoek. De enige stap die dan genomen moet worden is de oude schoenen weggegooien en de aangeboden mogelijkheid benutten.

Wie tevreden is met zijn leven omdat alles op rolletjes loopt, beseft waarschijnlijk niet dat zijn geluk al bij zijn geboorte was voorbestemd. Hij was dus voor ’t kwartje geboren. Helaas voor degene wiens leven altijd maar tegenzit. Is dat dubbeltje inderdaad zijn lot? Het goede nieuws is dat op latere leeftijd de tegenslagen soms een verrassende positieve wending nemen. Het is een wonder als iemand die elk dubbeltje moest omdraaien plotseling veel geld wint of een forse erfenis ontvangt. Ook wonderlijk als ineens de ware liefde voor zijn neus staat, enz. Wellicht moest hij eerst alle narigheid doorstaan om het geluk beter te kunnen waarderen.

NB, Commentaar van Piet Vuijst: “We moeten ons realiseren dat Louis Davids een cabaretier was die zong over de armoede die heerste in ons land. Er waren niet veel mogelijkheden om daaruit te ontsnappen. Davids heeft de tekst letterlijk bedoeld. Er was werkeloosheid volop. Dat was toen! Nu is de situatie volkomen anders, je krijgt altijd kansen om verder te komen.”